Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

SGK Genelgesi 2011/54

SGK Genelgesi 2011/54

T.C.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI

Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü

Sayı : B.13.2.SGK.0.10.04.00/73-031/411

Tarih: 29.06.2011

Konu : Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda öngörülen sigorta primi işveren hissesi desteği

GENELGE

2011/54

1- Genel Açıklamalar

Bilindiği üzere, 18/8/2009 tarihli ve 27323 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5921 sayılı Kanunla 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa Ek 2 nci madde eklenmiştir.

Yine bilindiği üzere, 14/7/2009 tarihli ve 2009/15199 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın uygulamasına ilişkin usul ve esaslar, Hazine Müsteşarlığınca hazırlanan ve 28/7/2009 tarihli ve 27302 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin 2009/1 sayılı Tebliğde açıklanmış, bilahare, 21/10/2010 tarihli ve 27736 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2010/2 sayılı Tebliğ ve 11/5/2011 tarihli ve 27931 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2011/1 sayılı Tebliğ ile bahse konu 2009/1 sayılı Tebliğde değişiklik yapılması yönüne gidilmiştir.

Bu bağlamda, Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın uygulamasına ilişkin olarak işverenlerce yapılacak işlemler ile Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerimizce/Sosyal Güvenlik Merkezlerimizce yürütülecek işlemler aşağıda açıklanmıştır.

2- Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteğinden Yararlanılacak Olan İşyerleri

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin 2009/1 sayılı Tebliğde öngörülen sigorta primi işveren hissesi desteğinden, Hazine Müsteşarlığınca düzenlenen teşvik belgesinin tamamlama vizesinin yapıldığı (yatırımın yapıldığı) işyerlerinden dolayı yararlanılabilecektir.

Dolayısıyla, Hazine Müsteşarlığınca teşvik belgesinin düzenlendiği işyeri işvereninin, aynı veya farklı Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerimizde/Sosyal Güvenlik Merkezlerimizde tescilli birden fazla işyerinin olması halinde, tamamlama vizesi yapılmış teşvik belgesi hangi işyeri için düzenlenmiş ise sigorta primi işveren hissesi desteğinden de bu işyerinden dolayı yararlanılabilecektir.

2009/1 sayılı Tebliğde öngörülen sigorta primi işveren hissesi desteğinden, gerçek kişiler, adi ortaklıklar, sermaye şirketleri, kooperatifler, iş ortaklıkları, kamu kurum ve kuruluşları (genel ve özel bütçeli kurum ve kuruluşlar, il özel idareleri, belediyeler ve kamu iktisadi teşebbüsleri ile bunların sermaye bileşimindeki hisse oranları %50’yi geçen kurum ve kuruluşlar) ve kamu kuruluşu niteliğindeki meslek kuruluşları, dernekler ve vakıflar ile yurt dışındaki yabancı şirketlerin Türkiye’deki şubeleri istifade edebilecektir. Buna göre, bahse konu sigorta primi işveren hissesi desteğinden anılan Tebliğde öngörülen diğer şartların da sağlanmış olması kaydıyla özel nitelikteki işyeri işverenlerinin yanı sıra resmi nitelikteki işyeri işverenlerinin de yararlanması mümkün bulunmaktadır.

3- Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteğinden Yararlanılmaya Başlanılacak Tarih

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin 2009/1 sayılı Tebliğin 20 nci maddesinin beşinci fıkrasında, “Sigorta primi işveren hissesi desteği uygulamasına, 12 nci maddede yer alan işletmeye geçiş tarihinin Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmesini takip eden aydan itibaren başlanır. Uygulamanın ilk başladığı ay esas alınarak teşvik belgesinde belirtilen süre kadar yararlandırıldıktan sonra uygulamaya son verilir.” hükmü yer almaktadır.

İşletmeye geçiş tarihi ise anılan Tebliğin 12 nci maddesinde ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

Belirtilen hükümler uyarıca, bahse konu sigorta primi işveren hissesi desteğinden, tamamlama vizesi yapılarak işletmeye geçen teşvik belgesine konu firma bilgilerinin Hazine Müsteşarlığınca Kurumumuz ilgili birimine bildirilmesini takip eden aydan başlanılarak yararlanılacaktır.

Bu bağlamda, Hazine Müsteşarlığı, sigorta primi işveren hissesi desteğinden yararlanacak olan işyerleri ile ilgili bilgileri, Kurumumuz Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Prim Tahsilat Daire Başkanlığına elektronik posta ve ayrıca resmi bir yazı ile bildirilecektir.

Bahse konu sigorta primi işveren hissesi desteğinden yararlanılmaya başlanılacak ilk ayın tespitinde, konuya ilişkin bilgilerin Hazine Müsteşarlığınca elektronik ortamda Kurumumuz ilgili birimine gönderildiği tarih esas alınacaktır.

Tamamı İçin Tıklayınız

Exit mobile version