Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Kiralama İşlemlerinde KDV Uygulaması

Kiralama İşlemlerinde KDV

Talha APAK
Yeminli Mali Müşavir
Öğretim Görevlisi
www.alomaliye.com Yayın Kurulu Başkanı

I- Giriş

08.08.2011 tarih ve KDVK-60/2011-1 sayılı  Katma Değer Vergisi Sirküleri ile; 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun uygulamasına ilişkin mevcut sirkülerlerin birleştirilmesi ile uygulamada tereddüt edilen hususlara yönelik açıklamalara yer verilmiştir.

İlgili Sirküler ile; uygulamada tereddüt edilen hususlardan “kiralama işlemleri” ne de yer verilmiş olup, kiralama işlemlerinde KDV uygulaması yazımızın konusunu oluşturacaktır.

II- Kiralama İşlemleri

KDV Kanununun 1/1 inci maddesinde, Türkiye’de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin; 1/3-f maddesinde, Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde belirtilen mal ve hakların kiralanması işlemlerinin KDV’nin konusuna girdiği hüküm altına alınmıştır.

Aynı Kanunun 17/4-d maddesinde ise iktisadi işletmelere dahil olmayan gayrimenkullerin kiralanması işlemleri KDV’den müstesnadır.

Buna göre, iktisadi işletmelerin her türlü kiralama işlemleri KDV Kanununun 1/1 inci maddesine göre KDV’ye tabidir.

Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde sayılan mal ve hakların kiralanması işlemleri KDV Kanununun 1/3-f maddesine göre KDV’ye tabi olmakla birlikte iktisadi işletmelere dahil olmayan gayrimenkullerin kiralanması işlemleri KDV’den müstesnadır.

Bu çerçevede, gelir vergisi açısından gayrimenkul sermaye iradı olarak tanımlansa dahi bir işletme veya müessesenin belirli bir bedel ve süre dahilinde başkasının kullanımına bırakılması şeklindeki işletme hakkının kiralanması işlemleri Kanunun 1/3-f maddesine göre KDV’ye tabi tutulacaktır.

Buna göre;

KDV Kanununun 17/4-p maddesinde, Hazinece yapılan taşınmaz teslimi ve kiralamaları, irtifak hakkı tesisi, kullanma izni ve ön izin verilmesi işlemlerinin KDV’den istisna olduğu hükmüne yer verilmiştir.

Hazine kavramı içerisine 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli 1 sayılı cetvelde sayılan “Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdareleri” girmektedir.

Buna göre, taşınmazların genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri tarafından kiraya verilmesi işlemleri KDV’den müstesnadır.

III- Sonuç

KDV mevzuatımıza (KDV kanunu md.1) göre Türkiye’de yapılan;

KDV’ye tabidir.

Bir çok konuda olduğu gibi, kiralama işlemlerinde de KDV uygulamasında bazı tereddüt veya sıkıntılar yaşandığı için konuya değinmiş bulunduk. Bugüne kadar yayımlanan 59 adet KDV Sirküleri yürürlükten kaldırılarak, tüm konuların birleştirilmesi sonucu 60 Seri No.lu KDV Sirküleri yayımlanmış bulunmaktadır.  İleriki zamanlarda 60 Seri No.lu Sirküler ile getirilen düzenlemeleri yazmaya devam edeceğiz.

Exit mobile version