Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Belediyenin otoparkına reklam almak üzere kiraya verilmesinde tevkifat olup olmadığı – Özelge B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.17-2613

Belediye otoparkı reklam KDV tevkifatı

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergileri Grup Müdürlüğü

Sayı: B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.17-2613

Tarih: 17.08.2012

Konu: Belediyenin otoparkına reklam almak üzere kiraya verilmesinde tevkifat olup olmadığı hk

İLGİ: …

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; Belediyeye ait otopark duvarını reklam almak üzere kiraladığınız belirtilerek, söz konusu kiralama hizmetinin KDV ye tabi olup olmadığı konusunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 1/1. maddesinde; Türkiye’de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin; 1/3-f maddesinde, GVK.nın 70. maddesinde belirtilen mal ve hakların kiralanması işlemlerinin Katma Değer Vergisine tabi olduğu, 17/4-d maddesinde ise iktisadi işletmelere dahil olmayan gayrimenkullerin kiralanması işlemlerinin Katma Değer Vergisi’nden istisna olacağı hüküm altına alınmıştır.

Anılan kanunun 9. maddesinde; Maliye Bakanlığı’nın gerekli görülen hallerde, vergiye tabi işleme taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabileceği hükme bağlanmıştır. Bu yetkiye dayanılarak yayımlanan 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (2.4.) numaralı bölümü ile bazı kiralama ve reklam hizmetlerinde sorumluluk uygulaması getirilmiştir.

Söz konusu Tebliğin “Reklam Verme İşlemleri” başlıklı (2.4.) bölümünde;

“2.4.1. KDV mükellefi olan gerçek veya tüzel kişiler (sadece sorumlu sıfatıyla KDV ödeyenler bu kapsama dahil değildir), KDV mükellefiyeti olmayan;

ve benzeri şekillerde reklâm vermektedir.

Bu şekilde reklâm verme işlemleri ile ilgili KDV, reklâm hizmeti verenlerin KDV mükellefi olmaması halinde, reklâm hizmeti alanlar tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilecektir.

Ayrıca, bu bölüm kapsamındaki reklam hizmetini alanların;

olması hallerinde de, reklam hizmetine ait KDV, hizmeti alanlar tarafından bu bölüm kapsamında tevkifata tabi tutulacaktır.

Tevkifata tabi tutulan KDV’nin beyan ve ödenmesi konusunda, Tebliğin (1.2) bölümündeki açıklamalar dikkate alınacaktır.

2.4.2. 5018 sayılı Kanuna ekli cetvellerde yer alan idare, kurum ve kuruluşların Tebliğin bu bölümü kapsamında reklâm hizmeti vermeleri halinde, reklâm hizmeti alanın KDV mükellefi olup olmadığına bakılmaksızın, tevkifat uygulanmayacaktır. Bu işlemlerde KDV’nin beyanı, Tebliğin (2.3.4) bölümündeki açıklamalara göre yapılacaktır.”

açıklamalarına yer verilmiştir.

Bu açıklamalar çerçevesinde, Belediyeye ait otopark duvarının reklam almak üzere tarafınızdan kiralanması, sözkonusu otoparkın Belediyenin iktisadi işletmesi olması nedeniyle, Kanunun 1/1. maddesine göre KDV ye tabi olacağından, reklam verme hizmetine ait KDV, Belediye tarafından bağlı bulunduğu vergi dairesine mükellef sıfatıyla beyan edilip ödenecektir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Exit mobile version