Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

At Yarışları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

29 Şubat 2012 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 28219

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından:

 

MADDE 1 – 19/4/2011 tarihli ve 27910 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan At Yarışları Yönetmeliğinin 3 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 3 –(1) Bu Yönetmelik, 10/7/1953 tarihli ve 6132 sayılı At Yarışları Hakkında Kanun, 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile 3/6/2011 tarihli ve 639 sayılı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (j), (k), (ttt) ve (aaaa) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki (bbbb) bendi eklenmiştir.

“j) Bakan: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanını,

  1. k) Bakanlık: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını,”

“ttt) Yarış Otoritesi: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını,”

“aaaa) Yüksek Komiserler Kurulu: 3/6/2011 tarihli ve 639 sayılı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 24 üncü maddesi ile 6132 sayılı Kanunun 8 inci maddesi hükümlerine göre oluşturulan sürekli Kurulu,”

“bbbb)İğdiş at: Operasyon yolu ile testisleri alınmış, üreme yeteneği olmayan erkek atı,”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin beşinci fıkrasının sonuna “Mazeretli olsa da üst üste altı toplantıya katılmayan üye çekilmiş sayılır.” cümlesi eklenmiştir.

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bentler eklenmiştir.

“e) Satış koşusu sonunda satıldığı anlaşılan atı alıcısına teslim etmek,

  1. f) Satış koşularında, koşu saatinden en az yarım saat önce atların bandajsız ve tozluksuz olarak eyerleme yerine getirilmelerini sağlamak.”

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesine “kısrağın” kelimesinden sonra gelmek üzere “yurt içinde veya” ibaresi ilave edilmiştir.

MADDE 6 –Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesinin birinci fıkrasına “atların soy ağaçlarında” ibaresinden sonra gelmek üzere “2011 yılı itibarıyla” ibaresi, “ana baba doğrulaması olan” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya bunların soyundan gelen” ibaresi eklenmiş, ikinci fıkrasındaki “Tarım ve Köyişleri Bakanlığı” ibaresi, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı” olarak değiştirilmiş ve üçüncü fıkrasına “yabancı ülkelerden getirilen” ibaresinden sonra gelmek üzere “2011 yılı itibariyle geriye doğru en az dört nesil ana baba doğrulaması olan veya bunların soyundan gelen” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.

“f) Binicilerin yarış sırasında kullanacağı kasklar ile ilgili şartlar yıllık yarış programında belirtilir.”

MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesinin birinci, üçüncü ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Atların koşulara kaydı, at sahibi veya at sahibi vekilinin yahut antrenörünün yazılı başvurusu üzerine hipodromlardaki kayıt bürosunca veya yarış müessesesinin internet sitesi üzerinden yapılır. İnternet sitesi üzerinden yapılacak kayıtlara ilişkin usul ve esaslar Yarış Müessesesi tarafından belirlenir. Kayıt bürosunun yeri, kayıt tarihi ve süreleri Yarış Müessesesince belirlenir ve duyurulur. Kayıt süresinin bitiminden sonra kayıtlarda hiçbir ek ve değişiklik yapılamaz.”

“(3) Kayıt sırasında koşu tarihi, koşu sırası, atın adı, ırkı, sahibinin, antrenörünün ve seyisinin adları ile birlikte lisans numaraları belirtilir. Kayıt bürosu gerektiğinde atların pedigrisini isteyebilir.

(4) Koşu kayıtları ile ilgili bildirimlerin içeriğinden, bildirimi imzalayan kimse, yarış müessesesinin internet sitesi üzerinden yapılan işlemlerde ise kaydı yapan sorumludur.”

MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 31 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(2) Birinci fıkra hükmüne aykırı olarak forma kullanıldığının veya tescil edildiğinin tespit edilmesi durumunda Yüksek Komiserler Kurulu kararı ve Yarış Otoritesinin onayı ile forma değiştirilir.”

MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 32 nci maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesine “kayıt bürosuna” ibaresinden sonra gelmek üzere “Yarış Müessesesinin internet sitesi üzerinden yapılan işlemlerde ise sanal ortam üzerinden” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 11 –Aynı Yönetmeliğin 34 üncü maddesinin birinci fıkrasındaki “Müdürlüğünce” ibaresi “Müessesesince” olarak değiştirilmiş, ikinci fıkrasının birinci cümlesine “aksesuar takılıp takılmayacağını” ibaresinden sonra gelmek üzere “taşıyacağı formasının tescil numarası ile dil bağı, burun bandı gibi özel aksesuarları” ibaresi ve ikinci cümlesinden sonra gelmek üzere “Yarış Müessesesinin internet sitesi üzerinden yapılan deklareler yazılı ve imzalı olarak yapılmış kabul edilir.” cümlesi ilave edilmiştir.

MADDE 12 – Aynı Yönetmeliğin 42 nci maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesine “başlık” ibaresinden sonra gelmek üzere “,haşa bezi” ibaresi ve “bandajları” ibaresinden sonra gelmek üzere “dil bağı ve kantarmayı ısırma alışkanlığına karşı kullanılan aksesuar ile burun bandı” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 13 – Aynı Yönetmeliğin 49 uncu maddesinin üçüncü fıkrasındaki “bir buçuk” ibaresi “iki” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 14 – Aynı Yönetmeliğin 52 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Aprantiler, satış koşuları, açık ve vadeli koşular hariç, 34 üncü maddede öngörülen bildirimde açıkça belirtilmek kaydıyla o koşu için resmî programda saptanmış ağırlıklardan;

  1. a) Sıfır-kırkdokuz koşu kazananlar beş kilograma kadar,
  2. b) Elli-doksandokuz koşu kazananlar dört kilograma kadar,
  3. c) Yüz-yüzkırkdokuz koşu kazananlar üç kilograma kadar,

eksik ağırlıkla at binerler, bu ağırlık indirimleri 500 er gram olacak şekilde uygulanır.

ç) Yüz bir-yüz elli koşu kazanmış olan aprantiler jokey olma hakkını kazanırlar. Bu kişilere, başvurmaları halinde, Yüksek Komiserler Kurulunca jokey lisansı verilir. Jokey olmak hakkını kazananlardan lisans almak için başvurmayanlar, ağırlık indiriminden yararlanmadan apranti olarak at binebilirler.”

MADDE 15 – Aynı Yönetmeliğin 62 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Bir atın kazancı, kazandığı ikramiyelerin toplamıdır. Yurt dışında kazanılan ikramiyeler de kazanca dahildir. Kazanca kupa kıymeti, kaydiye ve taksit toplamı ile sponsorluk gelirleri dahil değildir.”

MADDE 16 – Aynı Yönetmeliğin 64 üncü maddesinin birinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 17 – Aynı Yönetmeliğin 85 inci maddesinin on üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(13) Lisansını vize ettirmek suretiyle on yıl süre ile jokeylik yapmış olduklarını Yarış Müessesesinden alacakları belge ile kanıtlayan kişilere, gerekli belgeler ile birlikte kayıt büroları kanalıyla müracaatları halinde Yüksek Komiserler Kurulunca antrenör lisansı verilir.”

MADDE 18 – Aynı Yönetmeliğin 87 nci maddesinin ikinci fıkrasının (ç) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“ç) Tam teşekküllü devlet hastanesinden alınacak antrenörlük yapmaya engel bir hali olmadığına ve uyuşturucu kullanmadığına dair bilgileri içeren sağlık raporu.”

MADDE 19 – Aynı Yönetmeliğin 88 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi ile üçüncü fıkrasının (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“e) Tam teşekküllü devlet hastanesinden alınacak jokey, apranti veya amatör binicilik yapmaya engel bir hali olmadığına ve uyuşturucu kullanmadığına dair bilgileri içeren sağlık raporu,”

“d) Tam teşekküllü devlet hastanesinden alınacak jokey, apranti ve amatör binicilik yapmaya engel bir hali olmadığına ve uyuşturucu kullanmadığına dair bilgileri içeren sağlık raporu,”

MADDE 20 – Aynı Yönetmeliğin 89 uncu maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi ile ikinci fıkrasının (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“f) Tam teşekküllü devlet hastanesinden alınacak seyislik yapmaya engel bir hali olmadığına ve uyuşturucu kullanmadığına dair bilgileri içeren sağlık raporu,”

“d) Tam teşekküllü devlet hastanesinden alınacak seyislik yapmaya engel bir hali olmadığına ve uyuşturucu kullanmadığına dair bilgileri içeren sağlık raporu,”

MADDE 21 – Aynı Yönetmeliğin 120 nci maddesinin altıncı fıkrasının ikinci ve üçüncü cümleleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“At 500 gramlık istisnadan daha eksik kilo ile koşar ise at o koşu için koşu dışı sayılır ve dereceye girmişse derece değişikliği yapılır. At sahibinin veya at sahibi vekilinin fiile iştirakinin tespiti halinde ise atın jokeyine verilen ceza at sahibi veya at sahibi vekiline de uygulanır.”

MADDE 22 – Aynı Yönetmeliğin 123 üncü maddesinin altıncı fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.”

“Koşu esnasında ata yıllık yarış programı genel hükümlerinde belirtilen sayıdan fazla kamçı vuran binicilere yarış usul ve esaslarına aykırı hareketleri sebebiyle ikiyüzotuzdokuz Türk Lirası para cezası ve yedi gün süreyle tribün ve eklentileri dışında yarışlarla ilgili yer ve tesislere girmekten ve sanat icra etmekten yasaklama cezası verilir.”

MADDE 23 – Aynı Yönetmeliğin 127 nci maddesinin birinci fıkrasının üçüncü cümlesinden sonra gelmek üzere “Bu kişiler at yetiştiriciliği yapabilir.” cümlesi ve son cümlesindeki “hükmü uygulanır” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve bu şahıslar hakkında ayrıca suç duyurusunda bulunulur” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 24 – Aynı Yönetmeliğin 130 uncu maddesinin başlığına “alkol” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve uyuşturucu kullandığı” ibaresi ile aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(2) Binicilerden kan veya idrar veya diğer bir yöntemle yapılan muayenesinde, uyuşturucu kullandığı tespit edilenlere ilk defasında bir yıl süre ile tribün ve eklentileri dışında yarışlarla ilgili yer ve tesislere girmekten geçici olarak yasaklama ve dokuzyüzellidokuz Türk Lirası para cezası verilir. Eylemin tekrarı halinde, failin taşıdığı nam ve hizmet sıfatına bakılmaksızın para ve yasaklama cezaları iki katına çıkarılarak uygulanır. Aynı eylemin üçüncü defa tekrar işlenmesi halinde ise bu kişiler hakkında süresiz olarak yasaklama cezası verilir.”

MADDE 25 – Aynı Yönetmeliğin 151 inci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) Yarış Müessesesi başvuruyu inceler ve sponsorluk müessesesinin yarışçılığa destek olacağı kanaatine ulaşır ise uygun gördüğü talepleri Yüksek Komiserler Kuruluna bildirir. Yüksek Komiserler Kurulu tarafından kabul edilen talepler için gerekli izinler verilir ve uygun düzenlemeler yapılır.”

MADDE 26 – Aynı Yönetmeliğin 152 nci maddesinin ikinci fıkrasındaki “Tarım ve Köyişleri Bakanlığı” ibaresi, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 27 – Aynı Yönetmeliğin 157 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 157 –(1) Bu Yönetmelik hükümlerine göre at sahibi belgesi alanların bu belgeleri;

  1. a) 155 ve 156 ncı maddelerde belirtilen nitelik ve şartlardan herhangi birini taşımadığının anlaşılması veya sonradan kaybedilmiş olması,
  2. b) At sahibi belgesinin alınmasından itibaren beş yıllık süre içerisinde üzerine kayıtlı at olmadığı tespit edilmesi,
  3. c) 6132 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi ve bu Yönetmeliğin ilgili hükümlerine göre, ceza süresiyle sınırlı olmak kaydıyla, geçici veya süresiz disiplin cezası almış olması,

ç) At sahibi ve vekili belgesinin başkalarına kullandırıldığının tespit edilmiş olması,

durumunda Yarış Müessesesinin teklifi ve Yüksek Komiserler Kurulunun kararı ile iptal edilir ve geri alınır.

(2) Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce 155 inci maddenin birinci fıkrasının (ç) bendinde belirtilen kişilerin herhangi bir şekilde at sahibi belgesine sahip olduklarının tespiti durumunda, 155 inci maddenin birinci fıkrasının (ç) bendinde belirtilen bu durumları devam ettiği sürece at sahibi belgeleri geçici olarak askıya alınır. Durumlarında bir değişiklik olduğu takdirde, talepleri doğrultusunda durumlarının mevzuat hükümleri çerçevesinde uygun olduğu anlaşılan kişilerin at sahibi belgeleri kendilerine iade edilir.”

MADDE 28 – Aynı Yönetmeliğin geçici 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin sonuna aşağıdaki cümleler eklenmiştir.

“19/4/2011 tarihinden önce noterde yapılmış olan kira sözleşmelerinin süreli ve at isimlerinin belirtilmiş olması durumunda kira sözleşmesinde belirtilen süre sonuna kadar ve sadece sözleşmede yazılı at veya atlar için kira sözleşmeleri geçerlidir. Ancak sözleşmenin süresiz olması ve at isminin belirtilmemiş olması durumunda ise, 19/4/2011 tarihinden önce doğan atlar kira sözleşmesine istinaden koşturulabilir. Bu tarihten sonra doğan atlar ise koşturulamaz.”

MADDE 29 – Aynı Yönetmeliğin 161 inci maddesinin birinci fıkrasındaki “Tarım ve Köyişleri” ibaresi, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 30 – Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-1 Muhtelif Yaştaki Safkan İngiliz Atları Koşularına Ait Yaş-Ağırlık Çizelgesindeki “1000 ve daha yukarı” paragrafının, yaş 3 satırının EYLÜL, EKİM, KASIM ve ARALIK sütunlarına “59” ibareleri eklenmiştir.

MADDE 31 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 32 – Bu Yönetmelik hükümlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı yürütür.

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin
Tarihi Sayısı
19/4/2011 27910
Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin
Tarihi Sayısı
17/5/2011 27937
Exit mobile version