Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Tebliğ

Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihaz Tebliği

12 Temmuz 2014 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 29058

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan:

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar

Amaç ve kapsam

MADDE 1 – (Değişik:RG-15/9/2021-31599)

(1) Bu Tebliğin amacı, ithal veya imal edilen ya da yurt dışından yolcu beraberinde getirilen elektronik kimlik bilgisini haiz cihazların elektronik haberleşme hizmetinden faydalanabilmesi için elektronik kimlik bilgilerinin kayıt altına alınmasına, kayıp, kaçak veya çalıntı cihazlara elektronik haberleşme hizmeti verilmesinin engellenmesine, elektronik kimlik bilgisi başka cihazlara kopyalanan, bertaraf edilen, ihraç edilen, işletmeciler tarafından finansman borcu olduğu bildirilen veya uluslararası daimi veri dolaşımı hizmetinden yararlanan cihazlara ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

[vc_row][vc_column][vc_message message_box_style=”solid-icon” style=”square” message_box_color=”success”] Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Tebliğde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliğ 12/10/2023  [/vc_message][vc_column_text]

(2) Bu Tebliğ;

a) İşletmecilerin kendi IMSI’leri üzerinden şebekelerinde hizmet sundukları elektronik kimlik bilgisini haiz cihazları,

b) Uluslararası daimi veri dolaşım hizmeti alan ve ses haberleşmesi olmadan (ses çağrısı başlatma, ses çağrısı sonlandırma, kısa mesaj başlatma) iletişim yapan elektronik kimlik bilgisini haiz cihazları,

c) 112 araç içi acil çağrı sisteminde (e-Call) kullanılan elektronik kimlik bilgisini haiz cihazları,

kapsar.

Dayanak

MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ, 5/11/2008 tarihli ve 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanununun 6, 53, 55, 56, 57 ve 58 inci maddeleri ile 12/7/2014 tarihli ve 29058 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmeliğin 21 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar ve kısaltmalar

MADDE 3 – (1) Bu Tebliğde geçen;

a) Değişim amaçlı cihaz: İthalatı veya imalatı yapılan cihaza teknik servis hizmeti verilmesi amacıyla yedek parça olarak ithal/imal edilen elektronik kimlik bilgisini haiz anakartı veya takas amaçlı ithal veya imal edilen cihazı,

b) Elektronik imza: 15/1/2004 tarihli ve 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu ile düzenlenen güvenli elektronik imzayı,

c) GSMA (GSM Association): GSM Birliğini,

ç) Kapasite raporu: İmalatçı firmaların yıllık üretim kapasitesini gösteren ve ilgili sanayi odası tarafından düzenlenen raporu,

d) Kurum: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunu,

e) TAC (Type Approval Code): Cihaza ilişkin marka, model ve benzeri bilgileri ifade eden ve IMEI numarasının ilk 8 hanesinden oluşan kodu,

f) Teknik kontroller: İthal veya imal edilen ya da yolcu beraberinde getirilen cihaza ait elektronik kimlik bilgisinin beyaz listeye aktarılması öncesinde yapılan IMEI numarasının daha önce beyaz listede olup olmadığına ilişkin kontrolü, IMEI numarasının kayıp, çalıntı veya elektronik kimlik bilgisi değiştirilmiş olarak belirlenip belirlenmediğine ilişkin kontrolü, TAC kontrolünü, basamak kontrolünü veya (Ek ibare:RG-25/2/2017-29990)detayları Kurum tarafından belirlenenilgili diğer kontrolleri,

ifade eder.

(2) (Ek:RG-15/9/2021-31599) Bu Tebliğde yer almayan tanımlar için ilgili mevzuatta yer alan tanımlar geçerlidir.

İKİNCİ BÖLÜM

Yolcu Beraberinde Getirilen Cihazlara Ait IMEI Numaralarının Kaydı

Başvuru

MADDE 4 – (1) Elektronik kimlik bilgisini haiz cihazlara ait IMEI numaralarının kayıt altına alınmasına ilişkin başvurular yurt dışından yolcu beraberinde getirilen cihazların sahipleri tarafından e-Devlet kapısı üzerinden yapılır.

(2) Bu başvurularda cihaz sahibi tarafından beyan edilen bilgiler ilgili merciler tarafından elektronik ortamda doğrulanmasını müteakip Kuruma iletilir.

(3) (Mülga:RG-15/9/2021-31599)

(4) 18 yaşından küçükler için kayıt başvuruları anne, baba ya da yasal temsilcileri tarafından yapılır.

(5) (Mülga:RG-15/9/2021-31599)

(6) (Ek:RG-15/9/2021-31599)(1) Yabancı Misyon Kimlik Kartı hamili kişiler cihazlarına ilişkin kayıt başvurusu işlemlerini aşağıdaki belgelerle birlikte işletmeci abone kayıt merkezleri üzerinden yapabilir:

a) Dilekçe.

b) Pasaport kimlik bilgilerinin bulunduğu sayfa ve yurda girişi gösterir sayfanın fotokopisi.

c) Diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca belirlenen belgeler.

(7) (Ek:RG-15/9/2021-31599)(1)  Altıncı fıkrada sunulan belgelerin birer nüshası üzerinde işletmeci abone kayıt merkezinin yetkilisinin adı, soyadı ve ıslak imzası ile aslı görülmüştür kaşesi ve ilgili kayıt merkezinin açık adres ve iletişim bilgileri yer alır. İşletmeci abone kayıt merkezi bu bilgi ve belgeleri Kuruma gönderir.

(8) Cihaza ait IMEI numarası veya numaraları, gerekli kontrollerden geçmesi halinde beyaz listeye alınır.

(9) Gönderilen bilgi veya belgelerin mevzuata uygun olmadığının belirlenmesi ve ilgili IMEI numarasının beyaz listede olması halinde bu IMEI numarası beyaz listeden çıkarılır.

Yabancı uyruklu kişilerin başvuruları

MADDE 5 – (Mülga:RG-15/9/2021-31599)

İnceleme ve değerlendirme

MADDE 6 – (1) Kurum kendisine iletilen bilgi ve belgeler üzerinde gerekli kontrolleri yapar.

(2) Yapılan kontroller sonucunda bilgi veya belgelerinde uygunsuzluk tespit edilen başvuruda yer alan IMEI numarası ilgili listeden çıkarılır.

(3) Kurum; birinci fıkrada yer alan kontrolleri ilgili mercilerle elektronik ortam üzerinden yapması halinde (Değişik ibare:RG-15/9/2021-31599) başvuru sahibinden veya abone kayıt merkezinden belge talep etmeyebilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

İthal veya İmal Edilen Cihazlara ait IMEI Numaralarının Kaydı

Kullanıcı Hesabı

MADDE 7 – (1) İthalat veya imalat işlemini gerçekleştiren gerçek veya tüzel kişiler; ithal veya imal edilen cihazların kayıt altına alınması için Kuruma elektronik ortamda başvurur.

(2) (Değişik:RG-15/9/2021-31599) Cihaz kayıt altına alma başvurularında kullanılacak kullanıcı hesabının açılabilmesi için ithalatçı veya imalatçı kendi adına işlem yapmaya yetkilendirdiği gerçek kişiye ait bilgiler ile ithalatçıya veya imalatçıya ait bilgileri tam ve doğru biçimde elektronik ortamda Kuruma bildirir.

(3) İthalatçı veya imalatçı verdiği bilgilerin yer aldığı elektronik imza taahhütnamesini ıslak imzalı olarak (Değişik ibare:RG-15/9/2021-31599) sicil tasdiknamesi veya şirketi temsile yetkili olduğunu gösterir belgeler ile birlikte elektronik başvurunun yapıldığı tarihten itibaren en geç otuz gün içinde Kuruma ulaşacak şekilde gönderir.

(4) Talep edilen belgelerin suret olarak gönderilmesi halinde “aslı gibidir” kaşeli noter tasdiki aranır.

(5) İletilen bilgi ve belgeler Kurum tarafından kontrol edilir ve uygun bulunması halinde kullanıcı hesabı tahsis edilir.

(6) Üçüncü fıkrada belirtilen süre içerisinde belgesi iletilmeyen başvurular dikkate alınmaz.

(7) Tahsis edilen kullanıcı hesabı ile yapılacak her türlü işlemden ithalatçı veya imalatçı sorumludur.

Başvuru bilgileri

MADDE 8 – (1) (Değişik ibare:RG-15/9/2021-31599) Gümrük işlemlerinin tamamlanmasından sonra ithal edilen elektronik kimlik bilgisini haiz cihazlara ait IMEI numaralarının kayıt altına alınması kapsamında ithalatçı tarafından;

a) Gümrük Beyannamesinde yer alan aşağıdaki bilgiler,

1) Gümrük (Değişik ibare:RG-15/9/2021-31599) beyanname numarası,

2) Ülke (menşei),

3) Tescil ve kapanış tarihi,

4) Cihaz adedi,

5) Bildirilen cihaza ait kalem sıra numarası,

6) Kalemin 44 no’lu alan bilgileri (marka, model, pazar adı, fatura tarihi ve numarası, TAREKS referans numarası),

b) İthal edilen cihazlara karşılık gelen ve TAC listesinden seçilen cihaz markası ve modeli ile cihaza ait IMEI adedi,

c) İthal edilen cihazların IMEI numaraları,

ç) Bu maddede sayılan belgelerin taranmış kopyaları,

d) Kurum tarafından istenilen diğer bilgi ve belgeler,

elektronik ortamda Kuruma bildirilir. (Ek cümle:RG-15/9/2021-31599) İlgili taraflar ile yapılan protokoller çerçevesinde elektronik ortamda veri alışverişi ile sağlanabilmesi halinde, bu fıkra kapsamında yer alan bilgi ve belgeler ithalatçıdan istenmeyebilir.

(2) 25/12/2010 tarihli ve 27796 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türkiye’de Üretilen, İmal Edilen veya Montajı Yapılan Cihazların Bildirimine Dair Tebliğ kapsamında bildirimi yapılan ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun olan elektronik kimlik bilgisini haiz cihazların kayıt altına alınması için imalatçı tarafından;

a) Kapasite raporuna ilişkin bilgiler,

b) İmal edilen cihazlara karşılık gelen ve TAC listesinden seçilen cihaz markası ve modeli ile cihaza ait IMEI adedi,

c) İmal edilen cihaz adedi,

ç) İmal edilen cihazların IMEI numaraları,

d) Bu (Değişik ibare:RG-15/9/2021-31599) fıkradasayılan belgelerin taranmış kopyaları,

e) Kurum tarafından istenilen diğer bilgi ve belgeler,

elektronik ortamda Kuruma bildirilir.

(3) Bildirilen IMEI numaraları, teknik kontrollerden geçmedikçe kayıt altına alınmaz.

(4) (Mülga:RG-15/9/2021-31599)

(5) Başvuru sırasında gönderilen bilgi ve belgelerin (Değişik ibare:RG-15/9/2021-31599) tam ve doğru olmasının yanı sıra bütünlüğünün ve gizliliğinin korunması başvuru sahibinin yükümlülüğündedir.

(6) İthalatçı veya imalatçının verdiği bilgilerde değişiklik olduğunun Kuruma bildirilmemesi ve Kurum tarafından bu durumun tespit edilmesi halinde yapılan başvurular değerlendirilmeye alınmaz.

Başvuru belgeleri

MADDE 9 – (1) (Değişik:RG-15/9/2021-31599) Kayıt altına alma başvurusu kapsamında;

a) İthalatçı tarafından gümrük beyannamesi,

b) İmalatçı tarafından; kapasite raporu (Başvuru tarihi itibariyle son üç aylık süre içerisinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ya da ilgili oda tarafından her sayfası “aslı gibidir” onaylı ve kaşeli),

elektronik ortamda MCKS’ye bildirilir.

(2) Kurum elektronik ortamda yapılan başvurulara ilişkin belgelerin asıllarını isteyebilir.

(3) Kurum gerekli görmesi halinde ek bilgi ve belge talebinde bulunabilir.

(4) (Değişik:RG-15/9/2021-31599) İlgili taraflar ile yapılan protokoller çerçevesinde elektronik ortamda veri alışverişi ile sağlanarak bilgilerin teyit edilebilmesi halinde, bu madde kapsamında yer alan bilgi veya belgeleri Kurum ithalatçı veya imalatçıdan istemeyebilir.

İnceleme ve değerlendirme

MADDE 10 – (1) Kurum, yapılan başvuru üzerine (Ek ibare:RG-15/9/2021-31599) sunulan bilgi ve belgelerde gerekli incelemeleri yapar ve mevzuat hükümlerine uygun olarak bildirimi yapılan cihazların IMEI numaralarını kayıt altına alır.

(2) İthalatçı veya imalatçı tarafından sağlanan bilgi veya belgelerde eksiklik olması durumunda başvuru değerlendirmeye alınmaz.

(3) Başvuru içeriğinde yer alan bilgilerde veya belgelerde tutarsızlık veya yanlışlık tespit edilmesi halinde başvuru reddedilir.

Kayıt ücreti

MADDE 11 – (1) 8 inci madde kapsamında kayıt altına alınacak her bir IMEI numarası için 46 Kuruş IMEI kayıt ücreti Kurum gelirlerine kaydedilmek üzere ithalatçı veya imalatçı tarafından ödenir.

(2) Kayıt altına alınacak ithal veya imal edilen IMEI numaraları için yatırılacak kayıt ücreti; her yıl (Değişik ibare:RG-15/9/2021-31599) Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenen yeniden değerleme oranı doğrultusunda tekrar hesaplanır. Hesaplamalarda kesirler tama iblağ edilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Değişim amaçlı cihaz

MADDE 12 – (1) (Değişik:RG-15/9/2021-31599) İthal veya imal edilen değişim amaçlı cihazlara ilişkin IMEI kayıt başvuruları değişim amaçlı cihazın ithalatçısı veya imalatçısı tarafından  8 inci ve 9 uncu maddeler çerçevesinde yapılır.

(2) (Değişik:RG-15/9/2021-31599) Değişimi yapılacak cihaza ait IMEI numarası ile değişim amaçlı cihaza ait IMEI numarası ithalatçı veya imalatçı tarafından elektronik ortamda Kuruma bildirilir.  İthalatçı tarafından yapılacak bildirimlerde cihazların değişim amaçlı olduğuna ilişkin bilginin gümrük beyannamesinde yer alması, imalatçı tarafından yapılacak bildirimlerde ise ürünün değişim amaçlı olduğuna ilişkin bilginin yer alması gerekir.

(3) Yolcu beraberinde yurtdışından getirilen cihazın arızalanması nedeniyle cihazın ya da ana kartının değiştirilmesi durumunda; ilk kayıt başvuru sahibinin (Ek ibare:RG-25/2/2017-29990) veya değişim amaçlı cihazın ithalatçısının veya imalatçısının Kuruma başvurusu ile IMEI değişim işlemi yapılabilir. (Değişik ibare:RG-25/2/2017-29990) İlk kayıt başvuru sahibinin Kuruma başvurduğu durumlarda değişimi yapan firmadan alınan değişim belgesi sunulur. Değişim talebinin değerlendirilebilmesi için değişim belgesinin aşağıdaki hususları sağlaması gerekir:

a) Değişim belgesinin antetli kağıt olması veya firma kaşesini içermesi.

b) Değişimi yapan firmanın adı/ünvanı ile adresi veya telefonunu içermesi.

c) Değişim işleminin arıza nedeniyle yapıldığına dair bilginin bulunması.

ç) Değişimi yapılan eski ve yeni IMEI numaralarını içermesi.

(4) (Değişik:RG-15/9/2021-31599) Teknik kontrollerin tamamlanmasını müteakip, değişimi yapılacak cihazın IMEI numarası eşleştirilmiş beyaz listeden/beyaz listeden çıkarıldıktan sonra değişim amaçlı cihaza ait IMEI numarası eşleştirilmiş beyaz listeye/beyaz listeye alınır. Modem türündeki değişim amaçlı cihazlar hariç olmak üzere her iki IMEI numarasının da aynı marka cihaza ait olması koşulu aranır.

Test cihazı

MADDE 13 – (1) İşletmeciler, kendi şebekelerini test etmek amacıyla kullandıkları cihazlara ilişkin kayıt başvurularını 8 inci ve 9 uncu maddelerde yer alan bilgi ve belgelerin sağlanması suretiyle yapar.

(2) İthalatçının veya imalatçının, test amacıyla kullanacağı cihazlara ait IMEI numaraları dört ay süreyle beyaz listeye alınır. Bu cihazlar GSMA listesinde prototip veya test cihazı olarak tanımlanmış olmalıdır.

(3) Test cihazlarının elektronik kimlik bilgilerinde standartlara uygunluk aranmaz.

(4) İthal edilen cihazların test cihazı olduğuna ilişkin bilginin gümrük beyannamesinde yer alması gerekir.

IMEI düzeltme

MADDE 14 – (1) (Değişik:RG-15/9/2021-31599) 8 inci ve 9 uncu maddeler kapsamında yapılmış ve onaylanmış bir başvuruya ilişkin hatalı olarak bildirildiği fark edilen IMEI numarasının düzeltilebilmesi için;

a) İthalatçının talebi üzerine ithalata konu belgelerde ilgili kamu kurum ve kuruluşunca gerekli düzeltme işlemlerinin gerçekleştirilmesi ve Kuruma iletilmesi,

b) İmalatçının talebi üzerine kayıt işleminin tamamlanmasını müteakip altı ay içerisinde elektronik ortamda Kuruma bildirim yapılması,

gerekir. Süresi içerisinde yapılmayan başvurular değerlendirilmeye alınmaz.

(2) Hatalı olarak bildirilen IMEI numarası ile doğru olarak bildirilecek IMEI numarasının aynı marka-model cihaza ait olması gerekir.

(3) Kurum tarafından yapılacak inceleme neticesinde uygun bulunan düzeltme işlemi başvurularına onay verilir.

Kesintisiz yedi yıl süreyle elektronik haberleşme hizmeti almayan cihazlar

MADDE 14/A – (Ek:RG-15/9/2021-31599)

(1) Kurumun MCKS’sinde kayıtlı iken kesintisiz yedi yıl süreyle elektronik haberleşme şebekelerinden hizmet almadığı tespit edilen cihazın kullanıcısının Kurum kayıtlarında tespit edilememesi halinde, ilgili cihaza ait IMEI numarasının tekrar kayıtlı hale getirilmesi talebi cihazın ithalatçısı veya imalatçısı aracılığıyla MCKS üzerinden yapılabilir.

(2) Bu madde kapsamındaki cihazın, ithalatçısı veya imalatçısının faaliyetine son vermiş olması durumunda cihazın kullanıcısı olan gerçek veya tüzel kişi tarafından;

a) İthalatçı veya imalatçı firmanın faaliyetine son verdiğine dair bilgi veya belge,

b) Tekrar kayıtlı hale getirilmesi talep edilen IMEI numaraları,

c) Talebe ilişkin tesis edilecek işlemler hakkında doğabilecek her türlü hukuki, cezai, idari ve mali sorumluluğun kabul, beyan ve taahhüt edilmesine ilişkin ıslak imzalı taahhütname,

ç) Başvuru sahibinin şirket olması halinde sicil tasdiknamesi veya şirketi temsile yetkili olduğunu gösterir belgeler,

d) Kurum tarafından istenebilecek diğer bilgi ve belgeler,

ile Kuruma başvuru yapılır.

(3) Başvurunun Kurum tarafından yapılan kontrollerden geçmesi halinde ilgili IMEI numarası beyaz listeye alınır.

Yürürlükten kaldırılan Tebliğ

MADDE 15 – (1) 6/9/2012 tarihli ve 28403 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Tebliğ yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 16 – (1) Bu Tebliğin 5 inci maddesinin dördüncü fıkrası, 12 nci maddesinin üçüncü fıkrası ve 13 üncü maddesinin ikinci fıkrası Tebliğin yayımından dört ay sonra, diğer hükümleri ise yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 17 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu Başkanı yürütür.

___________________

(1) 15/9/2021 tarihli ve 31599 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan değişiklik ile Tebliğin 4 üncü maddesine beşinci fıkradan sonra gelmek üzere altıncı ve yedinci fıkralar eklenmiş diğer fıkralar buna göre teselsül ettirilmiştir.

Tebliğin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin
Tarihi Sayısı
12/7/2014 29058
Tebliğde Değişiklik Yapan Tebliğlerin Yayımlandığı Resmî Gazetelerin
Tarihi Sayısı
1. 25/2/2017 29990
2. 15/9/2021 31599

 

Exit mobile version