Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Hasarın Sigorta Şirketine Yansıtılması – Özelge B.07.1.GİB.4.06.17.01-KDV-2010-14030-02-373

Hasarın Sigorta Şirketine Yansıtılması

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

Sayı: B.07.1.GİB.4.06.17.01-KDV-2010-14030-02-373

Tarih:  18 Mayıs 2010

Konu: Dilekçeniz.

İlgide kayıtlı dilekçenizde, Teşekkülünüze bağlı … ait ünitelerde sel ve su basması sonucu meydana gelen hasarın kendi olanaklarınızla giderildiği, söz konusu hasarla ilgili olarak sigorta şirketince tespit edilen hasar bedelinin tarafınıza ödendiği, bu hasarın giderilmesi ile ilgili olarak yapılan harcama tutarı için sigorta şirketi adına düzenlediğiniz faturada KDV hesaplandığı, ancak hesaplanan KDV tutarının sigorta şirketi tarafından ödenmediği belirtilerek söz konusu hasarla ilgili olarak düzenlenen faturada KDV hesaplanıp hesaplanmayacağı hususunda görüş talep edilmektedir.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 1/1 inci maddesi ile ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti kapsamında Türkiye’de yapılan teslim ve hizmetler katma değer vergisinin konusuna alınmış, 20/1 inci maddesine göre de teslim ve hizmet işlemlerinde matrahın, bu işlemlerin karşılığını teşkil eden bedel olduğu hükme bağlanmıştır.

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesi uyarınca, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşteriye borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satanın veya iş yapanın fatura düzenleyip müşteriye vermesi mecburi olup, ticari kazancın tespitine ilişkin olarak yapılan harcamalara ait belgenin teslim veya hizmet yapılan ve bunun karşılığında borçlananlar adına düzenlenmesi gerekmektedir.

Dolayısıyla, meydana gelen hasarın sigorta şirketi tarafından giderilmesi gerekmekte olup sigorta şirketine hasarın giderilmesi amacıyla verilen hizmetler KDV’ye tabi bulunmaktadır. Bu hizmetlerin, sigorta şirketine bizzat hasar gören kurum tarafından kendi hasarını gidermek suretiyle verilmesi bu durumu değiştirmemektedir.

Buna göre, Teşekkülünüze bağlı  ait ünitelerde sel ve su basması sonucu meydana gelen hasarın kendi olanaklarınızla giderilmesi sonucu sigorta şirketine verilen hizmetler KDV’ye tabi bulunmakta olup, bu işlemle ilgili olarak sigorta şirketine düzenleyeceğiniz faturada, toplam tutar üzerinden KDV hesaplanması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Exit mobile version