Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

5746 Sayılı Araştırma Ve Geliştirme Faaliyetleri Desteklenmesi Hakkında Kanunun 3 Üncü Maddesinin 3 Üncü Fıkrasında Düzenlenen Sigorta Primi Desteği

5746 Sayılı Kanun ARGE Teşvik

5746 S.K.MD.3

Kamu personeli hariç olmak üzere teknoloji merkezi işletmelerinde, Ar-Ge merkezlerinde, kamu kurum ve kuruluşları ile kanunla kurulan veya teknoloji geliştirme  projesi  anlaşmaları  kapsamında uluslararası  kurumlardan ya da kamu kurum ve kuruluşlarından Ar-Ge projelerini desteklemek amacıyla fon veya kredi kullanan vakıflar tarafından veya uluslararası  fonlarca  desteklenen  ya  da  TÜBİTAK  tarafından  yürütülen  Ar-Ge  ve  yenilik  projeleri  ile rekabet öncesi işbirliği projelerinde ve teknogirişim sermaye desteklerinden yararlanan işletmelerde çalışan Ar-Ge ve destek personeli ile 26/6/2001 tarihli ve 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununun geçici 2 nci maddesi uyarınca ücreti gelir vergisinden istisna olan personelin; bu çalışmaları karşılığında elde ettikleri ücretleri üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren hissesinin yarısı, her bir çalışan için beş yıl süreyle Maliye Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanır. (5746/md.3).

(1)  Bu  Kanun  kapsamındaki  destek  ve  teşvik  unsurlarından  yararlananların  bu  Kanunda öngörülen şartları taşıdıklarına ilişkin tespitler en geç iki yıllık süreler itibarıyla yapılır.

(2)  Bu  Kanunun  3  üncü  Maddesinde  belirtilen  gelir vergisi  stopajı  ve  sigorta  primi  işveren hissesine ilişkin teşviklerden yararlanacak olan destek personelinin tam zaman eşdeğeri sayısı, toplam tam zamanlı ArGe personeli sayısının yüzde onunu geçemez.

(3) Asgari ArGe personeli sayısının hesabında fiilen ve tam zamanlı olarak çalışan personelin üçer aylık dönemler itibarıyla ortalaması esas alınır.

(5) Bu  Kanun kapsamındaki indirim, istisna, destek ve teşviklerden yararlananlar; 193 sayılı Kanunun 89 uncu Maddesinin birinci fıkrasının (9) numaralı bendi, 5520 sayılı Kanunun 10 uncu Maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ve 29/1/2004 tarihli ve 5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki  ile  Bazı  Kanunlarda  Değişiklik  Yapılması  Hakkında  Kanunun  aynı  mahiyetteki  hükümlerinden ayrıca yararlanamazlar.

(6) Bu Kanunun uygulamasına ve denetimine ilişkin usul ve esaslar, TÜBİTAK’ın görüşü alınmak suretiyle  Maliye  Bakanlığı ile  Sanayi  ve  Ticaret Bakanlığı  tarafından birlikte  çıkarılacak  yönetmelikle belirlenir.

(Kaynak SGK)

Exit mobile version