Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Kurdaki Dalgalanmaların Tüketici Güvenine ve Gayrimenkul Piyasalarına Etkisi

Kurdaki Dalgalanmaların Tüketici Güvenine Etkisi

Doç.Dr.Ali HEPŞEN
İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Finans Anabilim Dalı
Öğretim Üyesi / alihepsen@yahoo.com

Gayrimenkul piyasalarında arz ve talep dengesi ile fiyat oluşum süreçlerinin temelinde iki faktörün etkili olduğu söylenebilir. Bunlardan ilki rant algısının doğmasına neden olan spekülatif haberler; bir diğeri ise ekonomik koşullar ve bunun yarattığı beklentilerdir. Ekonomik koşulların düne kıyasla bugün daha iyi olması (örneğin, kredi faiz oranlarındaki azalış ya da hane halkı gelirinin artması) ya da gelecekte daha iyi olacağına yönelik beklentiler talep oluştururken, arz bunu takip etmekte ve gayrimenkul piyasalarında fiyat yukarı yönlü hareket etmektedir. Dolayısıyla gelecekteki ekonomik koşullara yönelik beklenti, fiyat gelişiminde son derece önemlidir. Bu konuda referans alınabilecek iki kaynaktan bahsetmek mümkün: TÜİK tarafından her ay açıklanan “Tüketici Güven Endeksi” ve REIDIN gayrimenkul bilgi platformu tarafından her çeyrek dönemde açıklanan “Gayrimenkul Sektörü Güven Endeksi”.

TÜİK Tüketici Güven Endeksi verileri ilk defa geçtiğimiz Mart ayında tarihin en düşük seviyesi olan 64,4 seviyesine kadar düştü. Geçen aya göre %5’in üzerindeki bu azalışta en önemli unsurun, kurlardaki artış olduğu söylenebilir. Diğer taraftan, tüketici güven endeksi, kur, enflasyon ve konut fiyatları üzerinde yaptığımız ilişki analizi çalışmalarında aşağıdaki bulgulara da ulaşıyoruz:

REIDIN tarafından açıklanan Gayrimenkul Sektörü Güven Endeksi sonuçlarının da tüketici güven endeksi sonuçlarını doğrular nitelikte olduğunu gözlemliyoruz.

REIDIN Gayrimenkul Sektörü Güven Endeksi Sonuçları

Kaynak: REIDIN Gayrimenkul Bilgi Platformu

Endeks sonuçları, 2015 yılı 1. çeyrek döneminde geçen çeyrek döneme göre %5 azalışla 93,4 ile kısmen kötümser olarak ölçüldü. Bu doğrultuda, içinde bulunulan ekonomik ortamın önümüzdeki üç aylık süreçte, sektördeki satış ve kiralama hacmine olumsuz etki yapacağı beklenebilir.

Sonuç olarak, kurlarda yaşanan dalgalanmaların tüketici güveni üzerinde olumsuz etki yarattığı, tüketicilerin satın alım eğilimlerini geciktirdiği, bunun da gayrimenkul fiyatları üzerinde gelecek dönemlere ilişkin aşağı yönlü bir baskı oluşturabileceği unutulmamalıdır.

Exit mobile version