Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Yeminli Mali Müşavir Tasdik Raporu Vergi Dairesi Kayıtlarına Girene Kadar Mükellef Pişmanlık Talebiyle Ya Da Düzeltme Beyannamesi Vermek Suretiyle Eksik Beyanını Tamamlayabilecektir

YMM Raporu Mükellef Pişmanlık Eksik Beyan

T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

Gelirler Genel Müdürlüğü

SAYI   : B.07.0.GEL.0.30/3025-353-261/19855

TARİH: 13.5.2003

KONU :

……………..VALİLİĞİ

(Defterdarlık: Gelir Müdürlüğüne)

İLGİ: …………….. gün ve …………….. sayılı yazınız.

İlgide kayıtlı yazınız ekinde Bakanlığımıza intikal eden ve İliniz Selçuk Vergi Dairesi Müdürlüğüne verilen ……………..tarih ve……………..sayılı özelgeniz ile ilgili olarak aşağıdaki açıklamaların yapılmasına gerek duyulmuştur.

Bilindiği üzere, pişmanlık ve ıslah hükümleri 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 371. maddesinde düzenlenmiş olup, bu maddede; beyana dayanan vergilerde vergi ziyaı cezası kesilmesini gerektiren kanuna aykırı hareketlerini ilgili makamlara kendiliğinden dilekçe ile haber veren mükelleflere maddede belirtilen kayıt ve şartlarla vergi ziyaı cezası kesilmeyeceği hüküm altına alınmış ve mükelleflerin veya sorumluların pişmanlık hükümlerinden yararlanabilmeleri için uymaları gereken şartlar da 5 bent halinde sayılmış bulunmaktadır.

Madde hükmünden de anlaşılacağı üzere pişmanlık, beyan üzerinden tarh ve tahakkuk ettirilen vergiler için geçerli olan, temelinde vergi ziyaı yatan ve vergi dairesinin ıttılaına girmemiş bir olayın mükellef veya sorumlu tarafından kendiliğinden ilgili makamlara haber verilmesidir.

Öte yandan, 3568 sayılı Kanunun 12. maddesinde yeminli mali müşavirlerin yapacakları tasdik ve tasdikten sorumlulukları düzenlenmiş ve maddenin dördüncü fıkrasında da yeminli mali müşavirlerin yaptıkları tasdikin  doğruluğundan sorumlu oldukları, yaptıkları tasdikin doğru olmaması halinde, tasdikin kapsamı ile sınırlı olmak üzere, ziyaa uğratılan vergilerden ve kesilecek cezalardan mükellefle birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu olacakları ve yeminli mali müşavirlerin yaptıkları tasdikin kapsamını düzenleyecekleri raporda açıkça belirtecekleri hükme bağlanmıştır. Dolayısıyla yeminli mali müşavirlerin bu sorumlulukları, yaptıkları tasdik sonucu mükellefler adına tarh ve tahakkuk olunan vergiler ve kesilen cezaların ödenmesine yöneliktir.

Bu hususlar gözönüne alındığında, mükellef yerine yeminli mali müşavirin Vergi Usul Kanununun 371. maddesi hükmünden yararlandırılmasına ve bu yöndeki talebinin  kabul edilmesine imkan bulunmamaktadır.

Ancak; 20 Sıra No’lu Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Genel Tebliğindeki açıklamalar uyarınca tasdik raporu vergi dairesi kayıtlarına girene kadar, mükellefin pişmanlık talebiyle yada düzeltme beyannamesi vermek suretiyle eksik beyanını tamamlayabileceği ise tabiidir.

Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.

Bakan a.

Exit mobile version