Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

30 Kasım 2012 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 28483

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından:

MADDE 1 – 24/7/1994 tarihli ve 22000 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeliğinin 225 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine aşağıdaki (5) ve (6) numaralı alt bentler eklenmiş ve aynı fıkranın (b) bendinin (6), (7) ve (8) numaralı alt bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“5) Taksimetre muayenelerinde; (6) numaralı alt bentte verilen hesaplama modu ile ücret tarifesi vermeye yetkili olan kurum/kuruluş tarafından açıklanan açılış ücreti, zaman ve mesafe tarifesi, birim zaman ve birim mesafe değerleri esas alınır. Taksimetre, açıklanan açılış ücretine ilaveten mesafe ve zaman aralıkları kendi içlerinde eşit artışlar kaydedecek şekilde ücreti hesaplar ve ücret göstergesinde gösterir.

6) Taksimetreler; araç, bir saat için belirlenen zaman tarifesi değerinin bir kilometre için belirlenen mesafe tarifesi değerine bölünmesi ile bulunan dönüşüm hızının altında bir hızda seyrederken veya beklerken zaman tarifesinin; dönüşüm hızının üzerinde bir hızda seyrederken mesafe tarifesinin uygulanmasına dayanan ücret hesaplama modunu kullanır.”

“6) Taksimetrenin açılır açılmaz ücret tarifesi vermeye yetkili olan kurum/kuruluş tarafından belirlenmiş olan açılış ücretini göstermesi ve araç; dönüşüm hızının altında bir hızda seyrederken belirlenen birim zamana gelinceye kadar, dönüşüm hızının üzerinde bir hızda seyrederken ise belirlenen birim mesafeye gelinceye kadar ücret göstergesinde değişikliğin olmaması gerekir.

7) Taksimetre; araç, dönüşüm hızının üzerinde bir hızda seyrederken, ilk birim mesafe geçildikten sonra ve her birim mesafe aşıldığında, kat edilen mesafenin karşılığında ödenecek toplam ücreti göstermek zorundadır.

8) Taksimetre; araç, dönüşüm hızının altında bir hızda seyrederken veya beklerken, ilk birim zaman geçildikten sonra ve her birim zaman aşıldığında, geçen sürenin karşılığında ödenecek toplam ücreti göstermek zorundadır.”

MADDE 2 – Bu Yönetmelik 1/6/2013 tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3 – Bu Yönetmelik hükümlerini Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı yürütür.

Exit mobile version