Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Tasfiye Dönemi Beyannamesinin Verilme Zamanı

Tasfiye Dönemi Beyannamesinin Verilme Zamanı

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

Sayı: B.07.1.GİB.4.34.16.01-KVK 17-221

Tarih: 01/07/2010

Konu: Tasfiye dönemi beyannamesinin verilme zamanı

İlgide kayıtlı dilekçenizde, … Vergi Dairesi Müdürlüğünün … vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuzu, Şirketinizin; tasfiye girişine ait ortaklar kurulu kararının …/…/2008 tarihinde, tasfiye sonu kapanışına ait ortaklar kurulu kararının ise 27.01.2010 tarihinde tescil edildiğini, 01.01.2010-27.01.2010 dönemine ait kurumlar vergisi beyannamesinin 30 günlük yasal süre içinde ilgili vergi dairesine kağıt ortamında (elden) verildiğini belirterek, 01.01.2009-31.12.2009 dönemine ait kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken yasal süresi hakkında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 14 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında, kurumlar vergisi beyannamesinin, hesap döneminin kapandığı ayı izleyen dördüncü ayın birinci gününden yirmibeşinci günü akşamına kadar mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine verileceği hükme bağlanmıştır.

Aynı Kanununun “Tasfiye” başlıklı 17 nci maddesinde de;

“(1) Tasfiye dönemi: Her ne sebeple olursa olsun, tasfiye haline giren kurumların vergilendirilmesinde hesap dönemi yerine tasfiye dönemi geçerli olur.

a) Tasfiye, kurumun tasfiyeye girmesine ilişkin genel kurul kararının tescil edildiği tarihte başlar ve tasfiye kararının tescil edildiği tarihte sona erer. Başlangıç tarihinden aynı takvim yılı sonuna kadar olan dönem ile bu dönemden sonraki her takvim yılı ve tasfiyenin sona erdiği dönem için ilgili takvim yılı başından tasfiyenin bitiş tarihine kadar olan dönem bağımsız bir tasfiye dönemi sayılır.

b) Tasfiyenin başladığı takvim yılı içinde sona ermesi halinde tasfiye dönemi, kurumun tasfiyeye girdiği tarihten başlar ve tasfiyenin bittiği tarihe kadar devam eder.

(2) Tasfiye beyannameleri: Tasfiye beyannameleri, tasfiye memurları tarafından tasfiye dönemlerinin sonundan itibaren Kanunun 14 üncü maddesinde yazılı sürelerde; tasfiyenin sona erdiği döneme ilişkin tasfiye beyannamesi ise tasfiyenin sonuçlandığı tarihten itibaren otuz gün içinde kurumun bağlı olduğu vergi dairesine verilir.”

hükmü yer almaktadır.

Bu hükümden anlaşılacağı üzere, tasfiye sonu kurumlar vergisi beyannamesinin tasfiyenin sonuçlandığı tarihten itibaren otuz gün içinde verilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla, tasfiye 27.01.2010 tarihinde sonuçlandığından, tasfiye sonu kurumlar vergisi beyannamesinin 26.02.2010 tarihine kadar bağlı olunan vergi dairesine verilmesi; ayrıca, tasfiyenin 27.01.2010 tarihinde sonuçlanması nedeniyle, 01.01.2009-31.12.2009 dönemine ait kurumlar vergisi beyannamesinin de 26.02.2010 tarihe kadar verilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Vergi Dairesi Başkanı a.

Grup Müdürü

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Exit mobile version