Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

İl, İlçe ve Mahallelerin Yaşanabilirlik Karnesi

Doç.Dr.ALİ HEPŞEN

İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Finans Anabilim Dalı

Öğretim Üyesi / alihepsen@yahoo.com

REIDIN, Sosyo-Ekonomik Derecelendirme (SED) ile; Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir ve Kocaeli illerine ait 71 ilçe ve bunlara bağlı 481 mahalleyi refah, yaşanabilirlik ve kültürel düzey açısından derecelendirdiği çalışmasında 2013 yılı 1. yarı verilerini açıkladı. Biz araştırmacılar ve siz gayrimenkul üreten ve talep edenler açısından değerlendirdiğimizde önemli sonuçların karşımıza çıktığını gözlemliyoruz.

İlçe ve mahallelerin göreli sosyo-ekonomik derecelerini ve sıralamalarını gösteren detaylı çalışma, kullanılan değişkenler yardımıyla bölgeleri refah, yaşanabilirlik ve kültürel düzeylerine göre sıralamaktadır. Buna göre;

Türkiye’nin A+ şehri İstanbul

2013 yılının ilk 6 ayının verilerini ortaya koyan SED raporuna göre, Türkiye’nin en pahalı, en yaşanır ve en eğitimli yani A+ mahallelerinde ilk üç şöyle sıralanıyor:

 Şehir İlçe Mahalle Derece Sıralama
 İstanbul Beşiktaş Bebek A+ 1.
 İstanbul Beyoğlu Gümüşsuyu A+ 2.
 İstanbul Beşiktaş Etiler A+ 3.

Kandilli, Arnavutköy ve Florya gibi bölgeler son 5 yıl içerisinde A derecesinden, A+ derecesine yükselirken, Türkiye’den A+ listesine giren İstanbul haricinde mahallenin olmadığı görülüyor. A derecesi ile listeyi takip eden 17. ve 18. mahalleler de İstanbul’un Şişli ve Beykoz ilçelerinden:

 Şehir İlçe Mahalle Derece Sıralama
 İstanbul Şişli Harbiye A 17.
 İstanbul Beykoz Acarkent A 18.

Yükselen değerler: İstanbul, İzmir ve Adana

Üst sıralardaki bölgeler yerlerini korumakta daha dirençli olurken alt sıralardaki bölgelerde kıyasıya bir mücadele söz konusu.

Öyle ki, 2007 yılından bu yana derecelendirme çizelgesinde oldukça hızlı çıkış yapan mahalleler göze çarpıyor. Fikirtepe ve Sancaktepe bölgeleri bu özellik ile başı çekerken, Türkiye genelinde son 5 yılda hatırı sayılır oranda değer ve prestij kazanan mahallelerin başında gelenler şöyle sıralanıyor:

 Şehir İlçe Mahalle Derece Sıralamadaki Değişim
 İstanbul Sancaktepe Abdurrahmangazi B- +70
 İstanbul Kadıköy Fikirtepe C+ +62
 İstanbul Kartal Soğanlık B +60

Geliştirilen bu tür çalışmalara sadece gayrimenkul geliştiricileri, yatırımcı ve danışmanlarından değil aynı zamanda banka, telekom, perakende ve hızlı tüketim şirketlerinin de ilgi göztermeleri gerekiyor. CRM departmanlarının müşteri segmentasyonu, önceliklendirme, bölgesel kategorizasyon çalışmalarında da kullanılmalı diye düşünmekteyim. REIDIN SED değerlerini (A+, A, A-, B+, B, B-, C+, C, C-) salt gayrimenkul fiyatları ile özdeşleştirmemek gerekir; zira değerler üzerinde eğitim süresi, eğitim seviyesi, nüfus ve konut yoğunluğu gibi değişkenlerin de etkin olduğunu söylemeliyiz.

Exit mobile version