Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

e-Meslek – Sanal Muhasebe

e-Meslek – Sanal Muhasebe

Mustafa Bahadır ALTAŞ

SM.Mali Müşavir


21.yüzyılda, dünyada bilgi teknolojileri ve iletişimde yaşanan gelişmeler sonucu devletler/şirketler verimliliği artırmak amacıyla faaliyetleri ve sonuçlarının hızlı ve zamanında kayıt altına alınması, saklanması işlemlerini elektronik ortamda gerçekleştirmek için sistematik olarak bir dönüşüm gerçekleştirmektedir. Gelişmiş ülkeler başta olmak üzere, dünyada birçok ülke çağdaş toplumlar arasında yer almak amacıyla e-Devlet için gereken altyapı çalışmalarına aralıksız olarak devam etmektedir.

Türkiye’nin de içinde olduğu birçok ülkede, e-Devlet modeli oluşturma ve geliştirme konusunda önemli mesafeler kaydedilmiştir. Ülkemizde e-Devlet modeli uygulamaları mali idare tarafından 4369 Sayılı Kanun ile başlatılan çalışmalarla 2000’li yıllarda VEDOP (Vergi Daireleri Otomasyon Projesi) kapsamında hayata geçirilmeye başlamıştır. e-Devlet uygulamalarının en çok etkilediği kesimlerin başında şüphesiz ki muhasebe meslek mensupları gelmektedir..

Günümüzde, muhasebe ile e-Devlet uygulamalarının ve kayıt işlemlerinin tamamına yakını bilgisayar ortamında internetten üzerinden e-Devlet uygulaması ile daha hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu nedenledir ki özellikle muhasebe camiası/iş dünyası, muhasebecilik mesleğinin temel ilkeleri çerçevesinde, mesleğin sorumluluğu ile iş ahlakının bilincinde olan muhasebe ve vergi uygulamalarını iyi bilmesi yanında bilgi-işlem sistemine hâkim, internet teknolojisini bilen ve kullanan meslek mensuplarına gereksinim duymaktadır.

Ülkemizde yaklaşık yirmi yıllık bir çalışma ile sistematik olarak uygulamaya geçirilen e-Devlet uygulamaları ile birlikte muhasebe mesleği ve muhasebeci profili de değişecektir. (Bu özelliklere sahip elemanların yetişmesi ise uzun zaman almaktadır, özellikle muhasebecilik mesleğini seçecek öğrencilerin önlerinde bir yol haritası ve rol modellerinin olması gerekir)

Yeni dünya düzeninde devletler ve işletmeler rekabet edebilmek için bilgi akışı ile veri yönlendirmeye ihtiyaç duymaya başlamışlardır. Daha önce faaliyet sonuçları kayıt altına alınırken yeni sistemde tüm faaliyetler elektronik ortama taşınarak faaliyet süreci kayıtlanmaktadır. e-imza teknolojisindeki ve şifreleme bilimindeki gelişmeler sonrasında ekonomik bir olayın gerçekleştiği anda tüm taraflar anında olaydan bilgi sahibi olmakta , İşletme – müşteri – devlet arasındaki ilişkiye ait bilgiler elektronik ortamda paylaşılmaktadır. Bilgiye erişim (Bilgi edinme-Bilgi sorgulama) hizmetleri artık internet üzerinden sağlanmaktadır.

Mali idare tarafından vergi kayıp ve kaçağını önlemek üzere 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nda yapılan düzenlemeler ile yasal altyapısı oluşturulan,

uygulamaları giderek tüm işletmeleri kapsayacak şekilde bir bir hayata geçirilmektedir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından kayıt dışı istihdamla mücadele başta olmak üzere,

SGK-İŞKUR kapsamında ;

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından 6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu’nda yer alan düzenlemelere uygun olarak ortak bilgi paylaşımının ve iletişimin sağlanması, kayıt dışılığın önlenmesi, hesap verilebilirlik ile saydamlığın sağlanması amacıyla  ekonomik iş ve işlemlerin elektronik ortamda gerçekleştirilmesine yönelik olarak;

e-Senetler ve diğer)  iş­lemler,

    Şeklinde düzenlemeler uygulamaya girmektedir.

e-Fatura ve e-Defter uygulaması ile birlikte yakın bir zamanda defter tutma kalkacaktır.

e-fatura ve e-defter uygulaması ile birlikte, bilgi ve belgelerin daha sağlıklı , hızlı bir şekilde kayıt altına alınması, iç ve dış denetiminin daha kolay ve hızlı yapılması, ekonomik işlemlere ait her türlü bilgi ve belgeler ile alınan – verilen faturaların elektronik ortamda oluşturulacak bilgi havuzunda (arşiv) saklanması, işleme taraf olan ve ihtiyaç duyanların bu belgelere anında ulaşabilecek olması;

e-fatura ve e-defter uygulaması ile birlikte muhasebe mesleğinin yerine getirilmesinde, mesleki acıdan teknolojik değişim ve gelişmelere bağlı olarak müşteri taleplerindeki değişmeler, muhasebe mesleğinin değişimi ile birlikte meslek mensuplarının değişimini de zorunlu kılmaktadır. Bu durumda gelecekte muhasebe mesleğini ve meslek mensubu konumunu şimdiden belirlemek gerekmektedir. Meslek mensupları olarak kontrolümüz altında olmayan bu süreçte mesleki açıdan nasıl bir mücadele vermeliyiz?

Meslek mensupları olarak, bu gelişim ve değişime uygun kurumsal organizasyonlar, belirli alanlarda uzmanlaşmalar, teknoloji kullanımı ve yenilemesine uyumlu olmak gibi uygun davranışlar ortaya koymamız gerekir.

Kâğıt ortamda kayıt tutulduğu dönemlerde meslek mensupları olarak yerine getirdiğimiz bazı işlemleri angarya olarak değerlendiren anlayıştan uzaklaşmalıyız. Mesleki acıdan hizmet sağladığımız kamu kurum ve kuruluşlarına sağlamış olduğumuz hizmetin karşılığını ekonomik değere dönüştürmemiz gerekir. Yeni sistemde birçok işlemin elektronik ortamda beyan ve bildirimleri ile çapraz veri kontrollerinin yapılmasını bu noktadan itibaren yeni bir hizmet olarak değerlendirerek, bunları birer kazanıma ve uzmanlığa dönüştürmek gerekir. Bilgiyi paylaşmayı, karmaşık bilgileri derlemeyi, kayıt altına aldığımız ve derlemiş olduğumuz bu bilginin yorumlanması neticesinde kamuya/müşteriye/karar vericilere  değer yaratacak hızlı karar alma sürecine destek olacak mali ve yönetsel danışmanlık hizmetleri çerçevesinde geliştirmeli, bilgiyi pazarlamayı öğrenmeliyiz. Çünkü başta karar vericiler olmak üzere özellikle İşletme sahipleri, finansal tablolarının mali analizlerinin yapılmasına ve yorumlanmasına ihtiyaç duymaktadırlar. Meslek mensupları, aldıkları eğitim ve mesleki bilgiye dayalı olarak denetim ile beraber mali analiz yorumlarını yapabilecek uzman kişilerdir.

Meslek mensupları tarafından derlenen bilginin sağlıklı olması, kamu ve işletme sahipleri tarafından alınacak kararlarda önemli rol oynamaktadır. Dün olduğu gibi gelecekte de ülkemizdeki muhasebe meslek mensuplarının en önemli misyonu Türkiye’nin dünya ile bütünleşme ve ortak bir dilin oluşturulmasına en çok katkı sağlayan meslek camiası olmalıdır.

e–devlet içinde konuya taraf  kurumlar tarafından internet ortamında sağlanması amaçlanan e-fatura, e-defter, e–beyanname, e-denetim, e-sosyal güvenlik ve e-ticaret sicili gibi talep edilen muhasebe formasyonun gerektiren hizmetlerin mesleki açıdan devletle meslek mensubunun yasal elektronik birlikteliğine dönüşmesi sağlanmalı, “e-Devlet (e-şirket, e-kurum, e-vatandaş) içinde meslek mensubunun rolü ve sistemdeki yeri ve yetkisi belirlenmelidir.”

Yeni sistemde sanal büro/sanal muhasebeci e-imza/e-mühür tanımlaması/kavramları çok yakında kullanılmaya başlanacaktır. Meslek mensupları bu profile uygun olarak eğitilmeli, teknolojik alanda yaşanan gelişmeler meslek mensupları tarafından yakından takip edilmeli.  Teknolojik uygulama ve tasarımda değişikliklerin muhasebe mesleğine uyumunda etkin şekilde rol almaları bu konuda yönlendirici olmaları sağlanmalıdır.

konularında ihtiyaç duyulan hukuksal, teknolojik ve hizmet teknik altyapısını oluşturmak, insan kaynağı ve finansman kaynağı ile güvenlik ve gizlilik önlemlerinin sağlamak gerekmektedir.

“Meslek mensupları olarak E-Meslek yol haritasına ihtiyacımız vardır.”

Meslek yasamıza uygun olarak mesleki eğitim ve denetimini sağlayarak, mesleğin kamusal güveni artırmamız gerekmektedir. Aksi takdirde meslek mensuplarının rekabet edebilme, ayakta kalabilme olanağı olmayacaktır.

Bu nedenle hiç vakit kaybetmeden 2010 yılında Ankara’da yapılan TÜRMOB genel kurulunda kabul edilen ancak, Maliye Bakanlığı’nca uygun görüş verilmediğinden yayınlanmayan Sürekli Mesleki Geliştirme Eğitimi Yönetmeliği ‘nin bir an önce yürürlüğe girmesi gerekmektedir. (3568 Sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununa, 5786 Sayılı Kanunla eklenmiştir.)

Bu konuda, TÜRMOB ile odalarımıza üyelerine yeni vizyonu anlatmak ve onları yeni sisteme hazırlamakta önemli görev düşmektedir.

Exit mobile version