Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

SGK Genelgesi, 2011/21 (2022 Sayılı Kanuna Göre Yapılan İş ve İşlemler)

SGK Genelgesi, 2011/21

T.C.

SOSYAL SİGORTALAR KURUMU BAŞKANLIĞI

Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü

 

Tarih: 25/02/2011

Konu: 2022 Sayılı Kanuna Göre Yapılan İş ve İşlemler

GENELGE

2011/21

Başkanlık Makamının 19.01.2011 tarihli ve 41 sayılı OLUR’ları ile Kurumumuz tarafından çıkarılan ve halen uygulanan genelgelerin, yürürlükte bulunan güncel mevzuata göre yeniden gözden geçirilmesi, güncelleştirilmesi ve konu bazında tekleştirilmesi talimatları çerçevesinde Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü görev alanına giren iş ve işlemlerin merkez ve taşra teşkilatında yürütülmesine ilişkin usul ve esaslar ile süreçler yeniden belirlenmiştir.

Yönetim Kurulumuzun 28/05/2009 tarihli ve 2009/21 sayılı kararı ile Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü bünyesinde yer alan daire başkanlıklarının görevleri belirlenmiş olup, bilahare Yönetim Kurulunun 11/06/2010 tarihli ve 2010/106 sayılı kararları ile dinlenme ve bakımevlerinin sevk ve idareleri ile her türlü iş ve işlemlerinin, bulundukları illerdeki sosyal güvenlik il müdürlükleri tarafından yürütülmesinin uygun görülmüş olması nedeniyle daire başkanlıklarının görevleri yeniden belirlenmiştir (Ek:1).

2022 SAYILI KANUNUN UYGULANMASINA İLİŞKİN HUSUSLAR

1- Genel açıklamalar

1.1. 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşları ile Özürlü ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Yönetmelik (bundan sonra Yönetmelik olarak anılacaktır) 06/11/2010 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanmış ve 01/12/2010 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

1.2. Söz konusu Yönetmeliğin Geçici 1 inci maddesinde Kurumun teşkilatlanmasının tamamlanmasının ardından iş ve işlemlerin sosyal güvenlik il müdürlükleri veya sosyal güvenlik merkez müdürlükleri tarafından yerine getirilmesi öngörülmüş ve aynı maddesinin ikinci fıkrasında Kurumun bu Yönetmeliğe aykırı olmayan alt düzenlemeler yapabileceği belirtilmiştir.

1.3. Halen Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğünce yürütülen aylık bağlama işlemleri Kurumca belirlenecek tarihten itibaren sosyal güvenlik il müdürlükleri ve sosyal güvenlik merkezleri eliyle yürütülecektir. Kurumca belirlenen tarihten sonra mahalli maliye teşkilatlarına yapılan başvurular, alınan muhtaçlık kararları ve diğer evraklarla birlikte sosyal güvenlik il müdürlüklerine veya sosyal güvenlik il müdürlükleri tarafından yetkilendirilecek sosyal güvenlik merkez müdürlüklerine gönderilerek aylık bağlama ve diğer işlemler taşra teşkilatlarımızda sonlandırılacaktır. Belirlenecek tarihten öncesine ait olan başvuruların değerlendirilmesi ve bu tarihten önce başvurusu olup halen aylık almakta olan vatandaşlara ilişkin yeni işlemlere Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğünde devam edilecektir.

1.4. Yaşlılık, özürlü ve özürlü yakını aylığı için yapılacak başvurular Yönetmeliğin 11 inci maddesinde sayılan belgeler ile birlikte ilçelerde malmüdürlükleri, illerde ise defterdarlıklara yapılacaktır. Aylık bağlama işleminde başlangıç tarihi mahalli maliye teşkilatına yapılan başvuruyu izleyen aybaşıdır.

1.5. 2022 sayılı Kanundan yararlanmak için yapılan başvurularda muhtaçlık kararı, ilçelerde ilçe idare kurulu, illerde ise il idare kurullarınca verilecektir.

1.6. İş ve işlemlerin devri öncesinde ve sonrasında 2022 sayılı Kanuna göre aylık bağlanmasına ilişkin usul ve esaslar aşağıda konularına göre sınıflandırılmıştır.

2- Başvuru formu eklerine ilişkin hususlar

2.1. Genelge ekinde (Ek 1 ve Ek 2) yer alan aylık talep formları eksiksiz olarak doldurulacaktır. Başvuru sahiplerinden ayrıca vesikalık fotoğraf, bakım ilişkisi beyan belgesi, kontrol muayene taahhütnamesi istenmeyecektir. Tanıtım kartı uygulamasına son verildiği için başvuru sahiplerine tanıtım kartı verilmeyecektir.

2.2. Başvuru sahiplerinden %40 ila 69 arasında özürlü olanların İş-Kur başvuru belgeleri mahalli maliye teşkilatında muhafaza edilecek ve Kuruma gönderilmeyecektir.

2.3. Yaşlılık aylığı almakta iken %70 ve üzeri özürlü aylığı talebinde bulunanlardan kontrol muayene taahhütnamesi istenmeyecektir.

2.4. Başvuru sahiplerine aylık bağlanma hususunun değerlendirilmesinde;

2.4.1. İlgisine göre Yönetmeliğin EK-1 ve EK-2’sinde yer alan aylık talep formu,

2.4.2. Özürlü veya başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek derecede özürlü olmaları nedeniyle aylık bağlanacaklar için özürlü sağlık kurulu raporu,

2.4.3. Aylık talebinin vasi tarafından yapılması hallerinde mahkemeden alınmış vasilik kararı,

Kuruma gönderilecek belgeler arasında yer alacağından diğer belgeler dikkate alınmayacaktır.

2.5. Yönetmeliğin Aylıkların Kesilmesini düzenleyen 15 inci maddesinin birinci fıkrasına göre;

2.5.1. Feragat,

2.5.2. Muhtaçlığın kalkması,

2.5.3. Bakım ilişkisinin fiilen gerçekleşmediğinin belirlenmesi,

2.5.4. Aylık alan kişilerin çalışması veya adına prim ödenmesi,

2.5.5. Aylığın 2 yıl boyunca aralıksız olarak alınmaması,

2.5.6. Yönetmeliğin 8 inci maddesinde belirtilen aylıktan faydalanamamaya ilişkin

hususların tespiti halinde aylığı kesilenlerden özürlü sağlık kurulu raporu “sürekli” olanların aylık kesilmesinden itibaren 5 yıl içinde yeniden başvurmaları halinde özürlü sağlık kurulu raporu istenmez. Ancak Yönetmeliğin 11 inci maddesinde sayılan diğer belgeler istenir.

2.6. 18 yaşını tamamlaması nedeniyle aylığı kesilen özürlünün 18 yaşını doldurduktan sonra kendi adına yaptığı başvurularda Yönetmeliğin 11 inci maddesinde sayılan belgeler istenir. Ancak özürlü sağlık kurulu raporu sürekli olanlardan yeniden sağlık kurulu raporu istenmez.

2.7. Aşağıdaki hallerde aylık bağlama işlemi gerçekleştirilmeyecek ve eksikliğin giderilmesi için doğrudan yazışma yapılacaktır.

2.7.1. Dilekçe bölümünde müracaat sahibinin adı-soyadı ve imzası bulunmuyor ise,

2.7.2. Vasi/veli tarafından yapılan müracaatlarda vesayet veya velayet kararının olmaması durumunda,

2.7.3. Mal bildirim belgesi bölümünün doldurulmamış olması durumunda,

2.7.4. Eski form kullanılarak yapılan ve sonuçlandırılmamış başvurularda kontrol muayene taahhütnamesi ve bakım ilişkisi beyanının gönderilmemiş olması durumunda,

2.7.5 Başvuru formunun aslının aynıdır şeklinde tasdik edilmemiş fotokopi olarak gönderilmesi durumunda,

2.7.6. Başvuru formunun herhangi bir bölümünde tahrifat yapılmış ve onaylanmamış ise,

2.7.7. Başvuru formunda saymanlık kayıt tarihi bulunmuyor ise,

2.7.8. Saymanlıktaki yetkilinin adı-soyadı, imzası veya mühürden en az iki tanesinin eksik olması durumunda.

2.8. Aşağıdaki hallerde aylık bağlama işlemi gerçekleştirilecek ve daha sonra yazışma yapılacaktır.

2.8.1. Saymanlık evrak kayıt defteri numarası yazılmamış ise,

2.8.2. Saymanlıktaki yetkilinin adı-soyadı, imzası veya mühürden sadece birisinin eksik olması durumunda,

2.8.3. Aylık talep formlarının dilekçe kısmındaki saymanlık mührü ile muhtaçlık belgesi (aylık talep formundan ayrı olsa da) kısmındaki idare kurulu mühürlerinden her ikisinin de okunamayacak durumda olması durumunda.

2.9. Aşağıdaki hallerde başvuru sahibine aylık bağlanacak ve herhangi bir yazışma yapılmayacaktır.

2.9.1. Dilekçe bölümünde adres belirtilmemiş ise,

2.9.2. Mal bildirim belgesi bölümü doldurulmuş ve idare kurulu kararında beyanın aksine bir husus tespit edilmemiş olması kaydıyla, mal bildirim belgesi bölümünde başvuru sahibinin imzasının bulunmaması durumunda,

2.9.3. Başvuru formlarının dilekçe kısmındaki saymanlık mührü ile muhtaçlık belgesi (başvuru formundan ayrı olsa da) kısmındaki idare kurulu mühürlerinden sadece birinin okunamayacak durumda olması durumunda.

2.10. 01/12/2010 tarihinden önce aylık talebinde bulunanlardan, başvuru tarihinden itibaren beş yıllık dönem içerisinde, kendilerinden kaynaklanan nedenlerle (İş-Kur müracaat belgesinin, kontrol muayene taahhütnamesinin gönderilmemesi vb.) talepleri sonuçlandırılamayanların dosyaları işlemden kaldırılacaktır. Bu kişilerden tekrar müracaatta bulunanların talepleri yeni başvuru olarak değerlendirilecektir.

2.11. Kurumlardan veya Kurumumuzdan kaynaklanan gecikmeler zamanaşımı olarak değerlendirilmeyecektir.

2.12. Kurumun merkez ve taşra teşkilatına gelen dilekçe ve yazılı müracaatlar;

2.12.1. 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun kapsamında ise (dilek ve şikayet) 30 gün içerisinde, 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu kapsamında ise (bilgi ve belge

Tamamı İçin Tıklayınız

Exit mobile version