Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Türkiye Konut Satın Alma Gücü Endeksi

Dr.Ali Hepşen

İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Finans Anabilim Dalı

Öğretim Üyesi alihepsen@yahoo.com

Türkiye’de ailelerin harcanabilir gelirlerinin belli bir kısmını konut satın alımında kullandığı ve bu yatırımı yaparken belli bir oranda banka kredisi kullandığı ya da krediye ihtiyaç duyduğu gerçeği üzerine yapılan çeşitli hesaplamalar sonucunda REIDIN.com tarafından Türkiye’de ilk defa olarak Konut Satın Alma Gücü Endeksi (Housing Affordability Index) oluşturulmuştur.

Konut Satın Alma Gücü Endeksi;

Türkiye’de bugüne kadar konut satın alma gücünü ölçmeye yönelik somut bir çalışma hazırlanamamasının en önemli sebebi düzenli ve güvenilir bir konut fiyat endeksinin oluşturulmamış olmasıydı. REIDIN.com tarafından 2007 yılı Haziran ayında Türkiye’de ilk defa güvenilir ve sürekli bir gayrimenkul endeksinin yayınlanması ile (REIDIN.com Emlak Endeks) artık Türkiye’de de konut satın alma kolaylığı (ya da zorluğu) net bir şekilde ölçülebilmektedir.

Endeks değerlerini yorumlarken dikkat edilmesi gereken noktalar ise su şekildedir:

Yukarıda sunulan grafiklerde REIDIN.com kapsamında aylık konut fiyat endeksleri sunulan 7 şehirdeki konutlara ilişkin aylık satın alma gücü endeks değerleri yer almaktadır. İlgili şehirlerde yer alan konutların satış fiyatı değerleri REIDIN.com veri bankaları ve endeksleri kullanılarak hesaplanmakta olup, konutların satın alımında

– konut kredisinin kullanıldığı,

– konut değerinin yüzde 75’i oranında kredi açıldığı (kredi-değer oranı) ve

– hane halkının aylık gelirinin üçte birini kredi taksit ödemelerine ayırdığı varsayımları bulunmaktadır.

Konut kredisi faiz oranları için Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın yayınladığı “Bankalarca TL Üzerinden Açılan Kredilere (Konut) Uygulanan Ağırlıklı Ortalama Faiz Oranları” kullanılmakta olup, hane halkı harcanabilir gelirinin tespitinde ise Türkiye İstatistik Kurumu’nun güncel verilerinden yararlanılmaktadır.

Exit mobile version