Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

2015-2017 Dönemi Yatırım Programı Hazırlıkları ile İlgili Kalkınma Bakanlığı Genelgesi

11 Ekim 2014 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 29142

Kalkınma Bakanlığından:

Konu : 2015-2017 Dönemi Yatırım Programı Hazırlıkları

GENELGE

Hükümetimizin temel amacı, vatandaşlarımızın refah ve mutluluğunu artırmaktır. Bu amaç doğrultusunda sürdürülebilir potansiyel büyüme hızına ulaşmak, istihdamı artırmak, cari işlemler açığını azaltmak, enflasyonu düşürerek fiyat istikrarını korumak, yurtiçi tasarrufları artırmak, kamu mali dengelerini iyileştirmek ve böylece makroekonomik ve finansal istikrarı korumak temel önceliklerimizdir.

Ülkemizin 2023 hedeflerini gerçekleştirme yolunda ilerlerken,  toplumumuzun ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının zamanında karşılanması amacıyla,  kamu hizmetlerinin hız ve kalitesinin yükseltilmesi için kamu yatırım ödeneklerinin tahsisinde ve kullanımında, hedeflenen büyümeye ve istihdama azami oranda katkı sağlanmasıve kaynakların en verimli şekilde kullanılması esas olacaktır.

Kamu yatırım harcamalarında kalkınma potansiyelini destekleyici mahiyetteki iktisadi ve sosyal altyapıyatırımlarına öncelik verilecektir. Kamu kesimi yatırımları önümüzdeki dönemde de bütüncül bir  perspektif dâhilinde özel kesim yatırımlarını tamamlayacak şekilde ele alınmaya devam edilecek, kamu-özel işbirliği yöntemlerinin daha da yaygınlaştırılmasıyla kamu yatırımlarında özel sektörün  katılımını sağlayan uygulamalara ağırlık verilecektir.

Kamu yatırımlarına ayrılan kaynaklar bir taraftan öncelikli sosyal ihtiyaçları giderecek ve üretken faaliyetleri destekleyecek nitelikteki alt yapı alanlarına yönlendirilirken, yatırımların maliyet etkin, verimli ve zamanında gerçekleştirilmesine, mevcut sermaye stokunun daha etkin kullanılmasına ve yatırım harcamalarının en kısa zamanda ekonomik ve sosyal faydaya dönüştürülmesine azami özen gösterilecektir.

2015 Yılı Yatırım Programı hazırlıklarında Onuncu Kalkınma Planında yer alan temel politikalar ile Öncelikli Dönüşüm Programları, 2015-2017 dönemi Orta Vadeli Program ve Mali Plan’da yer alan amaç, politika, öncelikler, mali çerçeve ve bütçe tahminleri esas alınacaktır. Ayrıca, Orta Vadeli Program ve Mali Plan’la uyumlu olmak kaydıyla, kamu idarelerinin stratejik planları da hazırlıklarda dikkate alınacaktır.

Yatırım Programı hazırlıklarında sektörel bazda eğitim, sağlık, bilim teknoloji, ulaştırma, sulama,  içme suyuve  kanalizasyon yatırımlarına;  bölgesel bazda ise Güneydoğu Anadolu Projesi, Doğu Anadolu Projesi, Konya Ovası Projesi ve Doğu Karadeniz Projesi kapsamındaki yatırımlar başta olmak üzere ekonomik ve sosyal altyapı projelerineöncelik verilecektir.

Proje bazında ödenek teklif ve tahsislerinde; devam eden projelerden en kısa sürede tamamlanabilecek projelere, yeni proje tekliflerinde ise azami oranda seçici olunarak, nitelikli yapılabilirlik etütlerine dayandırılmak kaydıyla ekonomik ve sosyal katkısı en yüksek ve acil hizmet ihtiyacını karşılayabilecek yatırımlara öncelik verilecektir. Mevcut kamu sabit sermaye stokundan azami kapasitede yararlanılması için bakım ve onarımlara önem verilecektir.

Bütün kuruluşların 2015 Yılı Yatırım Programı hazırlıkları ile ilgili olarak bundan sonraki süreçte, yukarıda belirtilen hususlar ile “2015-2017 Dönemi Yatırım Programı Hazırlama Rehberi”nde belirtilen öncelikleri, esasları ve yatırım tavanlarını dikkate almalarını, tavan içinde kalmak kaydıyla, 2 Temmuz 2014 tarih ve 2872 sayılı yazımıza istinaden gönderdikleri yatırım tekliflerinde varsa proje bazındaki değişiklik önerilerini ivedilikle Bakanlığımıza göndermelerini önemle arz /rica ederim.

Cevdet YILMAZ

Bakan

EK : 2015-­2017 Dönemi Yatırım Programı Hazırlama Rehberi

Exit mobile version