Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Yurtiçi ve Yurtdışı Acele Posta Servisi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılamsına Dair Yönetmelik

 22 Aralık 2008 Tarihli Resmi Gazete

 Sayı: 27088

Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğünden:

              MADDE 1 – 28/7/2002 tarihli ve 24829 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yurtiçi ve Yurtdışı Acele Posta Servisi Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “g) Ücreti Alıcıdan Tahsil Hizmeti: Göndericiler tarafından yurtiçi APG’ler için istenebilen, kabul ücretinin teslim anında alıcısından tahsilini,”

             MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “c) Ücreti Alıcıdan Tahsil Hizmetli APG’lerin kabulü: Bu hizmet, göndericiler tarafından yurtiçi APG’ler için istenebilir.

             Bu hizmetin istenmesi halinde kabul işyerine “Ücreti Alıcıdan Tahsil APG Avans Hesabı”na APG kabul ücretine karşılık avans yatırılır.

             “Ücreti Alıcıdan Tahsil Hizmetli” APG’lerin kabulünde bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinde belirtilen işlemlerden başka, “APS Adres Etiketi” üzerinde “Özel İşaretler” bölümü ile “APS Gönderileri Kabul Listesi”nin “Düşünceler” sütununa ve ambalaj üzerine (renkli kalemle) “Ücreti alıcıdan tahsil edilecektir” ibaresi yazılır.

             Posta ve Telgraf Ücret Tarifesine göre ücreti “APS Adres Etiketi” ve “APS Gönderileri Kabul Listesi”nde gösterilir. Kabul anında belirlenen ücret varış işyerince tahsil edileceğinden, hesapların vezneye intikalinde toplama dahil edilmez.”

             MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (3) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “3) Ücreti alıcıdan tahsil hizmetli APG’lerin teslimi: ”Ücreti Alıcıdan Tahsil Hizmetli APG”lerin teslimi adreste teslim ve PTT işyerinde teslim edilecek APG’lerle aynıdır.

             Ayrıca, kabulde alınmayan ücret, varış merkezince 150.0001.1016 stok no.lu alındı ile ”Ücreti Alıcıdan Tahsil Hizmetli APG Gelirleri” hesap numarası belirtilerek tahsil edilir.

             Ücretin tahsil edildiği, kabul merkezine servis faksıyla, faksı olmayan işyerlerince en seri yoldan bildirilir. Bu ücretin kabul işyerine dekontu sağlanır. Kabul merkezine on beş günlük süre sonunda teslimine ya da iadesine dair bilgisi ulaşmamış olan APG’lerin akıbeti, kabul işyerince araştırılır. Bilgiye dair faks ücreti için ayrıca ücret alınmaz.

             Alıcısı tarafından kabul edilmediği imzalı beyanla bildirilenler bekletilmeksizin, imza verilmeyenler de yedi günlük bekleme süresi sonunda çıkış merkezine iade edilir. Tahsil edilemeyen ücret, gönderici avansından karşılanır.

             Kabul işyerince alınan avans, istenmesi halinde göndericiye dekontu geldiğinde iade edilir. İstenmemesi halinde ise; ileride postaya verilebilecek APG’ler için kullanılır.”

             MADDE 4 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             MADDE 5 – Bu Yönetmelik hükümlerini Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürü yürütür.

Exit mobile version