Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Bakan Arzu: Türkiye dünya gıda sektörüne ciddi katkılar sağlıyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu 32. Dünya Veteriner Hekimliği Kongresi’nin açılışında, Türkiye’nin mevcut hayvan varlığı ile kırmızı et, beyaz et, su ürünleri ve yumurta üreterek dünya gıda sektörüne ciddi katkılar sağladığını söyledi.

İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Salonunda düzenlenen “32. Dünya Veteriner Hekimliği Kongresi’nin açılışında konuşan Bakan Arzu, kongrenin veteriner hekimlik alanında yeni gelişmelere ışık tutacağına işaret etti. Bakan Arzu, veteriner hekimlik mesleğinin, hayvan sağlığının yanı sıra, gıda güvenliği, evrensel düzeyde beslenme ve uluslararası ticaret açısından büyük önem taşıyan bir meslek haline geldiğini söyledi.

Bakan Arzu, günümüzde veteriner hekimlik mesleğinin, çevreye duyarlı kalkınmanın sağlanmasında da önemli rol oynadığını dile getirerek şöyle konuştu: “Kongre, dünyanın karşı karşıya olduğu sorunları, kaydedilen gelişmeleri ele almayı amaçlıyor. Bu anlamda verilen profesyonel hizmetlere ve gelişmekte olan standartlara katkı sağlayacağına inanıyoruz. Son yıllarda büyük bir atılım yapan ve dünyanın 16’ncı, Avrupa’nın 6’ncı büyük ekonomisi olan ülkemizde tarım sektöründe de önemli değişimler yaşandı. Türkiye dünyanın 7’nci, Avrupa’nın ise 1’inci en yüksek tarımsal gayri safi milli hasılasına sahip olmuştur.”

Türkiye’nin Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika arasında önemli tarım ihracat üssü haline geldiğini dile getiren Bakan Arzu, Türkiye’de tarımsal alanda yapılan çalışmalarla sığır sayısının 14 milyonu, koyun sayısının 31 milyonu, keçi sayısının 10 milyonu aştığını aktardı.

Bakan Arzu, bu hayvan varlığı ile Türkiye’de 2014 yılında 1 milyon ton kırmızı et, 18,5 milyon ton süt, 2 milyon ton tavuk eti, 17 milyar adet yumurta ve 530 bin tonun üzerinde balık ve su ürünleri üretimi gerçekleştirildiğini belirterek, bu şekilde dünya gıda sektörüne ciddi katkılar sağlandığına dikkati çekti.

Sektördeki gelişmeleri takip etmek ve çalışmaların yürütülebilmesi için Bakanlığın 81 ilde 887 İlçe Müdürlüğü’nde teşkilatlandığını ifade eden Bakan Arzu, Bakanlığa bağlı enstitüler hakkında katılımcılara bilgi verdi.

” Bir yandan aşırı tüketim, diğer yandan büyük bir gıda israfı var”

Bakan Arzu, gelişen ve değişen dünyada insanoğlunun geçmişten günümüze önemli değişmez sorunlarının başında güvenilir ve yeterli gıdaya erişimin geldiğini dile getirerek, konuşmasını şöyle tamamladı: “Dünya nüfusundaki hızlı artış sonucu her geçen gün güvenli ve yeterli gıdanın temini zorlaşıyor. Bir yandan aşırı tüketim, diğer yandan büyük bir gıda israfı olmakta.  Kongrenin bunlara da dikkat çekeceğine inanıyorum. Hayvansal ürünlerin insan beslenmesindeki tartışılmaz yeri, hayvan sağlığının önemini artırmaktadır.  Hayvan sağlığı tesis edilemediğinde, hayvan hastalıkları nedeniyle hayvancılık sektöründe de ciddi verim kayıpları oluşmakta, ihracat imkanları da kaybolmakta. Daha etkin mücadele ederek hayvan sağlığı ve refahının korunması, dolayısıyla halk sağlığının güven altına alınması adına Bakanlık olarak yürüttüğümüz çalışmaların temel amacı, çiftlikten sofraya güvenilir gıdanın elde edilmesidir.”

Açılış konuşmalarının ardından Türk besteci ve piyanist Tuluyhan Uğurlu katılımcılara piyano resitali verdi.

Exit mobile version