Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Türkiye’de Teşvik ve Destekler

Türkiye’de Teşvik ve Destekler

Talha APAK
Yeminli Mali Müşavir
t.apak@apakymm.com
Alomaliye.com Yayın Kurulu Bşk

I.GİRİŞ

Ekonomik kalkınma ve büyüme politikaları çerçevesinde, ülke çapında uzun yıllardır uygulanmakta olan teşvik ve destekler sık sık revize edilmekte ve bunlara yenileri eklenmektedir. Geçmişte yaşanan ekonomik krizler ve alınan tedbirler kapsamında uygulanan teşvik ve destekler dar tutulmuş veya münferit uygulanmıştır. Yakın zamanda ise, yaşanan ekonomik krizler zaman zaman büyüyerek şiddetini artırmış ve global ekonomik kriz olarak karşımıza çıkmıştır. Hükümetler de, bu gelişmelere paralel olarak aldıkları ekonomik tedbirleri artırmış, uygulama sahasını genişletmiş ve buna bağlı olarak teşvik ve destek unsurlarını da genişleterek yatırımcıya katkıda bulunmaya çalışmıştır.

Yazımızın konusu olan “Türkiye’de Teşvik ve Destekler” bir çok işletmeci ve yatırımcı tarafından bilinmemekte veya takip edilememektedir. Yazımızda, konunun detaylarına girmek yerine, başlıkları ve özüne değinmeye çalışacağız. Mevzuatımızda, 20’ye yakın teşvik ve destek konuları bulunmakta olup, konu başlıkları aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  1. Genel Teşvik Sistemi (Hazine Müsteşarlığı Teşvikleri)
  2. KOSGEB Teşvikleri
  3. İŞKUR Teşvikleri
  4. TÜBİTAK Teşvikleri
  5. AR-GE Teşvikleri
  6. San-Tez Teşvikleri
  7. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Teşvikleri
  8. Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Teşvikleri
  9. Serbest Bölge Teşvikleri
  10. OSB Teşvikleri
  11. Kültür ve Turizm Yatırımları Teşvikleri
  12. Tarım Teşvikleri
  13. Kırsal Kalkınma Teşvikleri
  14. Tarımsal ve Kırsal kalkınmayı Destekleme Kurumu Teşvikleri
  15. Dış Ticaret Teşvikleri
  16. Dahilde İşleme Rejimi Teşvikleri
  17. İstihdam Teşvikleri
  18. Avrupa Birliği Fonları
  19. BAŞLICA TEŞVİK ve DESTEKLER
  20. Genel Teşvik Sistemi (Hazine Müsteşarlığı Teşvikleri)
  21. a)Yatırım Teşvik Belgesi Alınması:

Yatırımların, yeni teşvik sisteminde öngörülen destek unsurlarından yararlanabilmesi için yatırımcı tarafından Ekonomi Bakanlığı’na müracaat edilerek, yatırım projesi için Yatırım Teşvik Belgesi alınması gerekmektedir.

Yatırım teşvik belgesi müracaatları; Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğüne yapılır. İmalat sanayi yatırımları için belli şartlar altında, bölgedeki Sanayi Odasına da müracaat edilebilir.

  1. b) Teşvik Belgesine Müracaat ve Dokümanlar:
  1. KOSGEB Teşvikleri
  1. İŞKUR Teşvikleri
  1. TÜBİTAK Teşvikleri
  1. AR-GE Teşvikleri
  1. San-Tez Teşvikleri
  1. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (Teknokent) Teşvikleri
  1. Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Teşvikleri
  1. Serbest Bölge Teşvikleri
  1. OSB Teşvikleri
  1. Kültür ve Turizm Yatırımları Teşvikleri
  1. Tarım Teşvikleri
  1. Kırsal Kalkınma Teşvikleri
  1. Tarımsal ve Kırsal kalkınmayı Destekleme Kurumu Teşvikleri
  1. Dış Ticaret Teşvikleri
  1. Dahilde İşleme Rejimi Teşvikleri

Üretim ve ticaret hacmini artırmak, katma değer yaratmak, istihdamı artırmak, ihraç ürünlerini ve ihraç pazarlarını çeşitlendirmek amacı ile;

  1. İstihdam teşvikleri
  1. Avrupa Birliği Fonları

Devlet kurumların yanı sıra ayrıca üniversitelere, medya örgütlerine, sivil toplum ve ticari çıkar gruplarına açık programlar da bulunmaktadır.

III. DEĞERLENDİRME VE SONUÇ

Yatırımcıların, KOBİ niteliğindeki işletmelerin ve diğer bazı işletmelerinin; sermaye yetersizlikleri, finansman ve vergi maliyetleri karşısında yaşadıkları ekonomik sıkıntıları asgariye indirmek için değişik zamanlarda değişik teşvik ve destek imkanlarından yararlandırılmışlardır. Kurumsal bazda yönetim organizasyonlarını tesis eden ve danışmanları ile uyumlu çalışan işletmeler, ihtiyaçlarına uygun geçerli teşvik ve desteklerden yararlanmayı başarmışlardır.

Ancak; bazı işletmelerin ise, yaralanabilecekleri halde hiçbir teşvik veya destek unsurundan yaralanamadıkları görülmektedir. İhtiyaç sahibi bazı işletmelerin teşvik ve desteklerden yararlanamamalarının en önemli nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.

Bilindiği gibi hükümet, yatırımcılar ve sermaye gurupları içi,n altı bölgeye ayrılmış yeni bir teşvik sistemini de uygulamaya koymuştur. Yeni sistemi bir çok yatırımcı olumlu karşılamıştır.

Yatırımcıların, yazımızda zikredilen teşviklerden azami ölçüde yaralanmaları, şüphesiz hem kendileri hem de ülkemiz ekonomisi için büyük yararlar sağlayacaktır. Yeter-ki sistem sağlıklı bir şekilde işlemiş olsun.

İş bu yazımızda; Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) nın internet sitesinden yararlanarak, Türkiye’de geçerli tüm teşvik ve destekleri bir arada toplayarak işlemek ve konu hakkında ilgilileri bilgilendirmeyi veya haberdar etmeyi amaçladık. İlgililer, detaylar için www.baka.org.tr adresinden yararlanabilirler.

Exit mobile version