Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Hammadde ve Şeker Fiyatları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

22 Mayıs 2013 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 28654

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından:

 

MADDE 1 – 28/6/2002 tarihli ve 24799 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Hammadde ve Şeker Fiyatları Yönetmeliğinin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, (ı) bendinde yer alan “(c)” ibaresi “(d)” olarak değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki bent eklenmiştir.

“a) Bakanlık: Ekonomi Bakanlığını,”

“i) Münavebe: Şekerin hammaddesi olan bitkiler ile diğer kültür bitkilerinin, aynı alanda belirli yıl aralıkları ile iklim ve toprak şartları dikkate alınarak yetiştirilmesi veya üretilmesini,”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının üçüncü cümlesinde yer alan “belirleyerek” ibaresi “ve uygulanacak münavebe dönem ve esaslarını” olarak değiştirilmiş, üçüncü fıkrasının sonuna aşağıdaki cümle eklenmiş ve onbirinci fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya birinci cümleden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Şirketler veya fabrikalar, A ve B kotası pancar dışındaki C pancarını Kurul kararı ile belirlenmiş kendi ekim alanlarından temin etmek üzere sözleşmeli olarak ürettirebilirler.”

“Şirketler veya fabrikalar, şeker üretimi için kendi ekim alanlarında yeterli hammadde bulamadıkları takdirde münavebe esasları dahilinde kendi ekim alanları dışından da Kurumun izni ve denetiminde üreticilerle sözleşme yaparak pancar temin edebilirler.”

“Şirketlerin ekim alanı devri, yeni ekim alanı tahsisi ve ekim alanı dışı pancar temin etme talepleri Kurul tarafından belirlenen usul ve esaslar dahilinde değerlendirilir.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin yedinci fıkrasının dördüncü cümlesinde yer alan “yazılı olarak” ibaresi “Kurumca talep edilen usul ve şekilde” olarak değiştirilmiş ve aynı fıkranın sonuna aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Ancak pancar dışı hammadde temin ve sarfında “Eşdeğer Eşya” kullanımına ilişkin uygulamalar gümrük mevzuatı çerçevesinde değerlendirilir.”

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “yazılı olarak” ibaresi “talep edilen usul ve şekilde” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinde geçen “Müsteşarlığa’’ ibareleri “Ekonomi Bakanlığına’’ olarak değiştirilmiştir.

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 9 – Kurum, şirket ve bünyesindeki fabrikalarda görevleri ile ilgili konularda araştırma ve denetimde bulunabilir.

Kurum, şirket ve bünyesindeki fabrikalar nezdinde; hammadde üretimi, temini, fiyatlandırma, fire tespiti, bedel ödemeleri ve bedel ödemelerine esas parametrelere ilişkin hususlarda denetim ve gözlemde bulunabilir. Bu iş ve işlemlerle ilgili olarak teknolojik imkanlardan yararlanabilir. Bu amaçlarla gerektiğinde şirketler ile ilgili kurum, kuruluş ve kişilerden yararlanabilir.”

MADDE 7 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 8 – Bu Yönetmelik hükümlerini Şeker Kurumu Başkanı yürütür.

Exit mobile version