Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Havaalanları Yer Hizmetleri Yönetmeliği (SHY-22)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

Havaalanları Yer Hizmetleri SHY 22 Değişiklik

02 Ekim 2011 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 28072

Ulaştırma Bakanlığından:

MADDE 1 – 28/8/1996 tarihli ve 22741 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Havaalanları Yer Hizmetleri Yönetmeliği (SHY-22)’nin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinin (1) numaralı alt bendi ile (h) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“1) A Grubu Çalışma Ruhsatı alacak olan yer hizmetleri kuruluşlarının esas mukavelelerinde ve ticari tescilde kuruluşun iştigal mevzu olarak Yönetmeliğin 5 inci maddesinde belirtilen yer hizmet türlerinin dışında bir çalışma alanına yer verilmeyecektir. İhtiyaç duyulması halinde, havaalanı işletmecisinin teklifi ve Bakanlığın oluru ile diğer kuruluşlara ait apron plakalı araçlara da araç bakım onarım hizmetleri verebilirler. Yer hizmetleri kuruluşu, Yönetmeliğin 5 inci maddesinde yer alan yer hizmetleri dışında yapacağı faaliyetlerin hesaplarını, yer hizmetleri faaliyetleri hesaplarından mevcut ticari uygulamaya göre özenli bir şekilde ayırmalıdır. Ancak, A Grubu Çalışma Ruhsatı alacak olan yerli hava taşıyıcıları, ana sözleşmelerinde diğer sivil havacılık faaliyetlerine de yer verebilirler.”

“h) Özel havaalanlarında uygulanacak esaslar ve ücretler bu havaalanlarının işletmecilerinin teklifi ve Bakanlık onayı ile düzenlenir. Özel havaalanlarında bu maddenin “b” bendinde belirtilen şartlar aranmaz. A grubu çalışma ruhsatı olan yer hizmetleri kuruluşlarının bu havaalanlarında hizmet vermek istememesi durumunda havaalanı işletmecisi veya havaalanı işletmecisinin kurduğu şirket ilgili havaalanı için Bakanlıkça yetkilendirilir.”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde yer alan “Gibi kriterler dikkate alınarak, gerektiğinde DHMİ’nin de görüşü alınarak, Bakanlıkça değerlendirilir.” cümlesinden sonra gelmek üzere “DHMİ görüşünü otuz gün içerisinde bildirir.” cümlesi, (g) bendinin ilk cümlesinin sonuna “Ön izin talebi, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce en fazla altmış gün içinde incelenir.” cümlesi eklenmiştir.

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin ikinci fıkrasına “Bakanlık tarafından” ibaresinden sonra gelmek üzere “otuz gün içerisinde değerlendirilir ve” ibaresi eklenmiş ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Bununla birlikte, yer hizmetlerinin eğitimli personel ve uygun teçhizatla yürütülmesi kaydıyla, talep edilen hizmetlerle ilgili çalışma ruhsatına sahip kuruluş bulunmayan havaalanlarında hava taşıyıcısının talebi, havaalanı işletmecisinin teklifi üzerine diğer havaalanlarında çalışma ruhsatı olan kuruluşa talep edilen hizmet türünde geçici çalışma ruhsatı verilir.”

MADDE 4 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 5 – Bu Yönetmelik hükümlerini Ulaştırma Bakanı ve DHMİ Genel Müdürü yürütür.

Exit mobile version