Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

SGK Genelgesi 2010/47 (Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele (KADİM) Servisleri İş ve İşlemleri Hk.)

SGK Genelgesi 2010/47

T.C.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI

Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü

Tarih: 07/04/2010
Konu: KADİM Servisleri İş ve İşlemleri

GENELGE

2010/47

I- Genel Açıklamalar

Kayıt dışı istihdamla mücadele konusunda 2008 yılından itibaren aşağıda belirtilen çalışmalar yapılmaktadır. Bu çerçevede;

a) Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünün portör muayenelerine ilişkin 2005/9 sayılı Genelgesinde, 1593 sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanununun 126 ncı maddesine atfen; “Yenilecek ve içilecek şeyler satan veya veren işler ile sıhhi müesseselerde çalışanların bulaşıcı hastalık taşıyıcılığı yönüyle belli periyotlarda kendilerini muayene ettirerek sıhhi rapor alma mecburiyetlerinin bulunması” hükmüne istinaden, Kurumumuz ve Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü yetkilileri ile yapılan çalışmalar sonucunda; “Portör muayene çizelgelerine T.C. Kimlik Numaralarının da kaydedilerek düzenlenen listelerin, Kurumumuza manuel ya da bilgisayar ortamında gönderilebileceği” konusunda mutabakata varılmıştır. Anılan Genel Müdürlükçe sağlık il müdürlüklerine “Portör muayene listelerinin taşradaki sosyal güvenlik il müdürlükleri/sosyal güvenlik merkezlerine gönderilmesi”ne ilişkin talimat verilmiştir. 01/05/2008 tarihinden itibaren ünitelerimize duyurulan bu uygulama devam etmektedir.

b) 13/07/1973 tarihli ve 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanununun Uygulanması İle İlgili Yönetmeliğin;

6 ncı maddesinde; “Otel, motel, han, pansiyon, bekar odaları, kamp, kamping, tatil köyü, her türlü özel veya resmi konaklama yerleri ile il özel sağlık müesseseleri, dinlenme ve huzur evleri ve dini ve hayır kurumlarının sosyal tesislerinde bulunan sorumlu işleticinin kimlik bilgileri, o tesis açılmadan önce sahip veya kanuni temsilci veya kiracısı tarafından iki örnek “İşletici Kimlik Bildirme Belgesi”ne yazılarak en yakın yetkili genel kolluk örgütüne verilir” (Form 1),

8 inci maddesinin (b) alt başlıklı bölümünde ise; “Her çeşit ticaret ve sanat amacı güden iş yerlerinin sorumlu işleticileri tarafından, buralarda veya geçici olarak çalıştırılanların kimlik bilgileri, çalışanlara ait kimlik bildirme belgesine yazılarak üç gün içinde en yakın yetkili genel kolluk örgütüne verilir” (Form 2),

hükümleri yer almaktadır.

Ayrıca, 26/05/2008 tarihli ve 26887 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5763 sayılı İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 12 nci maddesi ve aynı Kanunun ek 2 nci maddesiyle “Bu Kanunun 4 ve 6 ncı maddeleri gereğince verilen sürekli veya geçici olarak çalışanlara ait kimlik bilgilerinin, genel kolluk kuvvetlerince ilgili sosyal güvenlik il müdürlükleri ve sosyal güvenlik merkezlerine bildirileceği” hükmüne yer verilmiştir.

Bu çerçevede, Kurumumuz ile İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı yetkililerince yapılan çalışmalar sonucunda; “İlgili Yönetmelikte bahsi geçen işletici ve çalışanlardan temin edilen kimlik bildirme formlarına T.C. Kimlik Numarası hanesinin de dahil edilmesi ve bu formların il emniyet müdürlükleri veya semt karakolları ile il/ilçe jandarma komutanlıklarından alınabileceği” konusunda mutabakata varılmış olup, bu doğrultuda Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığınca taşra birimlerine aynı doğrultuda talimat verilmiş olup, 2008 yılı Temmuz ayından bu yana uygulama devam etmektedir.

c) 31/05/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 8 inci maddesinin yedinci fıkrası ile “Bankalar ile kamu idarelerince yapılan işlemlerde, işlem yapılan kişilerin sigortalılık kontrollerinin yapılması ve sigortasız olanların Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmesi” hükmü getirilmiştir.

Buna göre, 28/09/2008 tarihli ve 27011 Resmi Gazetede yayımlanan “5510 Sayılı Kanunun 8 inci Maddesinin Yedinci Fıkrasının Uygulanması Hakkında Tebliğ” kapsamında tüm bankalar ve 14 kurum ve kuruluşdan 2008 yılı Ekim ayından itibaren “kimlik ve mesleki bilgiler” alınarak sigortalılık kontrolü yapılmaya başlanmış olup,uygulama devam etmektedir.

d) 5510 sayılı Kanunun 59 uncu maddesinin yedinci fıkrasında “Kamu idarelerinin denetim elemanları kendi mevzuatları gereğince işyerlerinde yapacakları soruşturma, denetim ve incelemeler sırasında, çalıştırılanların sigortalı olup olmadığını da tespit ederek, sigortasız çalıştırılanları Kuruma bildirmek zorundadır. Bu kurumlar ayrıca kendi mevzuatları gereğince yaptıkları inceleme ve tespitler sırasında bu Kanuna göre sigortalı sayılanların prime esas kazançlarının veya sigortalı gün sayılarının eksik bildirilmesi sonucunu doğuran tespitlerini de en geç bir ay içinde Kuruma bildirirler. Kurum bu bildirimleri esas almak üzere gerekli yasal işlemi yapar” hükmü yer almıştır.

27/09/2008 tarihli ve 27100 sayılı Resmi Gazetede “Kamu İdarelerinin Denetim Elemanlarınca Yapılacak Tespitler Hakkında Yönetmelik” yayımlanarak, uygulamanın ne şekilde yapılacağı konusunda kamu denetim elemanlarına 2008 yılı içerisinde Ankara’da eğitim verilmiş olup, söz konusu Yönetmelik uyarınca, kamu idarelerinin kendi mevzuatları doğrultusunda yapmış oldukları denetimler esnasında tespit ettikleri kayıt dışı çalışanlar ile ilgili bilgiler ünitelerimize gönderilmektedirler.

Yukarıda belirtilen uygulamalarla ilgili usul ve esasların belirlenmesi amacıyla; 18/11/2008 tarihli ve 2008-97 sayılı “Kayıt Dışı İstihdam” konulu Genelge ve 16/01/2009 tarihli ve “Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Servisleri” konulu Toplu Talimat çıkarılarak, yukarıda belirtilen işlemlerin yürütümünün sağlanması için her ünitede “Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele (KADİM) Servisleri”nin kurulması talimatlandırılmıştır.

2- Uygulama Usul ve Esaslarının Yeniden Belirlenmesi

Uygulamanın başladığı tarihten itibaren ünitelerimizce tereddüt edilen ve yazılı olarak dile getirilen hususlar ile 04-07/01/2010 tarihlerinde KADİM ve Tescil Servisi personeline Ankara’da verilen eğitimde dile getirilen sorun ve önerilerin değerlendirilmesi sonucunda; kayıt dışı istihdamla mücadele işlemleri çerçevesinde alınacak bilgilerin sorgulanması ve kayıt dışı istihdama ilişkin tespitlerle ilgili işlemler aşağıda belirtilen usul ve esaslara göre yürütülecektir.

2.1- KADİM servislerinin yapılandırılması, bilgilerin alınması ve sorgulama yapılması

2.1.1- Servisin yapılandırılması

a) KADİM Servisinde görev yapan personele PC bilgisayar temin edilecek ve bu bilgisayarların kamu kurumlarının internet sitelerine erişimi için “internet yetkisi” ile CD ve taşınabilir bellekle alınacak bilgilerin PC bilgisayara aktarımı için yetki alınması sağlanacaktır.

b) Servis personelinin kamu kurum ve kuruluşları ile telefonla irtibat sağlamalarının temini için servise şehir içi görüşmeye açık telefon tahsis edilecektir.

Tamamı İçin Tıklayınız

Exit mobile version