Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Türk Ticaret Kanunu’na Göre Ticari Defterlerin Açılış ve Kapanış Onay Süresinin Tatil Gününe Denk Gelmesi

Ticari Defterlerin Açılış ve Kapanış Onay Süresi

Mustafa Bahadır ALTAŞ
SM. Mali Müşavir
mba444@mynet.com

Giriş;

Bilindiği üzere ülkemizde; Ulusal bayram, resmi ve dini bayram, yılbaşı günü ve 1 Mayıs genel tatil günleri olarak 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller günleri Hakkındaki Kanunda düzenlenmiştir. Bu günlerde resmi daire ve kuruluşların tatilde olduğu da hüküm altına alınmıştır. Genel hafta tatili ise 394 sayılı Hafta Tatili Hakkındaki Kanunda düzenlenmiştir. Genel hukuk kuralları içinde süre ise ilgili mevzuatı içinde tanımlanmış olup sürelerin hesaplanması ve hak düşürücü süre başta olmak üzere sürenin nerede ne zaman başlayacağı belirlendiği gibi sürenin nerede ne zaman bittiği de yasal olarak belirlenmiştir. Her mevzuat içinde özellikle tatil gününe gelen sürenin nerede başladığı ve bittiği konusu da ayrıca belirtilmiştir.

Bu yazıda TTK’ da yer alan ve meslek mensuplarını yakından ilgilendiren, Ticari defterlerin açılış-kapanış onaylarının yapılmasında bu işlemin yapılması gereken son günün tatil gününe rastlaması nedeni ile bundan sonra karşılaşılacak sorunlara çözüm sunmak amaçlanmıştır.

Açıklama;

Ticari hayatı düzenleyen temel mevzuatlardaki tatil gününe gelen sürenin nerede başladığı ve bittiği konusu aşağıda özet olarak alınmıştır.

6098 sayılı Borçlar kanunun Tatil günleri başlıklı 91.maddesinde İfa zamanı veya sürenin son günü, kanunlarda tatil olarak kabul edilen bir güne rastlarsa, kendiliğinden bu günü izleyen ve tatil olmayan ilk güne geçer. Aksine anlaşma geçerlidir. Şeklindedir.

213 sayılı Vergi Usul kanunun sürenin hesaplanması başlıklı 8.maddesinde ise Vergi kanunlarında yazılı süreler aşağıdaki şekilde hesaplanır,

2577 sayılı İdari Yargılama Usul Kanunu’nun Sürelerle ilgili genel esaslar başlıklı 8.maddesinde,

4734 sayılı Kamu İhale Kurumu Kanunun sürelerin hesabı başlıklı64 maddesinde;

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun süreye ilişkin tatil günlerinin etkisi başlıklı 93/1 maddesinde ise;

6102 sayılı Yeni TTK’nın süreler ile ilgili düzenleme genelde kıymetli evrak poliçe, senet ve çek gibi ödeme araçlarının düzenlenmesi ile ilgili olarak yer almış olup Çeşitli Hükümler bölümünde yer alan poliçeye ilişkin düzenlemede tatil günleri başlıklı 752 maddesinde yer aldığı şekli ile aşağıdaki gibidir.

Çekin düzenlenmesi ve ödenmesi bakımından süreler ile ilgili tatil günleri başlıklı 816 maddesi ise

Yeni TTK Ticari Defterler, Defter tutma ve envanter bölümü altında düzenlenen Defter tutma yükümlülüğü başlıklı 64. maddesinde Ticari defterlerin açılış ve kapanış onaylarının yapılma süreleri ile ilgili düzenleme aşağıdaki şekildedir.

Sonuç;

Yukarıda özet olarak belirtilen şekli ile yeni TTK’da özellikle ticari defterlerin açılış-kapanış noter onaylarının yaptırılacağı son günün tatil gününe gelmesi halinde işlemin hangi tarihte gerçekleştirileceği konusunda bir düzenleme yer almamaktadır. İçinde bulunduğumuz 2013 yılı içinde özellikle Yeni TTK’nu hükümlerine göre, Ticari defterler başta olmak üzere ticari işletmelerde kullanılan defterlerinin birçoğunun kullanılmaya başlanılmadan açılış noter onayı yaptırılması, Yevmiye ve Karar defterlerinin de kapanış noter onaylarının yaptırılması zorunlu olmasının yanında bu işlemi yaptırmayanlar için idari para cezası uygulanacak olması iş dünyasının ve meslek mensuplarının gündemini ciddi şekilde meşgul etti.  Hatırlanacağı gibi geçtiğimiz mart ayı sonunda (6102 sayılı kanun değişmeden önceki uygulama) karar ve yevmiye defterlerinin kapanış işlemlerinin noter aracılığı ile yapılması zorunlu kılınmıştı. 31 Mart günün Pazar gününe denk gelmesi nedeni ile bu konuda ciddi tereddüt ve sıkıntılar yaşandı TÜRMOB’un noterler birliği ile görüşerek aşmaya çalıştığı bu sorun yakın bir gelecekte 30 Haziran tarihinde yapılacak olan yevmiye defterlerin noter kapanış işlemlerinde de yaşanacaktır. Çünkü 30 Haziran günü de pazar gününe denk gelmektedir.

Bu konuya ilişkin önerimiz ise bilindiği gibi TTK. nun 1. maddesinde de TTK. nun Medeni Kanunun ayrılmaz bir cüz’ü olduğu ifade edilmiştir. TTK’ nunda hüküm bulunmayan hallerde Borçlar kanununa müracaat etmek mümkün olmaktadır. Borçlar kanunun Türk Medenî Kanunu ile ilişkisi ise 646 madde düzenlenmiş olupBu Kanun, 22.11.2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medenî Kanununun Beşinci Kitabı olup, onun tamamlayıcısıdır.” Şeklinde bir düzenleme bulunmaktadır. Yasalar arasında böyle bir bağlantı varken 30 Haziran’a sayılı günler kala bu günlerde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından konuya ilişkin bir düzenleme veya bir açıklama yapılması gerekmektedir.

Exit mobile version