Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Çiftçi Bağ-Kurluk İşlemlerinde Değişiklik

Çiftçi Bağ-Kurluk İşlemleri

Dr.Adem Utku ÇAKIL
SMMM
aucakil@hotmail.com

01.04.2013 Tarihinden itibaren Kesinti Muafiyet Belgesi Aranır.

01.01.2014 Tarihinden itibaren; Çiftçi Bağkur Kesintisi %2 yapılır.

01 Mart 2013 Tarihli Resmi Gazetenin 28574 Sayılı nüshasında yayımlanan “Tarımsal Faaliyette Bulunanların Prim Borçlarının Sattıkları Tarımsal Ürün Bedellerinden Kesinti Yapılmak Suretiyle Tahsil Edilmesine Dair Tebliğçerçevesinde, Tarımsal faaliyette bulunanlar ilişkin sigortalı olarak tescil edilmiş olanların prim borçlarını, sattıkları tarımsal ürün bedellerinden borç tutarını geçmemek şartıyla ve prim borçlarına mahsuben kesinti yapılmak suretiyle tahsil edilmesine ilişkin usul ve esasları belirlenmiştir.

Tebliğe göre Tarımsal faaliyette bulunanlardan satın aldıkları ürün bedelleri üzerinden kesinti yapmakla yükümlü olan;  Kamu kurum ve kuruluşları ile kamuya ait ticari işletmeler, Kamu iktisadi teşebbüsleri, Sair kurumlar (kooperatif, birlik ve diğer kurumlar), Ticaret şirketleri, İş ortaklıkları, Dernekler, Vakıflar, Dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, Zirai kazançlarını, bilanço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler, Gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabıları gibi gerçek ve tüzel kişiler, tarımsal faaliyette bulunanlardan satın aldıkları ürün bedelleri üzerinden prim borçlarına mahsuben ve borç tutarını geçmemek şartıyla 01.01.2014 tarihinden itibaren %2 oranında kesinti yapmak zorundadırlar.

Tarımsal faaliyette bulunanlardan satın aldıkları ürün bedelleri üzerinden kesinti yapmakla yükümlü olan gerçek ve tüzel kişiler ile tarımsal faaliyette bulunanlar arasında düzenlenecek belgeler ve yapılacak diğer işlemler için 01.04.2013 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere;

  1. Ürün alımı sırasında kesinti yapmak zorunda olan gerçek ve tüzel kişilerin düzenlemek zorunda oldukları müstahsil veya alım belgelerinde; T.C. kimlik numarası ile kesinti muafiyet belge numarasının da ayrıca yazılabileceği bir alan oluşturulmalıdır.
  2. Tarımsal faaliyette bulunanlardan 5510 Sayılı Kanunun Tarım Bağkurlu olanları dışında kalanların “Kesinti Muafiyet Belgesi” alması ve bu belgeyi satım sırasında alıcıya ibraz etmesi gerekmektedir.
  3. Tarımsal faaliyette bulunanlardan satın aldıkları ürün bedelleri üzerinden kesinti yapmakla yükümlü gerçek ve tüzel kişilerin, bir ay içinde yaptıkları kesintilere ilişkin kesinti bildirim listelerini Kurumca sağlanacak elektronik altyapıdan yararlanmak suretiyle ve Kurumca belirlenen şekilde takip eden ayın son iş gününe kadar Kuruma göndermeleri gerekmektedir.
  4. Kesinti yapmakla yükümlü olan gerçek ve tüzel kişiler ay içinde yaptıkları kesinti tutarlarını, kesintinin yapıldığı ayı takip eden ayın sonuna kadar Kurum hesaplarına intikal ettirirler.
  5. Kurumuma verilecek olan kesinti listelerinde bağkur tevkifatı yapılmış olsun veya olmasın tüm alım yapanlara ait liste olacaktır. Kurum adına tescil olmayanları kontrol edebilecek ve re’sen tescil yapabilecektir. Sigortalının Kurumca re’sen tescili yapılmış ise sigortalılık kesintinin yapıldığı tarihi takip eden aybaşından itibaren başlatılacaktır.
Exit mobile version