Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Taşınmaz Malların Sınırlandırma, Tespit ve Kontrol İşleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

21 Ağustos 2009 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 27326

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı (Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü)’ndan:

MADDE 1 – 28/10/1987 tarihli ve 19618 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Taşınmaz Malların Sınırlandırma, Tespit ve Kontrol İşleri Hakkındaki Yönetmeliğin 17 nci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Çalışma alanı içerisindeki ormanlar ile hazine adına orman sınırı dışına çıkarılan yerlerde uygulama

MADDE 17 – A) Çalışma alanı içinde orman bulunması halinde aşağıdaki şekilde uygulama yapılır.

a) Orman kadastrosu kesinleşmiş yerlerde;

1) Tapuya tescil edilmiş veya edilmemiş, orman kadastrosu kesinleşmiş ormanlar ile 6831 sayılı Orman Kanununun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (A) veya (B) bendi uyarınca Hazine adına orman sınırı dışına çıkarma işlemleri kesinleşmiş yerlerin, çalışma alanı sınırı içinde kalan kısımlarına ait haritaları kontrol edilir. Kontrol sonucunda tespit edilecek hesaplamalardan kaynaklanan yüzölçümü hataları; 3402 sayılı Kadastro Kanununun 4 üncü maddesine göre oluşan kadastro ekibine kontrol mühendisinin de katılımıyla düzeltilerek yüzölçümü hesaplanır ve düzeltme işlemine ilişkin zabıt düzenlenerek imzalanır. Diğer vasıf ve mülkiyet değişikliği dışında kalan aplikasyon, ölçü ve çizimden kaynaklanan yüzölçümü ve fenni hatalar ise, kontrol mühendisinin de katıldığı ekipçe düzenlenecek raporda açıklanır. Bu rapor, kadastro müdürlüğünce açıklayıcı bir yazı ekinde, hatanın bildirim tarihinden itibaren 15 günlük süre içinde oluşturulacak orman kadastro komisyonunca düzeltilmesi amacıyla mahalli orman kuruluşuna gönderilir.

Teknik mevzuatına uygun hale getirilen yerler kadastro tutanağı düzenlenmeden bulunduğu adanın son parsel numarası ile tapu kütüğüne tescil edilir.

2) Ormanın, bitişiğinde bulunan gerçek veya tüzel kişilere ait taşınmazlarla olan müşterek sınırının tespitinde kesinleşmiş orman haritalarındaki sınırlar esas alınır. Orman kadastrosu kesinleşmiş ormanlar ile 6831 sayılı Orman Kanununun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (A) veya (B) bendi uyarınca Hazine adına orman sınırı dışına çıkarma işlemi kesinleşmiş alanlar için kadastro tutanağı tanzim edilmeyeceğinden, bu sınırlar içerisindeki mülkiyet iddiaları dikkate alınmaz.

b) Kadastro çalışmalarına başlanılmadan önce orman kadastrosu kesinleşmemiş yerlerde;

1) 6831 sayılı Orman Kanununa göre orman kadastrosuna başlanılmış olması halinde;

Kadastroya açılan çalışma alanlarında, kadastro çalışmalarına başlanılmadan önce 6831 sayılı Orman Kanununa göre başlanan ve halen devam eden orman kadastrosu çalışmaları, 3402 sayılı Kadastro Kanununun 4 üncü maddesine göre oluşan kadastro ekibince sonuçlandırılır.

Bu amaçla, orman kadastro komisyonlarınca düzenlenmiş olan orman sınırının tespitine yönelik teknik ve hukuki belgeler ile haritalar, kadastro ekibince teslim alınır. Bu belgeler ve haritalardan teknik mevzuata uygun olanlar aynen esas alınmak, uygun olmayanlar ise teknik mevzuatına uygun hale getirilmesi sağlanmak suretiyle çalışmalara devam edilerek sonuçlandırılır.

2) 6831 sayılı Orman Kanununa göre orman kadastrosuna başlanılmamış olması halinde;

Orman kadastrosu ve bu ormanların içinde ve bitişiğinde bulunan her çeşit taşınmazların ormanlarla müşterek sınırlarının tayini ve tespiti, Orman Genel Müdürlüğü taşra teşkilâtınca görevlendirilecek en az bir orman yüksek mühendisi veya orman mühendisi ile tarım müdürlüklerince görevlendirilecek bir ziraat yüksek mühendisi veya ziraat mühendisinin iştirak ettirildiği kadastro ekibi tarafından yapılır. Bu çalışmalarda görevli kadastro ekibine eleman iştirak ettirilmesi için kadastro müdürü tarafından çalışmalara başlanılmadan en az yedi gün önce mahalli orman ve tarım kuruluşlarına bildirim yapılır. Oluşturulan bu ekip, çalışma alanı sınırı içerisinde kalan ormanların içinde ve bitişiğinde bulunan her çeşit taşınmazın ormanlarla olan müşterek sınırlarını belirler ve bu şekilde sınırları belirlenen ormanların tespitini yapar.

             Ormanların sınırlandırma ve tespitine süresi içerisinde itiraz edilmesi halinde, itiraza konu orman parsellerine ait kadastro tutanakları yedi günlük süre içerisinde kadastro komisyonuna intikal ettirilmek üzere kadastro müdürüne teslim edilir.

             Aynı orman parseli için birden fazla itiraz bulunması halinde, kadastro komisyonu bu itirazların tümünü birlikte inceler. İnceleme sırasında, ibraz edilen belgeler, varsa mahkeme kararları, hava fotoğrafları ve orman haritaları, tapu ve vergi kayıtları gibi belgeler birlikte değerlendirilir. Değerlendirme sonucu hak iddiasına konu yer özel mülkiyete konu kültür arazisi olmasına rağmen orman sınırı içine alındığı tespit edilirse, ormanın sınırı bu duruma uygun hale getirilerek sınırlandırması düzeltilir ve yapılan inceleme ile sonuçları kadastro komisyon tutanağında açıklanır.

             6831 sayılı Orman Kanununa göre orman kadastrosu yapılmış yerlerde, tesis kadastrosu çalışmaları sırasında; 6831 sayılı Orman Kanununa göre orman kadastrosuna tabi tutulmamış veya sonradan oluşmuş orman alanlarının tespiti halinde, 3402 sayılı Kadastro Kanununun 4 üncü maddesine göre oluşan kadastro ekibince bu alanların da kadastrosu ikmal edilir.

             Ormanla ilgili çalışmalara, muhtar ve bilirkişilerin katılmaması halinde, yokluklarında re’sen devam edilir. Katılmama nedenleri ise kadastro tutanağının edinme sebebinde açıklanır. Kadastro tutanağının ve diğer ilgili belgelerin imza bölümlerine ise “çalışmalara katılmadı” ibaresi yazılarak, imzaları alınmaz.

             Çalışma alanındaki ormanların, bu ormanların içinde ve bitişiğinde bulunan her çeşit taşınmazlarla olan müşterek sınırları da belirlenmek suretiyle sınırlandırma ve tespitleri tamamlandığında, ekip görevlilerince çalışma alanında ölçülecek orman parseli kalmadığına ilişkin tutanak düzenlenir.

             Orman parselleri bu tutanak tarihinden itibaren on gün içinde Genel Müdürlükten izin alınmaksızın otuz günlük kısmi askı ilanına alınır. Askı ilanı sırasında dava açılmaması halinde, kadastro tutanakları kesinleştirilerek, üç aylık süre içerisinde o çalışma alanı için açılacak tapu kütüklerine tescil edilir. Orman sınırı içinde veya bitişiğinde bulunan kültür arazisi nitelikli taşınmaz mallar ise orman için yapılan askı ilanını takiben kadastroya tabi tutulur.

             Ormanların kadastrosu kesinleşmekle sınırları sabit hale geldiğinden,  bu sınırlara bitişik gerçek ve tüzel kişilere ait taşınmazlara uygulanan tapu kayıtları ile 3402 sayılı Kadastro Kanununun 14 üncü maddesinde sayılan belgelerin kapsamları belirlenirken, taşınmaz orman sınırına kadar tasarruf ediliyorsa ve bu sınırda başkaca zilyetlikle iktisabı mümkün olmayan yerler de yoksa kaydın miktarına değil, zeminde fiilen kullanılan sınırlara itibar  edilir.

             Askı ilan süresi içinde ormanın sınırlandırma ve tespitine dava açılması durumunda, ormanın davaya konu edilen sınırları kesinleşmeyeceğinden, bu sınırlara bitişik gerçek veya tüzel kişilere ait taşınmazların tespiti sırasında dava devam ediyorsa, ormanla müşterek sınırları davalı bırakılır ve tutanakları düzenlendikten sonra açıklayıcı bir yazı ile kadastro mahkemesine intikal ettirilir.

             Her hangi bir nedenle ormanla ilgili çalışmalar yapılamaz ise, çalışmalara ormanla ilgisi bulunmayan alanlarda devam edilir. Ormanla ilgisi bulunmayan alanlarda yapılan çalışmalar Genel Müdürlükten izin alınmak suretiyle kısmi olarak askı ilanına alınabilir.

             Ormanla ilgili çalışmalar tamamlandığında, orman ile kısmi askı ilanına alınan yerler arasında kalan tampon alanların kadastrosu tamamlanır.

               B) 6831 sayılı Orman Kanununun 20/6/1973 tarihli ve 1744 sayılı Kanunla değişik 2 nci maddesi ile 23/9/1983 tarihli ve 2896 sayılı, 5/6/1986 tarihli ve 3302 sayılı kanunlarla değişik 2 nci maddesinin (B) bendine göre Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan yerlerde uygulama;

             1) Kadastro çalışmalarına başlanmadan önce, kadastro müdürü tarafından;

             Kadastrosu yapılacak yerlerin bulunduğu birime ait kesinleşmiş orman kadastrosu ve 6831 sayılı Orman Kanununun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (B) bendine göre yapılan uygulamalara ilişkin orman harita ve tutanakları daha önce kadastro veya tapu sicil müdürlüğüne gönderilmemiş ise kadastro müdürü tarafından mahalli orman idaresine yazı yazılmak suretiyle onaylı birer örneği ile varsa kesinleşmiş yargı kararlarının onaylı birer örneğinin gönderilmesi istenir. Daha önce orman harita ve tutanakları gönderilmiş olan yerlerde ise kesinleşmiş yargı kararları bulunup bulunmadığı sorularak varsa onaylı birer örneğinin gönderilmesi istenir.

             Bu yazıda, ayrıca çalışmalara başlanacak tarih de belirtilerek, orman kadastro haritası ve tutanaklarının zemine aplikesi sırasında kadastro ekibine iştirak ettirilmek üzere en az bir orman yüksek mühendisi veya orman mühendisinin görevlendirilmesi ve çalışmalara katılmasının sağlanması istenir.

             Ayrıca, Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan yerlerin içerisinde özel kanunlarına göre değerlendirilmesi gereken alanların bulunup bulunmadığının tespiti amacıyla, bu yerlerin varsa sınırlarını gösteren bilgi ve belgelerin gönderilmesi veya zeminde sınırlarının gösterilmesi için ilgili kurum ve kuruluşlara birer yazı gönderilir. Yazıda, 15 gün içerisinde cevap verilmemesi durumunda özel kanunlarına göre değerlendirilecek alan bulunmadığının kabul edileceği belirtilir. İlgili kurumlarca yazının tebliğ tarihinden itibaren 15 günlük süre içerisinde cevap verilmez ise,  özel kanunlarına göre değerlendirilecek alan bulunmadığı yönünde cevap verilmiş sayılır.

             2) Orman ve Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan yerlerin sınır nokta ve hatları; orman kadastro tutanakları esas alınmak suretiyle orman işletme müdürlüğünce görevlendirilecek en az bir orman yüksek mühendisi ya da orman mühendisi ile kontrol mühendisinin iştirak ettirildiği kadastro ekibince zemine aplike edilir. Aplikasyon çalışmaları sırasında, kadastro veya orman haritalarında düzeltmeyi gerektiren tutanak, pafta ve zemin uyumsuzluğunun tespiti halinde, yukarıda oluşturulan kadastro ekibince, varsa kesinleşmiş yargı kararları da esas alınmak suretiyle teknik mevzuata uygun hale getirilir. Çalışma sonucunda bir zabıt düzenlenir ve bu zabıt ekip görevlileri ile kontrol mühendisi tarafından birlikte imzalanır. Düzeltme işlemleri,  yapılacak kadastro çalışmaları ile birlikte askı ilanına alınır.

             3) Orman ve Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan alanların aplikasyon işlemleri tamamlandıktan ve varsa hatalar giderildikten sonra, mükerrerliğe meydan verilmemesi için kadastro paftaları ile irtibatlandırılmak ve varsa kesinleşmiş yargı kararları esas alınmak suretiyle 2/B alanları belirlenir.

             Belirlenen bu alanlar içerisinde, daha önce yapılan kadastro (kadastro-tapulama) sonucu gerçek veya tüzel kişiler (Hazine hariç) adına tescilli olmasına rağmen, orman kadastrosu sonucu, 6831 sayılı Orman Kanununun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (B) bendine göre  kısmen veya tamamen Hazine adına orman sınırı dışına çıkarılan sahada kalan yerler varsa, kısmen veya tamamen kapsamında kaldığı kadastro parsellerinin beyanlar hanesinde “Tamamı / …. m2 lik kısmı 6831 sayılı Kanunun 2/B maddesi uyarınca Hazine adına orman sınırı dışına çıkarılan sahada kalmaktadır.” şeklinde belirtme yapılır ve bu alanlar kadastroya tabi tutulmaz.

             Hazine adına tescilli olmasına rağmen orman kadastrosu sonucu, kısmen veya tamamen 6831 sayılı Orman Kanununun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (B) bendine göre Hazine adına orman sınırı dışına çıkarılan sahada kalan yerlerde; tamamı 6831 sayılı Orman Kanununun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (B) bendi kapsamında kalan ve üzerinde müstakil ve daimi ayni hak tesis edilmeyen taşınmazların tapu kütük sayfalarının beyanlar hanesine “6831 sayılı Kanunun 2/B maddesi uyarınca Hazine adına orman sınırı dışına çıkarılan sahada kalmaktadır.” şeklinde belirtme yapılmak suretiyle kütük sayfası kapatılır. Kısmen 6831 sayılı Orman Kanununun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (B) bendi kapsamında kalan yerlerde ise, tescil bildirimi düzenlenmek suretiyle bu kısmın ifrazı yapılır. Kütük sayfası kapatılmadan ifraz edilen kısmın yüzölçümü, nedeni açıklanmak suretiyle parselin yüzölçümünden düşülür ve sayfalar arasında münakale sağlanır. Paftalarında da gerekli değişiklikler yapılır. Bu uygulamalar sonucunda, kısmen veya tamamen Hazine adına orman sınırı dışına çıkarılan sahada kaldığı tespit edilen yerler, kadastroya tabi tutulacak 6831 sayılı Orman Kanununun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (B) bendi kapsamındaki alanlara dahil edilir.

             Üzerinde müstakil ve daimi hak tesis edilen yerlerde ise, sadece zemine ilişkin sayfada “Tamamı/ … m2 lik kısmı 6831 sayılı Kanunun 2/B maddesi uyarınca Hazine adına orman sınırı dışına çıkarılan sahada kalmaktadır.” şeklinde belirtme yapılır. Kütük sayfası kapatılmaz ve bu yerler kadastroya tabi tutulmaz.

             Kadastroya tabi tutulmak üzere belirlenen 6831 sayılı Orman Kanununun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (B) bendi kapsamındaki alanlar, 3402 sayılı Kadastro Kanununun 3 üncü maddesine göre oluşan kadastro ekibince fiili kullanım durumları dikkate alınmak suretiyle sınırlandırılır. Varsa üzerindeki muhdesatın kim veya kimlere ait olduğu, kim veya kimler tarafından ne zamandan beri kullanıldığı hususu kadastro tutanağında açıklanmak ve beyanlar hanesinde gösterilmek suretiyle Hazine adına tespit edilir.

             Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan yerlerin içerisinde özel kanunlarına göre değerlendirilmesi gereken alanlar varsa, bu yerlerin ilgili idarelerce gönderilen belgelerine veya zeminde gösterilecek sınırlarına göre ölçüsü yapılarak krokisinde gösterilir. Ayrıca, kadastro tutanağında açıklanarak beyanlar hanesinde belirtilir. Bu çalışmalar sırasında, 3402 sayılı Kadastro Kanununun 11 inci maddesinde belirtilen askı ilanı hariç diğer ilanlar yapılmaz. Ancak, kadastro çalışmalarına başlanmadan en az üç gün önce, kullanıcıların/muhdesat sahiplerinin bilgilendirilmesi ve çalışmalar sırasında hazır bulunmalarının sağlanması amacıyla muhtarlıklarda duyuru yapılır.

             Askı ilanı, Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan parseller için kadastro yönüyle; düzeltmeden etkilenen orman ve kadastro parselleri için ise düzeltme yönüyle yapılır. Düzeltme yönüyle ilana alınan parseller için bu yönde ilana alındığı hususu askı cetvellerinde belirtilir. Bu parseller için kadastro tutanağı düzenlenmez. Tescil aşamasında ilgili tapu kütük sayfalarında gerekli düzeltmeler ve tescil yapılır. Bu şekilde yapılan düzeltme işlemleri, orman mevzuatı ile tapu ve kadastro mevzuatına göre yapılmış sayılır.

             Daha önce, fiili kullanım durumuna göre kadastrosu yapılarak tapuya tescil edilmiş 6831 sayılı Orman Kanununun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (B) bendi kapsamındaki alanlar hariç, tapuya tescil edilmiş diğer 6831 sayılı Orman Kanununun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (B) bendi kapsamındaki alanlarda da yukarıda açıklandığı şekliyle uygulama yapılır.

             Ancak, Maliye Bakanlığının talebi halinde; Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılmış ve tapuya tescili yapılmış yerlerin, daha önce tapuya tescil edilmiş olduğuna bakılmaksızın kadastro müdürlüklerince zemindeki fiili kullanım durumları ve kullanıcıları ile varsa üzerindeki muhdesatlar belirlenir. Teknik mevzuatına uygun hassasiyette fiili zemin durumlarına göre ölçü, tesis, ifraz ve tevhit haritaları düzenlenir.

             İfraz ve tevhit haritası yapım çalışmalarına başlanmadan en az üç gün önce, kullanıcıların/muhdesat sahiplerinin bilgilendirilmesi ve çalışmalar sırasında hazır bulunmalarının sağlanması amacıyla muhtarlıklarda duyuru yapılır. Bu çalışmalara maliye temsilcisi ile köy/mahalle muhtarı da iştirak ettirilir. Maliye Bakanlığının talebi halinde kullanıcıları ile varsa muhdesatların kim/kimlere ait olduğu bilgilerini içeren bir liste düzenlenir. Bu liste kadastro müdürlüğü görevlileriyle birlikte maliye temsilcisi ve muhtar tarafından imzalanır. Düzenlenen belgeler, tescil/terkin işlemlerinin yapılması amacıyla bir yazı ile tapu sicil müdürlüğüne gönderilir. Bu işlemler sırasında, orman ve kadastro haritalarında tespit edilecek fenni hatalar, yukarıda belirtilen usul ve esaslara göre düzeltilir ve 3402 sayılı Kadastro Kanununun 11 inci maddesine göre ilan edilir.

             Hazine adına orman sınırı dışına çıkarılan yerlerde yapılacak kadastro çalışmaları ile ifraz ve tevhit işlemleri, 3194 sayılı İmar Kanunu ile 3/7/2005 tarihli ve 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunundaki kısıtlamalara tabi olmaksızın yapılır.

             Fiili kullanım durumuna göre kadastrosu veya ifraz/tevhidi yapılan taşınmazların kadastro tutanaklarının ve tapu kütüğünün beyanlar hanesinde “6831 sayılı Kanunun 2/B maddesi uyarınca Hazine adına orman sınırı dışına çıkarılmıştır.”şeklinde belirtme de yapılır.

             Hazine adına orman sınırı dışına çıkarılan yerlerin zilyetlik yoluyla kazanılması mümkün olmadığından, bu çalışmalar sırasında zilyetlik yoluyla kullanıcıları ve muhdesat sahipleri adına tespit yapılmaz. Bu kapsamda yapılacak kadastro çalışmaları ikinci kadastro sayılmaz.”

             MADDE 2 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             MADDE 3 – Bu Yönetmelik hükümlerini Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün bağlı olduğu Bakan yürütür.

Exit mobile version