Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

e-Defter Yazılım Uyumluluk Onay Kılavuzu

e-Defter Yazılım Uyumluluk Onay Kılavuzu

1 Sıra No.lu Elektronik Defter Genel Tebliğinin “3.2 Yazılımların Uyumluluk Onayı” başlıklı bölümünde öngörülen yazılımların uyumluluk onayları ile ilgili test süreci ve test planının duyurulması amacıyla “e-Defter Yazılım Uyumluluk Onayı Kılavuzu yayımlanmıştır.

1 Genel Açıklamalar

Bu belge, 1 Sıra No.lu Elektronik Defter Genel Tebliğinin “3.2 Yazılımların Uyumluluk Onayı” başlıklı bölümünde öngörülen yazılımların uyumluluk onayları ile ilgili test süreci ve test planının duyurulması amacıyla hazırlanmıştır.

İlgili Genel Tebliğ hükümlerine göre elektronik defter tutmak isteyen mükellefler defterlerini oluşturmada, kaydetmede, onaylamada ve muhafaza etmede kullanacakları yazılımların uyumluluk onayı almış bir yazılım olması gerekmektedir.

Belirtilen yazılım uyumluluk onayı, ticari amaçlı özel ya da paket program şeklinde olan yazılımlar için olduğu gibi, ticari amaç taşımaksızın mükellefin kendi kullanımı için geliştirdiği (inhouse) yazılımlar için de geçerlidir.

Müşterilerinin ihtiyaçları doğrultusunda özel ya da paket yazılım geliştiren yazılım üreticileri, geliştirdikleri e-defter yazılımları için bu kılavuzda belirtilen esaslara göre uyumluluk onayı aldıktan sonra yazılım üreticileri ve ilgili yazılımın adı www.edefter.gov.tr internet adresinden duyurulacaktır. Bu yazılımlar aracılığıyla edefter oluşturmak isteyen mükelleflerin başvurularında ayrıca yazılım uyumluluk testi yapmalarına gerek bulunmamaktadır.

Mükellefin kendi kullanımına özel geliştirilen yazılımlardan uyumluluk testini geçenler ise ilgili sitede duyurulmayacaktır. Bu tür yazılım uyumluluk onayı sadece başvuruyu yapan mükellefe özgü olduğundan aynı yazılımın başka bir mükellef tarafından kullanılması istenmesinde dahi kullanmak isteyen her mükellef yazılım
uyumluluk onayı başvurusunda bulunmalıdır.

Yazılım uyumluluk onayı için yapılan testlerin temel amacı, başvuru ekinde Başkanlığa bildirilen yazılım uyumluluk tanıtım raporu ve yazılımların Tebliğ ve ilgili teknik kılavuzlarda açıklanan format ve standartlara uygun biçimde e-defter ve edefter beratlarını oluşturup oluşturamadığının tespit edilmesidir. Bu bakımdan uyumluluk testine girecek olan yazılım ile e-defter dosyalarının nasıl oluşturulacağı söz konusu yazılımı tanıtıcı dokümanlarda detaylı biçimde açıklanmalıdır.

2 Başvuru

2.1 Uyumluluk Başvurusunun Yapılması

Yazılımların uyumluluk onayı başvuruları bir dilekçe ile Gelir İdaresi Başkanlığı İlkadım Cad. 06450 Dikmen Ankara adresine yapılacaktır. Başvuruda bulunulan yazılımın müşterilerinin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen ticari amaçlı bir yazılım veya mükellefin kendi kullanımı için geliştirilen bir yazılım olduğu hususu dilekçede açıkça belirtilecektir.

Tamamı İçin Tıklayınız

Exit mobile version