Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Düzensiz Depolama Sahalarının Rehabilitasyonu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Yıldırım Beyazıt Üniversitesi arasında 05 Ekim 2015 tarihinde imzalanan protokol çerçevesinde yürütülecek olan “Düzensiz Depolama Sahalarının Rehabilitasyonuna Yönelik Envanter Çalışmasının Hazırlanması Projesi”nin açılış toplantısı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk’ün katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantıya, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri, Kalkınma Bakanlığı, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ile Büyükşehir Belediyeleri yönetici ve personelleri tarafından katılım sağlandı.

Toplantıda konuşan Müsteşar Öztürk, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ile yürütülecek olan bu projeden büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.

Projenin önemini vurgulayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı, “1993 yılında İstanbul-Ümraniye-Hekimbaşı’nda atıkların kayması sonucunda 11 ev atık altında kaldı, 39 vatandaşımız hayatını kaybetti ve bu tarihten itibaren düzensiz depolama sahalarının çevre ve insan sağlığına zarar vermemesi için rehabilite edilmesi gerektiği algısı arttı.” dedi.

Bu sahaların rehabilitasyonunun belediyelerin sorumluluğunda olduğunu ifade eden ve bu çalışmaların, ülkemizde düzensiz depolama sahalarının rehabilitasyonuna ilişkin envanter hazırlamakla başlayacağını kaydeden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Öztürk, konuşmasına şöyle devam etti:

“Aynı zamanda bu sahalardan kaynaklanan depo gazından enerji elde edilerek sera gazı azaltımına da katkı sağlanacak, ülkemizde enerji elde edilen tesis sayısı bugün itibariyle 21’e ulaşmıştır.

Ayrıca, düzenli depolama sahalarının biyoreaktör olarak işletilmesi ile yerel yönetimlerin daha kısa sürede depolama sahalarından elektrik enerjisi üretmeleri mümkün olacaktır. Sera gazı emisyon azaltımında atık sektörü önemli bir paydaştır. 2030 senaryosuna göre ülkemiz atık sektöründe yaklaşık 10 milyon ton sera gazı azaltımı hedeflemektedir.”

Düzensiz Depolama Sahalarının Rehabilitasyonuna Yönelik Envanter Çalışmasının Hazırlanması Projesi ile ülke genelinde düzensiz depolama sahalarına ait envanterin hazırlanması, düzensiz depolama sahalarının sayıları, koordinatları, depolanan atık türleri ve miktarları, kullanıldıkları süre, depo yüksekliği, arazinin mülkiyeti, alıcı ortam durumu gibi bilgilerin derlenmesi ve yazılım sisteminin oluşturulması sağlanacak. Projenin 2016 yılı sonunda tamamlanması planlanıyor.

Exit mobile version