Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Özel İstihdam Büroları Genelgesi 2013/1

Özel İstihdam Büroları Genelgesi 2013/1

TÜRKİYE İŞ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
İstihdam Hizmetleri Dairesi Başkanlığı

1.GENEL ESASLAR

1.1.Giriş

(1) 4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanununun (Kanun olarak anılacaktır) 17 nci maddesinde; iş arayanların elverişli oldukları işlere yerleştirilmeleri ve çeşitli işler için uygun işçiler bulunmasına aracılık etme görevi, Türkiye İş Kurumu (Kurum olarak anılacaktır) ve bu amaçla gerçek veya tüzel kişiler tarafından kurulan özel istihdam bürolarınca (büro olarak anılacaktır) yapılır, hükmü bulunmaktadır. Bu bağlamda, bürolar ile ilgili usul ve esasları belirlemek amacı ile hazırlanan Özel İstihdam Büroları Yönetmeliği (Yönetmelik olarak anılacaktır) 19.03.2013 tarih ve 28592 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

(2) Bu Genelge; Yönetmelik kapsamında büroların başvuru şartlarını, izin verilmesine ilişkin işlemlerini, çalışma ve denetimini ve bu kapsamda ortaya çıkabilecek tereddütleri gidererek Yönetmeliğin verdiği yetki dâhilinde bazı hükümlere ilişkin usul ve esasları belirlemektedir. Bu nedenle Yönetmelik hükümleri ile Genelgede belirtilen hususların birlikte dikkate alınarak uygulanması gerekmektedir.

1.2 Yetki ve sorumluluk

(1) 02.11.2011 tarih ve 28103 Mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 665 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının (Bakanlık olarak anılacaktır) Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname ile bürolara izin verilmesi, izinlerinin yenilenmesi ve iptaline ilişkin hususlar Kurum Yönetim Kurulunun yetkileri arasından çıkarılmıştır.

(2) Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrası gereğince, söz konusu yetkiler Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerine (il müdürlüğü olarak anılacaktır) devredilmiştir. Bu kapsamda il müdürlükleri bürolarla ilgili izin verme, izin yenileme, izleme, idari para cezası uygulama ve izinlerin iptali gibi konularda yetkili ve sorumludur.

2.ÖİB FAALİYETLERİ VE İZİN BAŞVURUSUNA İLİŞKİN İŞLEMLER

2.1.Büroların faaliyetleri

(1) Büroların faaliyet göstereceği alanlara ilişkin hususlar Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasında belirlenmiştir. Bürolar:

a) Yurt içi ve yurt dışında iş ve işçi bulmaya aracılık faaliyetinde,

b) Aracılık faaliyeti kapsamında işgücü piyasası, istihdam ve insan kaynakları hizmetlerinde,

c) Mesleki eğitim düzenleme faaliyetinde,

bulunurlar.

(2) Büroların faaliyet gösteremeyeceği alanlara ilişkin düzenlemeler ise Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasında düzenlenmiştir. Bürolar:

a) Kamu kurum ve kuruluşlarında iş ve işçi bulma faaliyetinde,

b) Mesleki olarak geçici iş ilişkisi düzenleme faaliyetinde,

bulunamazlar.

(3) Yönetmelikte belirtilen faaliyetleri gerçekleştirmek amacıyla izin başvurusunda bulunan gerçek veya tüzel kişilerin ticaret unvanlarının ana faaliyet alanına uygun ibareleri taşıması gerekmektedir.

Tamamı İçin Tıklayınız

Exit mobile version