Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Para Puan Kartlarında Biriken Puanların Daha Sonraki Alışverişlerde Kullanılması Durumunda İskonto Olarak Değerlendirilip Değerlendirilmeyeceği – ÖZELGE 64597866-130[25-2014]-42

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

Sayı: 64597866-130[25-2014]-42

Tarih: 10/04/2014

Konu: Para Puan Kartlarında Biriken Puanların Daha Sonraki Alışverişlerde Kullanılması Durumunda İskonto Olarak Değerlendirilip Değerlendirilmeyeceği.

İlgide kayıtlı özelge talep formunda;

Mağazalarınızdan alışveriş yapan müşterilerinize, üyelik programınıza dahil olmayı kabul etmeleri halinde, yaptıkları her alışverişte %5 puan kazandıran, sonraki yapacakları alışverişlerde söz konusu puanları kullanarak indirimli ödeme veya hiç ödeme yapmadan alışveriş yapma fırsatı ile indirim ve kampanyalarınızdan öncelikli olarak haberdar edilme imkanı sağlayan “Kartuş kart” isimli puan kartlarının ücretsiz olarak sağlandığı,

Kullanılacak puanlarla ilgili olarak şirketinizin herhangi bir sınırlamasının bulunmadığı, müşterilerinizin birikmiş puanlarını sonraki alışverişlerinde hem indirim olarak hem de puanlarının yeterli olması durumunda bedava alışveriş yapabilecek şekilde kullanabildikleri belirtilerek, kartuş kartlarda biriken söz konusu puanların müşterileriniz tarafından sonraki alışverişlerde kullanılması durumunda puan tutarlarının iskonto olarak değerlendirilerek katma değer vergisi (KDV) matrahından indirilip indirilemeyeceği konusunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

KDV Kanununun;

1/1 inci maddesinde;  ticari, sınaî, zirai ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye’de yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu,

20/1 inci maddesinde; teslim ve hizmet işlemlerinde matrahın bu işlemlerin karşılığını teşkil eden bedel olduğu,

25/a maddesinde; teslim ve hizmet işlemlerinde fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen ticari teamüllere uygun miktardaki iskontoların KDV matrahına dahil olmadığı

hüküm altına alınmıştır.

Fatura ve benzeri belgelerde ayrıca gösterilen iskontolar ile ilgili açıklamalara 116 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (6.1.) bölümünde yer verilmiş olup, fatura ve benzeri belgelerde ayrıca gösterilmeyip, yıl sonlarında, belli bir dönem sonunda ya da belli bir ciro aşıldığında yapılan iskontolara ilişkin açıklamalar ise bu Tebliğin (6.2.) bölümünde düzenlenmiştir.

Şirketiniz tarafından “Kartuş kart” uygulaması kapsamında mal alan tüketicilere kazandırılan puanların bu tüketicilere harcattırılması, tüketici bakımından puan miktarı kadar bedelde bir prim, gelir ve benzeri menfaat etkisi ortaya çıkarmaktadır.

KDV Kanununun 25/a maddesi bir teslim veya hizmet bedeline uygulanan iskontonun katma değer vergisi matrahı olan bedelden indirebilmesi için fatura ve benzeri belgede ayrıca gösterilmesini şart koşmaktadır. Kanunun indirimine izin verdiği iskonto satılan malla ilgili olan ve işleme ilişkin belgede gösterilen iskontodur. Dolayısıyla firmanız müşterilerinin satın aldıkları ürünlerden birikecek olan kartuş kart puanlarını alışverişlerinde indirim olarak kullanmaları, daha önce yapılan alışverişler karşılığı olacağından, söz konusu kart puanla yaratılan menfaat, gelir, prim v.s. gelirler, Kanunun öngördüğü bir iskonto mahiyetinde değildir.

Söz konusu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, üyelik programınız kapsamında müşterilerinizin kartuş kart puanlarını harcayarak mal teslim almaları halinde, malın gerçek bedeli üzerinden kartuş puan düşülmeksizin KDV hesaplanacağından, söz konusu puan tutarının iskonto olarak değerlendirilerek KDV matrahından indirilmesi mümkün bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

 

Exit mobile version