Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Yurt Dışından Limana Getirilerek Karayolu İle Gümrük Antreponuza, Gümrük Antreponuzdan Limana Taşınan Mallar

Karayolu İle Gümrük Antreponuza Gümrük Antreponuzdan Limana

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

HATAY VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

Sayı: B.07.1.GİB.4.31.15.01-KDV-5-11-1

Tarih: 06/01/2012

Konu: Yurt dışından limana getirilerek karayolu ile gümrük antreponuza, gümrük antreponuzdan limana taşınan mallar için yapılan taşıma hizmetlerinin Katma Değer Vergisi Kanununun 14 üncü maddesi kapsamında

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, yurt dışından limana getirilerek gümrük antrepo beyannamesiyle gümrük antreposuna taşınan malların nakliye hizmetlerinin KDV Kanununun 17/4-o maddesi kapsamında; gümrük antreposundan transit beyannamesiyle yurt dışı edilecek olan malların limana taşınması işinin ise KDV Kanununun 14 üncü maddesi kapsamında değerlendirilerek KDV den istisna olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmiştir.

3065 sayılı KDV Kanununun 14/1 maddesinde, transit ve Türkiye ile yabancı ülkeler arasında yapılan taşımacılık işlerinde, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek taşıma işleri vergiden istisna tutulmuştur.

Konuya ilişkin olarak yayımlanan 11 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin “D-Taşımacılık İstisnası” başlıklı bölümünde;

“1. İstisna kapsamına; yabancı bir ülkede başlayıp Türkiye’den geçerek yabancı bir ülkede sona eren, yabancı bir ülkede başlayıp Türkiye’de sona eren ve Türkiye’de başlayıp yabancı bir ülkede sona eren taşıma işleri girmektedir.

2. İstisna kapsamına giren taşıma faaliyetlerinin tamamının veya bir kısmının başka taşımacılara yaptırılması halinde, gerek taşıma işini yaptıran firmaya karşı muhatap olarak işi yüklenen organizatör firmanın, gerekse ikinci derece yüklenici olarak fiili nakliyeyi gerçekleştiren firmanın bu faaliyetleri istisna kapsamına girdiğinden her iki faaliyet de vergiye tabi olmayacaktır. Ancak ikinci derece yüklenicinin taşıma faaliyetinin Türkiye içinde başlayıp bitmesi halinde bu işlerin vergiye tabi olacağı açıktır.”

açıklamasına yer verilmiştir.

KDV Kanununun 17/4-o maddesinde ise gümrük antrepoları ve geçici depolama yerleri ile gümrük hizmetlerinin verildiği gümrüklü sahalarda; ithalat ve ihracat işlemlerine konu mallar ile transit rejim kapsamında işlem gören mallar için verilen ardiye, depolama ve terminal hizmetleri ile vergisiz satış yapılan işyerlerinin ve bu işyerlerine ait depo ve ardiye gibi bağımsız birimlerin kiralanması hizmetlerinin vergiden istisna olduğu hükme bağlanmıştır.

Buna göre; yurt dışından gelen malların gümrük antreposuna taşınması işinin KDV Kanununun 17/4-o maddesi kapsamında; transit beyannamesiyle yurt dışı edilecek olan malların gümrük antreposundan limana taşınması işinin ise KDV Kanununun 14/1 maddesi kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmadığından söz konusu taşımacılık işlerinin genel hükümler çerçevesinde KDV’ye tabi tutulması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Exit mobile version