Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

5510 sayılı Kanun 81 – (ı) Maddesi ve 6486 Sayılı Kanunla Sağlanan Sigorta Primi Teşviki İptaline ilişkin SGK’ nın Yanlış Uygulaması Üzerine Değerlendirme

Sigorta Primi Teşviki İptali

Mustafa Bahadır ALTAŞ
Yeminli Mali Müşavir
mba444@mynet.com

Giriş

Bilindiği gibi 5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun sigorta primi işveren hissesi teşviki başlıklı 4. maddesinin uygulama süresi 31.12.2012 tarihinde sona ermiştir. Bu teşvikten yararlanmakta olan işyerleri için  01.01.2013 tarihinden geçerli olmak üzere 6486 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 5 inci maddesi ile yeni bir düzenleme yapılmış, yapılan düzenleme ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 81 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinin yedinci cümlesi ile son cümlesi yürürlükten kaldırılmış, aynı fıkraya eklenen (i) bendi eklenmiştir. “on ve üzerinde sigortalı çalıştıran işyerlerine uygulanmak üzere, prime esas kazanç alt sınırı üzerinden altı puana kadar ilave puan eklemeye, sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksini dikkate almak suretiyle ilave puan uygulanacak illeri ve uygulama süresini belirlemeye Bakanlar Kurulu yetki verilmiştir”  Bakanlar Kurulu kendisine verilen bu yetki ile 30.05.2013 tarihli ve 2013/4966 sayılı kararıyla, 5510 sayılı kanun 81 maddesinin (ı) ile  sağlanan prime esas kazanç üzerinden ödenecek primin işveren hissesinin beş (5) puanlık prim indirimine ilave olarak, prime esas kazanç alt sınırı üzerinden uygulanacak olan işveren hissesi sigorta primi teşvikine ilişkin prim oranı altı (6) puan olarak belirlenmiş bulunmaktadır. (Yatırım teşvik sisteminde belirlenen 4.bölgede faaliyet gösteren işyerleri için 31/12/2016 tarihine kadar, 5. bölgede faaliyet gösteren işyerleri için 31/12/2017 tarihine kadar, 6.bölgede faaliyet gösteren işyerleri için ise 31/12/2018 tarihine kadar.) 6486 sayılı kanun kapsamında on ve üzerinde istihdam sağlayan işyerlerine sağlanacak olan sigorta primi işveren hissesi desteklerinin uygulamasının nasıl olacağı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 22 Temmuz 2013 tarihinde yayınlanan 2013-30 sayılı genelde açıklanmıştı.

Makalemizin konusu 2012 yılında 5084 sayılı yatırım ve istihdamı teşvik kanunun 4. maddesi kapsamında sigorta pimi teşvikinden yararlanan işyerlerinin 2012 yılında sigorta il müdürlükleri tarafından yapılan denetim ve kontroller veya KADİM raporları ile resen tespit edilen sahte sigortalılık ve kayıt dışı istihdam nedeni ile 5510 sayılı kanunun 81. maddesinin (ı) bendi gereğince sağlan yüzde beşlik işveren hissesi sigorta primi teşvikinden bu işyerlerinin 1 (bir) yıl   yararlanamayacağı gerekçesi ile (Sigorta primi teşvikinden yersiz olarak faydalanıldığının tespiti halinde, yararlanılan teşvik tutarı, 5510 sayılı Kanunun 89 uncu maddesi çerçevesinde gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte işverenden tahsil edilir.) 2013 yılında  da 6486 sayılı kanun gereğince de 6 puanlık indirimden yararlanmalarının söz konusu olmadığı ve 2013 yılında 5510 ve 6486 kanun kapsamında verilen aylık hizmet ve prim bildirgelerinin iptal edilerek yerine teşviksiz olarak aylık hizmet ve prim bildirgelerinin verilmesi istenmesinin hem 5510 sayılı kanun hem de 6486 sayılı kanun kapsamında hukuken yerinde olmadığını içermektedir.

Uygulama ve Yasal düzenleme

Eski metin Yeni metin
ı) (Ek: 15/5/2008-5763/24 md.) Bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalıları çalıştıran özel sektör işverenlerinin, bu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden, işveren hissesinin beş puanlık kısmına isabet eden tutar Hazinece karşılanır. ……………………..Hazinece karşılanan prim tutarları gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmaz. Bu fıkra ve diğer ilgili mevzuatla sağlanan sigorta prim desteklerinin aynı dönem için birlikte uygulanması halinde, bu destek öncelikle uygulanır. Bu Kanun gereğince yapılan kontrol ve denetimlerde çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği tespit edilen işverenler bir yıl süreyle bu fıkrayla sağlanan destek unsurlarından yararlanamaz. (Ek cümle: 31/7/2008-5797/2 md.) Bu fıkrada düzenlenen teşvik, kamu idareleri hariç bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalılara ilişkin matrah, oran ve esaslar üzerinden 506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesi kapsamındaki sandıkların statülerine tabi personel için de uygulanır. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı tarafından müştereken belirlenir. (1)(2)
ı) (Ek: 15/5/2008-5763/24 md.) Bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalıları çalıştıran özel sektör işverenlerinin, bu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden, işveren hissesinin beş puanlık kısmına isabet eden tutar Hazinece karşılanır. …………………………..Hazinece karşılanan prim tutarları gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmaz. Bu fıkra ve diğer ilgili mevzuatla sağlanan sigorta prim desteklerinin aynı dönem için birlikte uygulanması halinde, bu destek öncelikle uygulanır. (Mülga yedinci cümle:21/5/2013-6486/5 md.) (Ek cümle: 31/7/2008-5797/2 md.) Bu fıkrada düzenlenen teşvik, kamu idareleri hariç bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalılara ilişkin matrah, oran ve esaslar üzerinden 506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesi kapsamındaki sandıkların statülerine tabi personel için de uygulanır. (Mülga son cümle:21/5/2013-6486/5 md.)  (1)(2)

(Ek fıkra: 21/5/2013-6486/5 md.) On ve üzerinde sigortalı çalıştıran işyerlerine uygulanmak üzere, birinci fıkranın (ı) bendinde belirtilen ve Hazinece karşılanan puana, prime esas kazanç alt sınırı üzerinden altı puana kadar ilave puan eklemeye, sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksini dikkate almak suretiyle ilave puan uygulanacak illeri ve uygulama süresini belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.

    ………………

(Ek fıkra: 21/5/2013-6486/5 md.) Yapılan kontrol ve denetimlerde, çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirilen sigortalının fiilen çalışmadığının tespit edilmesi hâlinde, işverenler bir yıl süreyle bu maddeyle sağlanan destek unsurlarından yararlanamaz. Bu madde kapsamındaki teşvikten yersiz olarak faydalanıldığının tespiti hâlinde, yararlanılan teşvik tutarı işverenden gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte tahsil edilir.

Sonuç:

SGK Sigorta Primi Genel Müdürlüğü, İşverenler Prim Daire Başkanlığı, bu konuda illere gönderdiği yazıda gerekçe olarak, 5510 sayılı kanunun ek 2 maddesi. göstermiş olmasına rağmen bu ek 2 maddenin 5510 sayılı kanun 81 maddesi (ı) bendinde sağlanan peş puanlık indirim ile 6486 sayılı kanunla sağlanan altı puanlık indirimin yukarıda açıklandığı gibi 5510 sayılı kanunun ek 2 maddesi ile hiçbir şekilde ilişkisi bulunmamaktadır.

Kişilere hukuk güvenliğinin sağlanması, Anayasa’nın 2. maddesinde belirtilen hukuk devletinin ön koşullarındandır. Hukuk devleti, hukuk normlarının öngörülebilir olmasını, bireylerin tüm eylem ve işlemlerinde devlete güven duyabilmesini, devletin de yasal düzenlemelerinde bu güven duygusunu zedeleyici yöntemlerden kaçınmasını gerektirir. Bu nedenle kanunlar geriye yönelik uygulanmayacağı gibi Anayasası’nın 38. maddesinde “suçta ve cezada kanunilik” prensibi gösterilmekle, ceza normunda suç olarak tanımlanmayan ve karşılığında ceza gösterilmeyen fiilden dolayı kimse cezalandırılamayacağı gibi, yürürlükte bulunan kanun itibariyle lehe olan düzenleme ne öngörmüşse o doğrultuda karar verilmesi gerektiği ifade edilmiştir.

İlgili kanun ve genelgelerde yer alan düzenlemeye göre; her yönü ile hiçbir tereddüde meydan vermeyecek kadar açık olan bir konu ile ilgili kanun metninden çıkartılan ve uygulama genelgesinde hiçbir şekilde yer verilmeyen bir konu ile ilgili olarak konu ile yakından uzaktan hiçbir alakalısı bulunmayan. 5510 sayılı kanun ek 2 maddesi Yatırımlarda Devlet yardımları hakkında kararlar çerçevesinde sağlanan teşvik şartlarının ihlali gerekçe gösterilerek, on ve üzerinde istihdam sağlayan işyerlerinin 31.12.2012 tarihinden önceki bir tarihte yapılan tespit gerekçe gösterilerek 01.01.2013 tarihinden itibaren hem 5510 kanun kapsamında hem de 6486 sayılı kanun kapsamında teşvik unsurlarından yararlandırılmaması. Bu işyerlerinin yasal süresi içinde Kuruma vermiş oldukları aylık hizmet ve prim bildirgelerinin iptalinin istenmesi 5510 sayılı kanunun ruhuna ve lafzına aykırı aynı zamanda yasal dayanaktan da yoksundur.

Uygulamanın yaşandığı illerin bir kısmında bu konun hiç gündeme gelmediği bazı illerde ise iptal ve ek bildirge istendiği dikkate alındığında uygulama konusunda kurumun bile kendi içinde bir çelişki yaşadığı görülmektedir. Bu nedenle 31.12.2012 tarihinden önceki dönemlere ilişkin inceleme aşamasında bulunan ve bugüne kadar rapora bağlanmayan veya bu dönemler ile ilgili ilerde kuruma yapılacak sigortalılık tespitlerine yönelik şikayetlerde dikkate alındığında 6486 sayılı kanunun uygulandığı elli bir il (51) ile Çanakkale iline bağlı Bozcaada ile Gökçeada ilçelerinde faaliyette bulunan On ve üzerinde sigortalı çalıştıran işyerlerine kapsayan bu uygulama ile ilgili ileride telafisi mümkün olmayan sonuçlar olabilir.

Bu hususun SGK tarafından bir yayınlanacak bir genelge veya yapılacak bir yazılı açıklama ile düzeltilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde ilgili işyerlerinin konuyu dava etmesi zorunluluk haline gelecektir.

Exit mobile version