Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Yurt İçi Taşımacılık Hizmetinin KDV’ye Tabi Olup Olmadığı

Yurt İçi Taşımacılık Hizmeti KDV

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergileri Grup Müdürlüğü

Sayı: B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.14-392

Tarih: 31/01/2012

Konu : Yurt içi taşımacılık hizmetinin KDV’ye tabi olup olmadığı.

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, Şirketiniz tarafından yabancı şirketlere ait dorselerin Türkiye’deki limanlardan Türkiye içinde başka bir noktaya taşınması işleminin KDV ye tabi olup olmadığının bildirilmesi istenmektedir.

Katma Değer Vergisi Kanununun 1/1 inci maddesi ile, ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye’de yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi olduğu hüküm altına alınmıştır.

Aynı Kanunun 14 üncü maddesinin Bakanlar Kuruluna verdiği yetki uyarınca yayımlanan 84/8889 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Kararname ile transit ve Türkiye ile yabancı ülkeler arasında deniz, hava, kara ve demiryolu ile yapılan yük ve yolcu taşıma işleri katma değer vergisinden istisna edilmiştir.

Konuya ilişkin açıklamaların yer aldığı 11 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (D) bölümünde açıklandığı üzere, istisna kapsamına; yabancı bir ülkede başlayıp Türkiye’den geçerek yabancı bir ülkede sona eren, yabancı bir ülkede başlayıp Türkiye’de sona eren ve Türkiye’de başlayıp yabancı bir ülkede sona eren taşıma işleri girmektedir.

Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, Şirketinizin yabancı şirketlere ait dorseleri Türkiye’deki bir liman sahasından alarak Türkiye içindeki başka bir noktaya taşınmasına yönelik sunduğu hizmet, taşımacılık istisnası kapsamında değerlendirilmeyeceğinden, KDV Kanununun 1/1 inci maddesi uyarınca katma değer vergisine tabi tutulacaktır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Exit mobile version