Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Öğrenci Katkı Paylarının Devletçe Karşılanmasına İlişkin Uygulama Usul ve Esasları

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Usul ve Esasların amacı, Bakanlar Kurulunun 15/9/2014 tarihli ve 2014/6787 sayılı Kararı Eki “2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair Karar” gereğince Devletçe karşılanacak öğrenci katkı paylarına ilişkin uygulama usul ve esaslarını belirlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Usul ve Esaslar, Devletçe karşılanacak öğrenci katkı paylarının hesaplanması, ödenmesi ve kullanımına ilişkin usul ve esasları kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Usul ve Esaslar, 2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair Kararın 2 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Usul ve Esaslarda geçen;

  1. a) Bakanlık: Maliye Bakanlığı’nı
  2. b) Devletçe Karşılanacak  Öğrenci  Katkı  Payı:  2014-2015  Eğitim-Öğretim  Yılında normal süresinde öğrenimine devam  eden ve yeni kayıt  yaptıran birinci öğretim ve açık öğretim öğrencilerinin öğrenci katkı payı tutarını,
  3. c) Karar: Bakanlar Kurulunun 15/9/2014 tarihli ve 2014/6787 sayılı Kararı Eki “2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair Karar”ını,

ç) Yükseköğretim Kurumları: Üniversite ve yüksek teknoloji enstitülerini

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Devletçe Karşılanacak Öğrenci Katkı Payı Tutarının Hesaplanması

Öğrenci Sayısının Tespiti

MADDE   5   –   (1)   2014-2015   Eğitim-Öğretim   yılına   ilişkin   olarak   Devletçe karşılanacak   öğrenci   katkı   payı   tutarının   hesaplanmasında,   yükseköğretim   kurumları tarafından kurum kayıtlarına uygun olarak oluşturulan bu Usul ve Esaslara Ekli “Öğrenci Katkı Payı Devletçe Karşılanacak Öğrenci Sayısı ve Hesaplanan Katkı Payı Tutarına İlişkin Yükseköğretim Kurumu Beyanı” Formu esas alınır.

(2) Yükseköğretim Kurumlarının Öğrenci  İşleri  Daire Başkanı, Strateji  Geliştirme Daire Başkanı ve Rektör tarafından imzalanan ekli Form, öğrenci kayıt ve ek yerleştirme işlemlerinin tamamlanmasını müteakip en geç bir ay içinde elektronik ortamda yuksekogretim@bumko.gov.tr adresine iletilir ve resmi yazı ile Bakanlığa gönderilir.

Devletçe Karşılanacak Tutarın Hesaplanması

MADDE 6 – (1) Devletçe karşılanacak öğrenci katkı payı tutarı, 5 inci maddeye göre tespit edilen öğrenci sayısının, Karara ekli (I) sayılı cetvelde yer alan fakülte ve program grupları itibariyle belirlenen öğrenci katkı payı tutarlarıyla çarpılması suretiyle hesaplanır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Devletçe Karşılanacak Tutarın Ödenmesi, Kaydedilmesi ve Kullanımı

Devletçe Karşılanacak Tutarın Ödenmesi

MADDE 7 – (1) Devletçe karşılanacak öğrenci katkı payı tutarı, Bakanlık bütçesinin “05.4.2.01 – Eğitim Amaçlı Diğer Transferler” ekonomik kodundan tahakkuka bağlanmak suretiyle iki eşit taksit halinde yükseköğretim kurumları muhasebe birimi hesabına ödenir.

Ödenecek Tutarın Kaydedilmesi

MADDE 8 – (1) Yükseköğretim kurumlarına ödenen Devletçe karşılanacak öğrenci katkı payı tutarı “05.9.1.19 – Öğrenci Katkı Payı Telafi Gelirleri” ekonomik koduna öz gelir olarak kaydedilir.

Kullanım Esasları

MADDE 9 – (1)  “05.9.1.19 – Öğrenci Katkı Payı Telafi Gelirleri” gelir koduna öz gelir olarak kaydedilen tutarlar, öğrenci katkı payı gelirlerine ilişkin esaslara göre kullanılır. Bu itibarla, söz konusu gelirler, 2547 sayılı Kanunun 46 ncı maddesinin (i) ve (j) bentleri ile ilgili diğer mevzuatın uygulamasında “öğrenci katkı payı geliri” olarak addedilir.

Gelir fazlası karşılığı ödenek kaydı

MADDE 10 – (1)   “05.9.1.19 – Öğrenci Katkı Payı Telafi Gelirleri” gelir koduna gelir kaydedilecek tutarlara ilişkin gelir fazlası ödenek kaydı işlemlerinde söz konusu gelir kodu, “03.1.2.29 – Örgün ve Yaygın Öğretimden Elde Edilen Gelirler”, “03.1.2.34 – Tezli Yüksek Lisans Gelirleri” ve “03.1.2.35 – Doktora Gelirleri” gelir kodları ile birlikte değerlendirilir.

(2)  Bu  Usul  ve  Esaslara  göre  yükseköğretim  kurumlarına  ödenen  tutarlar  ile “03.1.2.29 – Örgün ve Yaygın Öğretimden Elde Edilen Gelirler”, “03.1.2.34 – Tezli Yüksek Lisans Gelirleri” ve “03.1.2.35 –   Doktora Gelirleri”nin gelir gerçekleşme toplamının, yılı yükseköğretim kurumları bütçelerinin (B) İşaretli Cetvellerinin “03.1.2.29 – Örgün ve Yaygın Öğretimden Elde Edilen Gelirler”, “03.1.2.34 – Tezli Yüksek Lisans Gelirleri” ve “03.1.2.35 – Doktora Gelirleri” gelir kodlarında öngörülen tahmini tutarların toplamını aşan kısmı kadar gelir fazlası karşılığı ödenek kaydedilebilir.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından karşılanan öğrenim ücretleri

MADDE  11  –  (1)  Kararın  4  üncü  maddesinin  üçüncü  fıkrası  gereğince  Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı bütçesinden karşılanan öğrenim ücretleri, yükseköğretim kurumlarınca bu Usul ve Esasların 8, 9 ve 10 uncu maddelerinde belirtilen şekilde gelir kaydedilir ve kullanılır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM Son Hükümler
Görev, Yetki ve Sorumluluklar

MADDE 12 – (1) Bakanlık, beyan edilen bilgilere ilişkin olarak, ilgili yükseköğretim kurumları nezdinde inceleme ve denetim yapmaya yetkilidir.

(2) Yükseköğretim kurumları, Bakanlık tarafından yapılacak inceleme ve denetim için gerekli olan her türlü bilgi ve belgeyi temin eder, gerekli kolaylığı sağlar.

 

Yürürlük

MADDE 13 – (1) Bu Usul ve Esaslar, 30/6/2014 tarihinden geçerli olmak üzere imzalandığı tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 14 – (1) Bu Usul ve Esasları Bakanlık yürütür.

 

EK: ÖĞRENCİ KATKI PAYI DEVLETÇE KARŞILANACAK ÖĞRENCİ SAYISI VE HESAPLANAN KATKI PAYI TUTARINA İLİŞKİN YÜKSEKÖĞRETİM KURUMU BEYANI

…………………………………………………………… Rektörlüğü

Aşağıdaki tabloda yer alan öğrenci s ayılarına ve hes aplanan katkı payı tutarlarına iliş kin bilgilerin İdaremiz kayıtlarına uygun olarak doğru ve gerçeği tam yans ıtacak ş ekilde oluş turulduğunu beyan ederim.

Rektör Strateji Geliş tirme
Daire Başkanı
Öğrenci İşleri
Daire Başkanı

 

Fakülte ve
Program Grupları
Birinci ve Açık Öğretim Fakülte ve Programlarına Kayıt Yaptıran Toplam Öğrenci Sayıs ı
(A)
Katkı Payı Devletçe Karş ılanacak Öğrenci Sayıs ı
(B)
Karar ile Belirlenen Öğrenci Katkı Payı Tutarı
(C)
Devletçe Karş ılanacak Öğrenci Katkı Payı Tutarı
(B*C)
(I) SAYILI CETVEL (A) I. Grup 591
II. Grup 494
III. Grup 386
IV. Grup 281
V. Grup 281
VI. Grup 402
VII. Grup 387
VIII. Grup 316
IX. Grup 284
X. Grup 313
XI. Grup 284
XII. Grup 284
XIII. Grup 71
(I) SAYILI CETVEL (B) I. Grup 589
II. Grup 470
III. Grup 227
IV. Grup 190
V. Grup 190
VI. Grup 190
VII. Grup 190
VIII. Grup 258
TOPLAM

Açıklama:

(1) Bakanlar Kurulunun 15/9/2014 tarihli ve 2014/6787 s ayılı Kararı Eki “2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılında Yüksek öğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair Karar”a Ekli (I) Sayılı Cetveldeki Fakülte ve Program Grupları es as alınarak doldurulacaktır.
(2) Tablonun (A) s ütununda, herhangi bir ayrım yapılmaks ızın birinci ve açık öğretim kaps amında fakülte ve programlara kayıt yaptıran toplam öğrenci s ayıs ına yer verilecektir.
(3) Karara ekli (I) Sayılı Cetvelin (A) Bölümünde XIV üncü grupta yer alan öğrenciler ilgili fakülte, yüks ekokul veya bölümün yer aldığı gruplara dahil edilecektir.
(4) Açıköğretim öğrencileri, sadece XIII üncü gruba dahil edilecektir.
(5) Katkı Payı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Baş kanlığı bütçes inden karş ılanacak öğrenciler, diğer yabancı uyruklu öğrenciler ile ikinci öğretim ve uzaktan öğretim öğrencileri, katkı payı Devletçe karşılanacak öğrenci sayısına (Tablonun Bs ütununa) hiçbir şekilde dahil edilmeyecektir.
(6) Bakanlar Kurulunun mezkur Kararının 11 maddesi kapsamındaki öğrenciler, katkı payı Devletçe karş lanacak öğrenci sayısına (Tablonun B sütununa) hiçbir şekilde dahil edilmeyecektir.

Exit mobile version