Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Yurtdışındaki Firmanın Türkiye’de Bulunan Firmalara Yine Türkiye Firmalarının Hisse Senetlerini Satışında KDV – Özelge B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.17-2669

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ KDV GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

Sayı: B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.17-2669

Tarih: 22/08/2012

Konu: Yurtdışındaki Firmanın Türkiye’de Bulunan Firmalara Yine Türkiye Firmalarının Hisse Senetlerini Satışında KDV

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, vekili bulunduğunuz Hollanda mukimi … B.V.’nin bir yıldan fazla süreyle sahibi bulunduğu Türkiye’de tam mükellef anonim şirkete ait hisse senetlerini Türkiye’deki firmalara satması durumunda elde edilecek kazancın vergilendirilmesi konusunda Başkanlığımızdan görüş talep edilmektedir.

3065sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 1/1 inci maddesinde, Türkiye’de ticari, zirai, sınai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi olduğu, 17/4-g maddesinde de hisse senedi tesliminin katma değer vergisinden istisna olduğu hükme bağlanmıştır.

Buna göre, Türkiye’de işyeri ve daimi temsilcisi bulunmayan Hollanda’da yerleşik … B.V. şirketinin sahip olduğu tam mükellef anonim şirkete ait hisse senetlerini yine Türkiye’deki firmalara satışı KDV Kanununun 17/4-g maddesi kapsamında KDV den istisna olacaktır.

Öte yandan, “Türkiye Cumhuriyeti ile Hollanda Krallığı Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığına Engel Olma Anlaşması” 01.01.1989 tarihinden itibaren uygulanmakta olup, söz konusu Anlaşma’nın “Sermaye Değer Artış Kazançları” başlıklı 13 üncü maddesinin 4 ve 5 inci fıkraları aşağıdaki gibidir;

“4. 1, 2 ve 3 üncü fıkralarda değinilenler dışında kalan varlıkların elden çıkarılmasından doğan kazanç, yalnızca elden çıkaranın mukim olduğu Devlette vergilendirilebilecektir.

5. 4 üncü fıkra hükümleri, her bir Devletin kendi mevzuatına göre, diğer Devletin bir mukiminin ilk bahsedilen Devlette mukim bir şirketin ihraç ettiği hisse senetlerini veya tahvilleri (bu Devlette sermaye piyasasına kaydedilen hisse senetleri ve tahviller hariç) ilk bahsedilen Devletin bir mukimine devretmesi dolayısıyla elde ettiği kazançlar üzerinden vergi alma hakkını etkilemeyecektir. Ancak bunun için, iktisap ile devir arasındaki sürenin bir yılı geçmemesi gerekir.”

Bu hükümlere göre, Hollanda mukimi … B.V.’nin bir yıldan fazla süreyle sahibi bulunduğu Türkiye’de tam mükellef anonim şirkete ait hisse senetlerinin Türkiye’de mukim alıcılara devrinden elde edeceği kazancın, söz konusu Anlaşma’nın 13 üncü maddesinin 4 üncü fıkra hükümleri gereğince Hollanda’da vergilendirilmesi gerekmektedir.

Anlaşma hükümlerinin iç mevzuata göre değişiklik getirdiği durumlarda, Anlaşma hükümlerinden yararlanabilmek için söz konusu Hollanda mukimi şirketin Hollanda’da tam mükellef olduğunun ve tüm dünya kazançları üzerinden bu ülkelerde vergilendirildiğinin yetkili makamlarından alınacak bir belge ile kanıtlanması ve bu belgenin aslı ile noterce veya bu ülkelerdeki Türk Konsolosluklarınca tasdik edilen Türkçe tercümesinin bir örneğinin vergi sorumlularına veya ilgili vergi dairesine ibraz edilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Exit mobile version