Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Muhasebe Meslek Mensuplarına Yönelik Bir Çalışma: Meslek Mensuplarının Demografik Durumları, Mesleki Sorunları ve Değerlendirilmesi

Muhasebe Meslek Mensupları Anket

MUHASEBE MESLEK MENSUPLARINA YÖNELİK BİR ÇALIŞMA: MESLEK MENSUPLARININ DEMOGRAFİK DURUMLARI, MESLEKİ SORUNLARI VE DEĞERLENDİRİLMESİ

ÖNSÖZ

Serbest Muhasebeci (SM) ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavir’ler (SMMM) 3568 sayılı “Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu” çerçevesinde mesleklerine katılmakta, mesleklerini icra etmekte ve yetki sahibi olmaktadırlar. Ayrıca bu Kanun kapsamında da ciddi bir sorumlulukları söz konusudur.

Uygulamada söz konusu meslek mensuplarının problemleri, şikâyetleri, sıkıntıları bitmemekte ancak buna rağmen büyük bir özveri ile çalışmalarına devam etmektedirler. SM ve SMMM olmak öyle bir şeydir ki bu mesleklere bir kere başladınız mı geri dönüşü çoğu zaman mümkün olmamakta, tabir yerindeyse “tozunu yuttuysanız” devam edilmektedir.

SM ve SMMM’ler icra ettikleri faaliyetler nedeni ile mükellefler ve devlet arasındaki bağlantı olma “köprü” misyonları münasebetiyle oldukça önemli meslek gruplarıdır. Bu meslek grubundakilerin problemlerine ve sıkıntı çektikleri hususlara çözüm üretebilmek için meslek mensuplarınca getirilen önerilerin ve tavsiyelerin mutlaka dikkate alınması şarttır. Zira Devletin en önemli gelir kaynağı olan vergilerin tahsili bu meslek grupları aracılığı ile gerçekleşmektedir. Bu meslek gruplarının sorunları göz ardı edildiği sürece vergi tahsilatındaki sıkıntıların tamamıyla ortadan kaldırılması da mümkün görünmemektedir.

Meslek mensuplarının bilinen ancak güncel olarak ne boyutta olduğu bilinmeyen söz konusu sorunlarını ortaya çıkartabilmek ve yeniden gündeme getirebilmek amacıyla gerçekleştirilen bu çalışmanın temelini yine meslek mensuplarının verdiği cevaplardan oluşan bir anket çalışması oluşturmaktadır. Söz konusu anket internet üzerinden gerçekleştirilmiş, 06.06.2011 ve 30.06.2011 tarihleri arasında “AloMaliye Web Sitesi” (www.alomaliye.com) üzerinden uygulanmıştır. Anket esnasında mükerrer katılımın engellenmesi ve sağlıklı sonuçların elde edilmesi amacıyla, her katılımcının IP (Internet Protocol) numaraları kaydedilmiştir. Ankete katılan iştirakçilerin ne zaman, hangi saatte anketi cevapladığı IP numaraları aracılığı ile tarafımızda saklıdır.

Ankete toplam 2.740 adet meslek mensubu soruların tamamına tam olarak cevap vererek katılmışlardır. Öncelikle katılımcıların her birine teşekkür ediyoruz. Diğer yandan bu çalışmanın temelini oluşturan anketin gerçekleşmesini sağlayan AloMaliye Web Sitesi yöneticisi Şaban Abacı’ya ve onun nezdinde tüm site çalışanlarına teşekkür ediyorum. Anket çalışmasının SM ve SMMM meslek camiasında yararlı olmasını temenni ediyoruz.

Yrd. Doç. Dr. Özgür BİYAN
Temmuz 2011

Anket Sonuçları İçin Tıklayınız

Exit mobile version