Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Engelli ve Eski Hükümlü Çalıştırmayan İşverenlerden Tahsil Edilen İdari Para Cezalarını Kullanmaya Yetkili Komisyonunun Genelge (2015/1)

Engelli ve Eski Hükümlü Çalıştırmayan İşverenler

T.C.

TÜRKİYE İŞ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Aktif İşgücü Hizmetleri Dairesi Başkanlığı

Sayı     : 93417974-203.2.1-38113

Tarih: 27.10.2015

Konu: Genelge 2015/1

Giriş

Engelli ve eski hükümlü çalıştırmayan işverenlerden veya işveren vekillerinden 22/05/2003 tarih ve 4857 sayılı İş Kanunu’nun 101. maddesi uyarınca tahsil edilen idari para cezalarının kullanımı hakkında karar vermeye yetkili Komisyonun kuruluşu ile çalışmasına ilişkin usul ve esaslar, Engelli ve Eski Hükümlü Çalıştırmayan İşverenlerden Tahsil Edilen İdari Para Cezalarını Kullanmaya Yetkili Komisyona Dair Yönetmelik[1] ile belirlenmiştir.

Söz konusu Yönetmelik ile anılan Kanunun 30. maddesinin yedinci fıkrasına istinaden oluşturulan Komisyonun kuruluş, çalışma, karar alma ve proje sonuçlarının izlenmesi ile buna esas teşkil eden engelli ve eski hükümlülerin kendi işini kurmaları, engellinin iş bulmasını sağlayacak destek teknolojileri ile engellinin işe yerleştirilmesi, işe ve işyerine uyumunun sağlanması ve bu gibi amaçlara yönelik projelerin hazırlanması, Komisyona sunulması, değerlendirilmesi, uygulanması, izlenmesi ve denetlenmesine ilişkin usul ve esasları belirlenmiştir.

Bu genelge ile anılan Yönetmeliğin uygulanmasında ortaya çıkabilecek tereddütlere ve hazırlanacak projelere ilişkin olarak açıklamalar yapmak amaçlanmıştır. Bu genelge, söz konusu Yönetmelik hükümleri ve Komisyon kararları birlikte dikkate alınarak uygulanmalıdır.

1- Hizmet Sağlayıcılar

Yönetmeliğin 9. maddesine göre, gerçek ve tüzel kişiler proje teklifi sunabileceklerdir.

Anılan maddeye göre, gerçek kişiler ikamet ettikleri il içinde uygulanmak üzere proje sunabilirler. Kendi işini kurma yönünde projeleri sadece engelli ve eski hükümlü olan gerçek kişiler sunabileceklerdir.

Tüzel kişiler (merkez ve yerel kuruluşlar dahil kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, özel sektör işyerleri, üniversiteler vb.), kendi işini kurma dışındaki projeleri hazırlayabileceklerdir. Tüzel kişilerin bir ilde proje sunabilmesi için o ilde kurulu olmaları veya şubelerinin olması gereklidir.

Aynı ya da kuruluşu temsile yetkili kişileri aynı olan gerçek ve tüzel kişilerce, aynı başvuru döneminde birden fazla proje başvurusunda bulunulmaması esastır. Birden fazla proje başvurusunun olması halinde, başvuru sahibi ikinci projeyi yürütecek kurumsal, idari ve mali kaynaklara sahip olduğunu, projelere başvuru sahibinin doğrudan katkısını içeren bilgi ve belgeleri başvurusuna eklemek zorundadır.

Bununla birlikte Proje Başvuru Rehberinde belirlenen önceliklere göre hizmet sağlayıcılara ilişkin sınırlama getirilmesi de mümkündür.

[1] 09/01/2014 tarih ve 28877 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Tamamı İçin Tıklayınız

Exit mobile version