Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Özel Tüketim Vergisi Sirküleri/ 6

28 Nisan 2009

Konusu                           :  87.03 tarife pozisyonundaki araçlarda yanlış beyan edilen ÖTV ile ilgili tarhiyatların reddi.

Tarihi                             :  

Sayısı                             : ÖTV-II/2009-1

İlgili Olduğu Madde     : 4760 Sayılı ÖTV Kanunu Madde 1, 2, 4, 15/2, 5838 Sayılı Kanun Geçici Madde 3.

1- Giriş:

Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listede yer alan 87.03 tarife pozisyonundaki araçlar için 1/8/2002 – 21/7/2005 tarihleri arasında 87.04 G.T.İ.P. numarasından ÖTV beyan edilmesine ilişkin, 5838 sayılı Kanunun Geçici 3 üncü maddesiyle yapılan düzenlemeyle ilgili tereddütlerin giderilmesi amacıyla aşağıdaki açıklamaların yapılması uygun görülmüştür.

2- Konuyla İlgili Kanun Hükümleri:

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunun 1/1-b maddesi ile Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabı bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV’ye tabi tutulmuş olup, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki araçlar Türk Gümrük Tarife Cetvelindeki G.T.İ.P numaraları itibariyle belirlenmiştir.

ÖTV Kanununun 4/1-b maddesine göre verginin mükellefi, (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tâbi olanlar için; motorlu araç ticareti yapanlar, kullanmak üzere ithal edenler veya müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenlerdir. Kanunun 2/1-d maddesinde motorlu araç ticareti yapanlar; (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tâbi olanları imal, inşa veya ithal edenler, fabrika, ana bayi, bölge bayii, bayi, yetkili satıcı ve acenteler ile Maliye Bakanlığınca bu nitelikte oldukları tespit edilenler olarak tanımlanmıştır.

Bu hükümlere göre, ÖTV mükellefi olan motorlu araç ticareti yapanlar tarafından ilk iktisap kapsamında teslim edilen araçlar için  Türk Gümrük Tarife Cetveline göre tespit edilen G.T.İ.P numarası itibariyle ÖTV beyan edilip ödenmesi gerekmektedir.

Ancak 5838 sayılı Kanunun Geçici 3 üncü maddesi ile Kanuna ekli (II) sayılı listedeki araçları ilk iktisap kapsamında teslim eden motorlu araç ticareti yapanların, ÖTV’nin yürürlüğe girdiği 1.8.2002 tarihinden 21.7.2005 tarihine kadar 87.03 tarife pozisyonunda yer alan araçları 87.04 tarife pozisyonunda beyan edip bu kapsamdaki araçlar için vergi ödemiş olmaları halinde, bu işlemle ilgili ek ÖTV tarhiyatı yapılmaması, yapılan tarhiyatların terkin edilmesi, tahsil edilen tutarların ise red ve iade edilmemesi öngörülmüştür.

Öte yandan,  1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin 15.3.1 bölümünde belirtildiği gibi, motorlu araç ticareti yapanlardan 87.04 tarife pozisyonunda ÖTV beyan edilmek suretiyle satın alınan kapalı kasa kamyonetlerin kayıt ve tescilinden önce tadilat yapılmak suretiyle 87.03 tarife pozisyonundaki bir araca dönüştürülmesi halinde, 87.03 tarife pozisyonundaki aracın iktisabı için de ÖTV beyan edilmesi ve  daha önce 87.04 tarife pozisyonundaki araç için ödenen ÖTV mahsup edilmek suretiyle aradaki farkın ödenmesi gerekmektedir. Bu şekilde tadilat yapılan araçlar için ÖTV beyanında bulunmadığı tespit edilenler hakkında Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre cezalı tarhiyat yapılacağı tabiidir.

Ayrıca ÖTV Kanunun 15/2-b maddesinde, (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tâbi olanların, ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl içinde 87.02 (Otobüs ve midibüs hariç), 87.03 veya 87.04 (“Diğerleri” grubu hariç) tarife pozisyonlarında yer alan mallara dönüştürülmesi halinde, daha önce ödenen vergi mahsup edilmek suretiyle bu malların ilk iktisabındaki matrah esas alınarak değişiklik uyarınca adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan, değişikliğin kayıt ve tescili tarihinde dönüştürülen mallar için geçerli olan oran üzerinden, bu tarihte ÖTV alınacağı hükme bağlanmıştır.

Bu hükümlere göre, 87.04 tarife pozisyonundaki araçların ilk iktisabından sonra yapılan tadilat sonucu 87.03 tarife pozisyonundaki araçlara dönüşmesi halinde, 87.03 tarife pozisyonundaki araç için de ÖTV tarhiyatı yapılması gerekmektedir.

3- Sonuç:

a) Motorlu araç ticareti yapanların 1.8.2002 – 21.7.2005 tarihleri arasında ilk iktisap kapsamında teslim ettiği 87.03 tarife pozisyonundaki araçlar için 87.04 tarife pozisyonundan ÖTV beyan edip ödemiş olmaları halinde, bu işlemle ilgili ek ÖTV tarhiyatı yapılmayacak, yapılan tarhiyatlar terkin edilecektir.

b) Söz konusu dönemde 87.03 tarife pozisyonundan beyan edilmesi gerekirken 87.04 tarife pozisyonundan ÖTV beyan edilen araçlar için ek ÖTV tarhiyatı yapılmaması ve tarh edilen ek ÖTV’nin terkin edilmesi nedeniyle, ek ÖTV tutarı üzerinden KDV tarhiyatı da yapılmayacak, tarhiyat yapılmış ise terkin edilecektir.

c) Motorlu araç ticareti yapanlardan 87.04 tarife pozisyonuna giren kapalı kasalı kamyonet satın alınıp, kayıt ve tescil ettirilmeden önce veya sonra tadilat yapılarak 87.03 tarife pozisyonundaki araca çevrilen araçlar için ÖTV beyan edilmemesi sebebiyle yapılan tarhiyatlar ise 5838 sayılı Kanunun Geçici 3 üncü maddesi kapsamına girmemektedir.

Duyurulur.

Mehmet KİLCİ
Gelir İdaresi Başkanı

Exit mobile version