Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

SMMM Defter Bilgi Girişi Uygulaması Kullanım Kılavuzu

SMMM Defter Bilgi Girişi

Tarih: 07.11.2012

Sayı: 05894

1. SMMM DEFTER BİLGİ GİRİŞİ UYGULAMASI

Noterlikler tarafından onaylanacak defterler, 406 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği gereği 01.04.2011 tarihinden itibaren elektronik ortamda Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirilmektedir. Bu kapsamda onaylanacak defterlerin SMMM tarafından, TNBOnline sitesi aracılığı ile önceden elektronik ortamda girilmesi ve uygulama tarafından verilen defter liste numarası ile Noterliklere gidilmesi durumunda, defter onaylama işlemlerinin hatasız, hızlı ve eksiksiz olması sağlanabilecektir.

Uygulama sayesinde hazırlanan defter listelerinin meşruhat dökümleri ve defter liste raporları SMMM tarafından da alınabilecektir.

Defter Onay listelerinin SMMM tarafından bilgisayar ortamında oluşturulabilmesi için, SMMM bir kereye mahsus Noterliklerden “Şifre” alacaktır. SMMM almış olduğu “Şifre” ile TNBOnline internet sayfasında ‘SMMM Defter Bilgi Girişi’ ekranından sisteme giriş yapacaktır. Bu bölümde defter listelerini hazırlayabilecek, meşruhat ve liste dökümlerini alabileceklerdir. Hazırlamış oldukları defter listelerinin onaylanması için defter liste numaraları ile istedikleri Noterliklere giderek işlemlerini hızlı ve eksiksiz tamamlayabileceklerdir. Noterlik, SMMM tarafından kendisine getirilecek olan defter liste numarası ile makbuz kesimi yapabilecektir.

2. SMMM DEFTER BİLGİ KONTROLÜ

2011 yılında SMMM tarafından hazırlanan defter listeleri 2012 yılı için yeniden düzenlenmiş ve otomatik olarak oluşturulmuştur. Otomatik hazırlanan bu listeler 12.11.2012 tarihinden itibaren SMMM tarafından görüntülenebilecektir.

Yeni yapılan bu düzenleme ile beraber SMMM tarafından 2012 yılı için defter bilgi girişi yapılmayacak, ancak sistem tarafından geçen yıl girilen verilerden oluşan defter listelerini inceleyerek ihtiyaç var ise liste üzerinde düzenleme yapabilecektir.

2011 yılında SMMM’lere Noterlikler aracılığı ile verilen kullanıcı adı ve şifre bilgileri bu yıl da geçerlidir.

3. SMMM DEFTER BİLGİ GİRİŞİ UYGULAMASINI KULLANABİLMEK İÇİN GEREKENLER

SMMM Defter Bilgi Girişi uygulamasını kullanabilmek için aşağıdaki gereksinimler sağlanmalıdır.

1. SMMM Defter Bilgi Girişi uygulamasını kullanacak olan bilgisayar üzerinde; Windows XP, Windows Vista ya da Windows 7 işletim sistemlerinden birisinin yüklü olması gereklidir.

2. SMMM Defter Bilgi Girişi uygulamasını kullanacak olan bilgisayar üzerinde, yüklü olan işletim sistemi ile uyumlu; Internet Explorer 6, Internet Explorer 7, Internet Explorer 8 ya da Internet Explorer 9 tarayıcılarından biri olmalıdır.

NOT: İşletim sistemlerinden Windows Vista ya da Windows 7 ve/veya tarayıcı olarak Internet Explorer 9 kullanırken sorun yaşıyorsanız,

Açık olan Internet Explorer sayfasında, Araçlar (Araçlar çıkmıyor ise “ALT” tuşuna basınız.) menüsünden “Uyumluluk Görünümü Ayarları” seçeneğini tıklayınız.

Tamamı İçin Tıklayınız

Exit mobile version