Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Teknoloji Geliştirme Bölgesinde Çalışanların Asgari Geçim İndirimi

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Kayseri Vergi Dairesi Başkanlığı
Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

TARİH : 13.07.2011
SAYI : B.07.1.GİB.4.38.15.01-GV-20-486-64
KONU : Teknoloji Geliştirme Bölgesinde faaliyet gösteren işyerlerinde çalışan ve ücretleri gelir vergisinden istisna olan hizmet erbabına asgari geçim indirimi uygulanıp uygulanmayacağı Hk.

İLGİ: ………………

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, ……………….. Vergi Dairesi Müdürlüğünün …………..… vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuzu, Şirketinizin Teknoloji Geliştirme Bölgesinde faaliyet gösteren şubesinde istihdam edilen ve 4691 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununun Geçici 2. maddesi uyarınca ücretleri gelir vergisinden istisna olan hizmet erbabına asgari geçim indiriminin uygulanıp uygulanmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

Bilindiği üzere, 193 Sayılı GVK.nun 32. maddesinde;

“Ücretin gerçek usulde vergilendirilmesinde asgari geçim indiriminin uygulanacağı” belirtilmiştir.

Diğer taraftan, 4691 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununun 6170 sayılı Kanunun 7. maddesiyle değişik Geçici 2. maddesinde;

“Bölgede çalışan; AR-GE ve destek personelinin bu görevleri ile ilgili ücretleri, 31.12.2023 tarihine kadar her türlü vergiden müstesnadır. Muafiyet kapsamındaki destek personeli sayısı AR-GE personeli sayısının yüzde onunu aşamaz. Yönetici şirket, ücreti gelir vergisi istisnasından yararlanan kişilerin Bölgede fiilen çalışıp çalışmadığını denetler. Ancak, Bölgelerde yer alan girişimcilerin yürüttükleri AR-GE projesi kapsamında çalışan AR-GE personelinin, Bölgede yürüttüğü görevle ilgili olarak yönetici şirketin onayı ile Bölge dışında geçirmesi gereken süreye ait ücretlerinin bir kısmı gelir vergisi kapsamı dışında tutulur. Kapsam dışında tutulacak ücret miktarı, Maliye Bakanlığının uygun görüşü alınarak hazırlanacak yönetmelikle belirlenir. Yönetici şirketin onayı ile Bölge dışında geçirilen sürenin Bölgede yürütülen görevle ilgili olmadığının tespit edilmesi halinde, ziyaa uğratılan vergi ve buna ilişkin cezalardan ilgili işletme sorumludur.”

Hükmüne yer verilmiştir.

Buna göre, Teknoloji Geliştirme Bölgesinde çalışan AR-GE ve destek personelinin bölge içinde bu görevleri ile ilgili ücretleri, 31.12.2023 tarihine kadar her türlü vergiden müstesnadır. Ayrıca, bölgede yer alan girişimcilerin yürüttükleri AR-GE projesi kapsamında çalışan AR-GE personelinin, yönetici şirketin onayı ile yürüttüğü görevle ilgili olarak bölge dışında geçirmesi gereken süreye ait ücretlerinin bir kısmı gelir vergisinden istisnadır.

Diğer taraftan, gelir vergisinden istisna olan bu ücretler üzerinden vergi hesaplanmayacağından, asgari geçim indiriminin de uygulanması mümkün değildir. Ancak, bölge dışındaki çalışmalara ilişkin olup istisna kapsamı dışında kalan ve gerçek usulde vergilendirilen ücretler için 265 Seri Numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliğinde açıklanan esaslar dahilinde asgari geçim indiriminden faydalanılması mümkün bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Exit mobile version