Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Belli Parayı İhtiva Etmeyen Sözleşmeye Ait Damga Vergisi Hk – Özelge B.07.1.GİB.4.06.17.02-DMG-1297-427

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

Sayı: B.07.1.GİB.4.06.17.02-DMG-1297-427

Tarih: 14.06.2011

Konu: Belli parayı ihtiva etmeyen sözleşmeye ait damga vergisi Hk

İLGİ: …

İlgide kayıtlı dilekçenizin incelenmesinden, … Üniversitesi bünyesindeki … marka ürünlere, bakım ve onarım hizmeti sunmakta olduğunuz, bakım onarım sözleşmesinin bir yıllık düzenlendiği ve bedel ihtiva etmediği, onarımı yapılan ürünlerin, malzeme ve işçilik bedellerinin ilgili ayın sonunda faturalandırıldığı, söz konusu sözleşme hükmüne göre her fatura bedeli üzerinden binde 7,5 nispetinde damga vergisinin … Vergi Dairesine yatırılmasının istenildiği belirtilerek, söz konusu sözleşmenin herhangi bir bedel içermemesi nedeniyle her fatura düzenlenmesinde fatura bedeli üzerinden binde 7,5 nispetinde damga vergisi ödenip ödenmeyeceği hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1. maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3. maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu, resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisinin kişiler tarafından ödeneceği; 4. maddesinde, bir kağıdın tabi olacağı verginin tayini için o kağıdın mahiyetine bakılacağı ve buna göre tabloda yazılı vergisinin bulunacağı, kağıtların mahiyetlerinin tayininde, şekli kanunlarda belirtilmiş olanlarda kanunlardaki adlarına, belirtilmemiş olanlarda üzerlerindeki yazının tazammun ettiği hüküm ve manaya bakılacağı; 10. maddesinde, belli para teriminin, kağıtların ihtiva ettiği veya bunlarda yazılı rakamların hasıl edeceği parayı ifade edeceği hükme bağlanmıştır.

Anılan Kanuna ekli (1) sayılı tablonun “I-Akitlerle ilgili kağıtlar” başlıklı bölümünün A/1 fıkrası ile belli parayı ihtiva eden mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerin binde 7,5 nispetinde damga vergisine tabi olduğu hükmüne yer verilmiştir. 2009/15725 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 01.01.2010 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere damga vergisi oranları, Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A-1 fıkrasındaki kağıtlar için binde 8,25 olarak belirlenmiştir.

Dilekçeniz ekinde yer alan … Üniversitesi ile şirketiniz arasında imzalanan sözleşmenin incelenmesinden, “Konusu” başlıklı 1. maddesinde, sözleşmenin … Üniversitesi genelinde bulunan Elektrik ve Elektronik Arçelik Ürünlerinin “Hizmete Özel Ödeme” esasına göre bakım ve onarım sözleşmesi olduğu, 2. maddesinde yüklenicinin Bakım-Onarım Fişine yaptığı onarım işi ile değiştirilen parçaları her seferinde yazıp onaylayarak bir nüshasını idareye teslim edeceği, yüklenicinin değiştirdiği parçaların orijinal parça olmasını sağlayacağı, fason üretimli parçalar kullanmayacağı, değiştirilen her parça için parçanın özelliğine göre belirli bir süre garanti vereceği ve garantiyi yazı ile idareye taahhüt edeceği, “ücret “başlıklı 3. maddesinde de, yükleniciye parça ücreti ve işçilik ödeneceği hususlarına yer verildiği anlaşılmaktadır.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, dilekçeniz ekinde yer alan ve hesaplanabilir bir bedel ihtiva etmediği anlaşılan “Makina ve cihazların “Hizmete ücret ödeme esasına” göre bakım onarım sözleşmesi'”başlıklı kağıda ait damga vergisinin aranılmaması; ancak sözleşme konusu iş ile ilgili olarak sözleşmenin bedelinin belirlenmesine ilişkin herhangi bir kağıt (olur, onay, mektup vb.) düzenlenmesi veya sözleşmeye bu yönde şerh verilmesi durumunda, söz konusu kağıdın /şerhin damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Exit mobile version