Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Dünya Ekonomisinden Kısa Kısa (02 Kasım 2015)

Elektrikli Otomobilde Alman Otomibil Üreticileri İşbirliği Yapacak

Önümüzdeki dönemde elektrikli otomobil üretimine ağırlık verecek olmalarından dolayı, önemli bir kısmı Asya’da üretilen elektrikli otomobil baterilerinin Almanya’da üretimlerini gerçekleştirmek üzere, Volkswagen, BMW ve Daimler firmalarının işbirliği yapmaları beklenmektedir. Söz konusu üretimin gerçekleştirilmesi amacıyla firma başına yaklaşık 1 milyar Avro’nun yatırım yapılması öngörülmektedir.

Halihazırda dünyada elektrikli otomobil baterilerinin önemli bir kısmı Asya’da üretilmekte olup, elektrikli araç üreticisi Tesla da Panasonic firması ile birlikte ABD’de dünyadaki en büyük otomobil baterisi tesisi yapımına devam etmektedir. Otomobil üreticileri bateri yapımının rekabet için önemli olduğu belirtirken, Almanya Ulusal Hareketlilik Platformu (Nationale Plattform Elektromobilitaet- NPE) tarafından yıl sonuna kadar bu alanda bir yol haritasının oluşturulması beklenmektedir.

Kaynak: Wirtschaftswoche

Yayımlayan: Frankfurt Ticaret Ataşeliği

Norveç: İşsizlik yükselecek

Norveç İşçi Kurumu ( NAV) 2016 yılında mevcut işsizlere ilaveten yaklaşık 10.000 çalışanın daha işsiz kalacağını tahmin etmektedir.  NAV’a göre 2015 yılında işsiz olarak kayıtlı 80.000 kişi varken bu rakam 2016 yılında 90.000 olacaktır. Kurumun hesaplama ve tahminlerine göre;  2015 yılında işsizlik oranı % 2,9 2016 yılında % 3,3 ve 2017 yılında biraz düşerek % 3,2 olacaktır. Kurumca yapılan açıklamada; en fazla işsizliğin en yüksek olduğu şehirler Rogaland ( Stavanger) ve Bergen olup, bu yöreler petrol sektörünün önemli faaliyet alanlarıdır.

Öte yandan SSB İş Pazarı Araştırmasına göre; sürekli işi olmayanların da ilave edilmesiyle işsizlik oranının  % 4,6 olduğu bildirilmektedir.

Kaynak: Dagsavisen

Yayımlayan: Oslo Ticaret Müsavirligi

Türk Sermayeli “Kastamonu Bulgaria” Şirketi Yeni Reçine İşleme Tesisine 3 Milyon EUR Yatırım Yapıyor

Kastamonu Bulgaria Şirketi, yonga levha üretiminde kullanılacak, özel reçine işleme tesisi kuruyor. Altı (6) milyon Bulgar Levası (3 milyon EUR) değerindeki projenin etkisinin kalite artışı ve daha fazla satış olması hedefleniyor. Halihazırda Bulgaristan Ekonomi Bakanlığı’nın denetimlerinin ve izin alma prosedürlerinin tamamlanması bekleniyor.

Proje finansmanının yarısına yakını  – 2,8 milyon Bulgar Levası (1,4 milyon EUR) – AB kaynaklı 2007-2013 Rekabet Edebilirlik Programı’ndan sağlanmaktadır, 3 milyon Bulgar Levası’nın (1,5 milyon EUR) az üzerindeki miktar ise firma tarafından proje eş finansman olarak karşılanmaktadır.

Bu çalışma Kastamonu Bulgaria’nın AB fonlarından yararlandığı ikinci projesidir. Bir önceki proje işletmenin enerji tüketimini azaltmaya yönelik teknik ekipman alımı içindi. Proje 2 yıl sürmüş olup 2014’te tamamlanmıştı ve 8,2 milyon Bulgar Levası (4,1 milyon EUR) değernideydi – 4 milyon BGN AB fonlarından sağlanan hibe ve 4,2 milyon BGN firmanın sağladığı proje eş finansmanı.

Kastamonu Bulgaria Hayat Holding grubuna ait olan Türk Kastamonu Entegre A.Ş.’nin bir parçasıdır. Şirketin çoğunluk sahibi %99,99 ile Hollanda’da kayıtlı olan KEAS Holding B.V. şirketidir. Bulgaristan firmasının 2013 için (Ticaret Sicili’nde en son yayımlanan verileri) satışlarının 65,8 milyon Bulgar Levası (32,9 milyon EUR) değerinde olduğu ve 2012 yılına kıyasla %14 ile azaldığı görülmektedir. Kârın da aynı dönem için 1,4 milyon BGN’den 1,2 milyon BGN’e düştüğü gözlemlenmektedir.

Kaynak: http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2015/11/02/2640691_kastamonu_bulgariia_investira_6_mln_lv_v_instalaciia/

Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği

Rusya’da Yatırıma En Elverişli Yer Tataristan

Rusya’da yapılan bir araştırmada ülkede yatırım ikliminin en elverişli olduğu yerler belirlendi. Listenin başında Tataristan geliyor. Stratejik İnsiyatifler Enstitüsü’nün araştırmasında, Rusya’ da yatırım için en cazip yer olarak Tataristan gösterildi. Mevzuatlar, iş koşulları, kaynaklara erişim, altyapı, KOBİ’lere sağlanan destek gibi kriterlerin değerlendirildiği araştırmadan, Tataristan’ın yatırım için en elverişili bölge olduğu sonucu çıktı. Araştırmaya göre Kaluga ve Belgorod, Rusya’da bugün Tataristan’ın ardından yatırım için en cazip diğer yerler.

Kaynak: Tatarturk.com

Yayımlayan: Kazan Ticaret Ataşeliği

Kırgızistan, Doing Business 2016 Sıralamasında Kredileme Şartlarına Göre Dünyanın 189 Ülkesi Arasında 28.nci Sırada Yer Almıştır

Doing Business 2016 Sıralamasında Kırgızistan!ın durumu, 1 yıl içinde kredileme şartları alanında 8 derece iyileştirilmiş olup, 36’ ncı sıradan 28’inci sıraya yükselmiştir.

Bahse konu sıralamada, Kırgızistan genel değerlendirmede 67.olmuştur.

2016 Raporuna göre, Avrupa ve Orta Asya ülkelerinde iş çevresi ikliminin oldukça iyileştiği belirtilmiştir. Geçen sene boyunca Avrupa ve Orta Asya ülkelerinin %90’ı iş ortamını iyileştirmeye yönelik reformları gerçekleştirmişlerdir.

Kaynak: Tazabek Haber Ajansı

Yayımlayan: Bişkek Ticaret Müşavirliği

Japonya %2 Enflasyona Ulaşma hedefini 2017’ye Erteledi

Tokyo-Japonya Merkez Bankası, yaptığı 6 aylık ekonomik değerlendirme toplantısı sonrasında ekonomik genişleme programını aynı tutarda devam ettirmeye karar verirken, %2 enflasyon hedefine ulaşma süresini de 2017 yılına erteledi.

Banka tarafından yapılan değerlendirme açıklamasında, petrol fiyatlarındaki düşüşün, enflasyon hedefine ulaşılmamasında en önemli faktör olduğuna dikkat çekildi.

Tokyo Ticaret Müşavirlği

Kaynak: Japon Basını ve Tokyo Ticaret Müşavirliği

Japonya Kırgızistan’a 116 Milyon Dolarlık Kredi Verecek

Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin 26 Ekim 2014 tarihinde Kırgızistan’a yaptığı resmi ziyaret sonucunda iki ülke arasında işbirliğine yönelik 9 doküman imzalanmıştır. Ticari ve ekonomik alanda imzalanan protokoller aşağıda sunulmuştur :

–    Japonya’nın küçük ve orta işletmeleri ürünlerinden oluşacak Japonya Hükümetinin proje dışı hibesi. Hibe tutarı 100 milyon Yen (yaklaşık 829 bin Dolar). Hibenin amacı Kırgız Hükümetinin ekonomik ve sosyal kalkınma çabalarına destek sağlanması

–    Uluslararası Manas Havaalanı donanımının iyileştirilmesi projesi. Sözkonusu projesi kapsamında Japonya tarafından sağlanacak teknik hava donanımının listesi mutabıklaştırılmış olup, hibe tutarı 13,5 milyon dolardır.

– JICA ile Kırgız Hükümeti tarafından imzalanan uluslararası niteliğindeki karayollarının iyileştirilmesi projesi. Söz konusu proje Kırgız Cumhuriyeti’nin 2013 – 2017 Dönemi Kalkınma Stratejisi’ nde yer almakta olup, kredi şeklinde sağlanacak olan 116 milyon ABD Doları, Oş – Batken – İsfana karayolunun yenilenmesine (28-75km arası) yönlendirilecektir

Kaynak: Tazabek Haber Ajansı

Yayınlayan: Bişkek Ticaret Müşavirliği

Japonya Başbakanı Kırgızistan ile İşbirliklerinde Öncelikli Alanları Açıkladı

26 Ekim 2015 tarihinde Kırgızistan’a resmi ziyarette bulunan Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Kırgızistan Cumhurbaşkanı ile yaptığı görüşme sonunda yaptığı basın açıklamasında, Kırgızistan ile işbirliklerinde öncelikli alanlar olarak yol ve diğer altyapı projeleri, sanayi sektörü ve tarım sektöründeki çeşitli projeler olduğunu vurgulamıştır.  Japon Başbakanı ile birlikte gelen 20 yakın Japonya’nın öncü şirketleri Kırgız İşadamları arasında bir İş Forumu düzenlenmiştir.

Kaynak: Akipress. Haber Ajansı

Yayınlayan: Bişkek Ticaret Müşavirliği

Kırgızistan Ekonomi Bakanı ve Suudi Arabistan Büyükelçisi Ticari ve Ekonomik İşbirliği Konularını Ele Aldı

Ekonomi Bakanı Temir Sariyev, Suudi Arabistan’ın Bişkek Büyükelçisi Abdurahman Bin Said Al-Juma ile yaptığı görüşmede iki ülkenin ticari ve ekonomik işbirliği konularını ele aldı.

Ekonomi Bakanlığı’nın basın müşavilriğinin bildirdiğine göre, Sariyev, ülkenin sosyo-ekonomik kalkınmasında Kırgızistan ve Suudi Arabistan’ın işbirliğinin önemini belirtti. Ayrıca, Suudi Kalkınma Fonu’nun katılımıyla ortak yatırım projelerini gerçekleştirme üzerinde aktif ve etkin işbirliğinin altını çizdi. Taraflar iki ülkenin ekonomik işbirliğini artırma konularını incelediler.

Büyükelçi, Suudi Arabistan’ın Kırgızistan ekonomisinin öncelikli sektörlerine yatırım yapmayı devam ettirmeye hazır olduğunu dile getirdi. Ayrca, ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirme amacıyla Suudi Arabistan heyetinin Kırgızistan’a bir ziyareti planlandığını bildirdi.

Görüşme sonunda, iki taraf, ikili işbirliğin yüksek düzeyine rağmen, ticari ve ekonomik alanlarda işbirliğini artırmak gerektiğini açıkladı.

Kaynak: Kabar Haber Ajansı

Yayımlayan: Bişkek Ticaret Müşavirliği

Duşanbe’de BDT Ülkeleri Devlet Başkanlarının Toplantısı Yapıldı

30 Ekim 2015’te Duşanbe’de (Tacikistan), BDT Ülkeleri Devlet Başkanlarının oturumu yapıldı. Oturuma Kırgızistan heyet’ne Başbakan Temir Sariyev Başkanlık etti. Oturumda 40’a yakın dokümanın taslakları değerlendirildi. Bunlar arasında en önemli olanları aşağıda sıralanmaktadır:
–    18 Ekim 2011 tarihli Serbest Ticaret Alanı Sözleşmesi maddelerinin uygulama durumuna ilişkin karar;
–    2020 yılına kadar BDT Ekonomik Kalkınma Stratesjisi Üçünücü Safhasının İcra Planı’nın icra durumuna ilişkin karar;
–    BDT ülkeleri arasında telekomunikasyon hizmetlerinde operatörlerin mahsuplaşma şartlarına ilişkin Anlaşma;
–    20 Kasım 2009 tarihli ‘BDT Ülkelerinde Malların Menşesini Belirleme Kurallarına İlişkin Anlaşma’ya   Değişikliklerin Yapılması Protokolü
–    BDT ülkeleri Başkanlarının 19 Kasım 2010 tarihli ‘BDT Ülkeleri Ekonomilerinin Kalkınmasında Hedeflenen Temel Ekonomik Göstergeler’e ilişkin Kararında Değişikliklerin yapılması;
–    2020 yılına kadar BDT Ülkeleri İnovasyon İşbirliği Devletler Arası Programındaki İnovasyo Projeleri Listesinin Netleştirilmesi Kararı;
–    BDT ülkeleri ilaç piyaslarındaki rekabet durumuna ilişkin Karar;
–    BDT Ülkeleri Menkül Kıymetler Piyasaları Düzenleme Devlet Organları Yöneticileri Konseyi hakkındaki Yönetmeliğinde Değişiklik Kararı;
–    BDT Ülkelerinde Finasal Eğitim Düzeyi yükseltilmesine ilişkin Karar;
–    2020 yılına kadar  BDT ülkeleri motorlu taşıtları için doğalgazın motor yakıtı olarak kullanılmasının yaygınlaştırılması ve desteklenmesi için toplam çareler hakkında karar;

Kaynak: Tazabek Haber Ajansı

Yayınlayan: Bişkek Ticaret Müşavirliği

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev ve Kırgız-Rus Kalkınma Fonu Başkanı Ahmetova, Devlet İpotek Programı Oluşturma Mekanizmalarını Ele Aldı

Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev Kırgız-Rus Kalkınma Fonu Başkanı Nursulu Ahmetova’yı kabul etti. Konu Görüşme sırasında, Cumhurbaşkanı’na ülkede ilk önce tarım sanayii, dikiş, tekstil ve işleme sanayii alanlarında küçük ve orta ölçekli işletme projelerinin finanse edilmesi hakkında bilgi sunuldu.

Cumhurbaşkanı, kamu sektörü çalışanlarına ve askeri personele uygun fiyatlı konut sağlamak için muafiyetli ipotek programı uygulamaya ilişkin sorunları çözmenin öneminin altını çizdi.

Bu bağlamda, Atambayev ve Ahmetova, ülke vatandaşlarına uzun vadeli tercihli ipotek sağlamak amacıyla devlet ipotek programı oluşturma mekanizmalarını ele aldı.

Kaynak: Kabar Haber Ajansı

Yayımlayan: Bişkek Ticaret Müşavirliği

Güney Kore’nin Cari Hesap Fazlası Arttı.

Güney Kore’nin cari hesap fazlası, ithalatın Eylül ayında düşmesi ile, arttı.

Güney Kore’nin cari hesap fazlası 2015 yılı Ağustos ayında 8,4 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Bu rakam 2015 yılı Eylül ayında 10,6 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Güney Kore Merkez Bankasının verilerine göre Eylül ayındaki fazla ile ülkede ilk defa üst üste 43. ayda cari fazla ortaya çıktı.

Ticari fazladaki bu artışın ardında ithalatın ihracattan daha yüksek oranda azalmış olması yatıyor. Eylül ayında ithalat % 23,2’l ik düşüş ile 33,2 milyar dolar olarak gerçekleşirken, ihracat % 10,8’lik düşüşle 45,2 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Güney Kore Ticaret, Sanayi ve Enerji Bakanlığı, ülkenin tüm ithalatının yaklaşık %80’inine denk gelen petrol fiyatlarındaki düşüşün bu durumda etkili olduğunu açıkladı.

Kaynak: Güney Kore Basını ve Seul Ticaret Müşavirliği

Asya Kalkınma Bankası Afganistan’a 858 Milyon $ Tutarında Bağış Yapılacağını Açıkladı

Asya Kalkınma Bankası (ADB) donör ülkelerle birlikte Afganistan’a 858 milyon $ tutarında yeni bir bağışta bulunulacağını açıkladı.

Bahse konu hibe ile ilgili açıklama Afganistan Maliye Bakan Yardımcı Sn. Mustafa Mastoor’un Asya Kalkınma Bankası merkezine  gerçekleştirdiği ziyaret sırasında yapıldı.

Afganistan Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada bahse konu hibenin 2017-2020 yılları arasında Afganistan’da gerçekleştirilecek alt yapı projeleri için kullanılacağı belirtildi.

Kaynak: http://www.khaama.com/adb-donor-countries-announce-858-mln-grant-for-afghanistan-4070

Yayımlayan: Kabil Ticaret Müşavirliği

Buhutan, Bangladeş’e Hidroelektrik İhraç Etmek İstiyor

Bangladeş’e Pazar günü bir ziyaret gerçekleştiren Buhutan Ekonomik İlişkiler Bakanı Lyonpo Norbu Wangchuk, Bangladeş Başbakanı Sheikh Hasina ile yaptığı görüşmede, ülkesinin Bangladeş’e ucuza hidroelektrik ihraç etmek istediğini dile getirdi. Adı geçen Bakan, ülkesinin 30 bin MW hidroelektrik üretme potansiyeline sahip olduğunu ancak, halihazırda 5 bin MW hidroelektrik üretebildiklerini belirtti. Bangladeş Başbakanı Sheikh Hasina ise, Buhutan’ın günışığına çıkarılmamış hidroelektrik potansiyelinin ülkesinin artan elektrik talebini karşılamasını umduğunu ifade etti. Bangladeş Başbakanı ayrıca, Hindistan, Nepal ve Buhutan ile su kaynaklarının idaresi, elektrik/hidroelektrik ve Bangladeş-Buhutan-Hindistan-Nepal motorlu taşıtlar anlaşması bağlantı projesi gibi ikili ve bölgesel işbirliği konularında istekli olduğunu vurguladı.

‘Kaynak: Dakka Ticaret Müşavirliği’

Endonezya da TPP Üyesi Olmak İstiyor

Tokyo-Endonezya liderinin, ülkesinin ABD ile olan bağlarını güçlendirmek amacında olduğu, bu çerçevede de Trans-Pasifik Ortaklık anlaşmasına (TPP) ye olmaya çalışacağı belirtilemktedir.

ABD Başkanı Barack Obama ile Washington’da görüşen Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, ABD’ye yaptığı bu ilk ziyarette ülkesine daha çok Amerikan yatırımı çekmeye çalışıyor. Amerikalı işadamlarının ise, Endonezya’daki aşırı korumacılıktan şikayet ettikleri ifade edilmektedir.

Tokyo Ticaret Müşavirlği

Kaynak: Japon Basını ve Tokyo Ticaret Müşavirliği

Güney Kore TPP’ye Katılmak İstiyor

Tokyo-Güney Kore’nin, Ekim ayı başında aralarında Japonya ve ABD’nin de yer aldığı 12 ülke arasında imzalanan Trans-Pasifik Ortak Anlaşmasına(TPP) dahil olmak istediği, bu nedenle Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye ve Çin Başbakanı Li Keqiang arasında Seoul’de gerçekleşen zirvede bu konuda Japonya Başbakanından destek istediği ifade edilmektedir.

Güney Kore’nin TPP’ye dahil olabilmesi için üye bütün ülkelerle müzakere ederek onaylarını alması gerekmektedir.

Tokyo Ticaret Müşavirlği

Kaynak: Japon Basını ve Tokyo Ticaret Müşavirliği

Umman Yatırımları Devam Ediyor

Umman Sultanlığında yatırımlara yönelik yapılan harcamalara ilişkin açıklanan verilerde,senenin ilk  yarısında harcama miktarında  % 6.8 oranında  azalma görülüyor. Yatırım miktarındaki  azalmanın,  ülkenin gelirlerindeki daralmayla kıyaslandığında kabul edilebilir  düzeyde kaldığı gözlemleniyor.

Yine ilk üç çeyrek verilerine bakıldığında ihale süreci sonuçlanan projeler toplamının 7 milyar ABD Dolarına ulaştığı belirtildi. Geçen senenin aynı döneminde bu rakam 9,6 Milyar ABD Doları seviyesindeydi. Dolayısıyla ihale sürecindeki yavaşlamanın (% 27) harcamalara oranla daha yüksek bir seviyede olduğu görülmektedir.

Ülkedeki Türk müteahhitlik firma temsilcilerinin  şifahi görüşmelerimizde vurguladıkları gibi, ihalelere çıkılmasından çok ihale süreçlerinin sonuçlanmasında bir yavaşlama söz konusu. Ülkemiz firmalarının umutlu olduğu bazı ihalelerin sonucunun açıklanması gecikmiş durumda. Yukarıdaki veriler de bu durumu doğruluyor.

Uzmanlar petrol fiyatlarındaki düşüşün bütçede yaratttığı açıkların Umman tarafından bu sene kapatılmasında ülkenin sorunla karşılaşmayacağı tahminini yapıyorlar. Ülkenin olumlu kredi notundan faydalanarak Umman Merkez Bankası dış piyaslardan şimdiden düşük faizli 1.3 milyar ABD Dolarlık borçlanma yaptığı biliniyor. Piyasaya sürelen sukuk ve diğer iç borç enstrümanlarını sayesinde iç piyasadan da borçlanma yapılmasında henüz bir sorunla karşılaşılmıyor.

Kaynak: http://www.cpifinancial.net/

Yayımlayan: Muskat Ticaret Müşavirliği

Asya’da 3’lü Zirve

Tokyo-Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye ve Çin Başbakanı Li Keqiang ilk defa 3’lü bir zirvede bir araya geldi. Seul’de gerçekleşen zirvede, liderler 3’lü zirvenin her yıl tekrarlanması konusunda karar kıldı.

Kuzey Kore’nin nükleer silahsızlandırılması ve bu kapsamda, Japonya, Çin, Güney Kore, Kuzey Kore, Rusya ve ABD’den oluşan 6’lar toplantısının tekrarlanması temennisi dile getirilen zirvede, ayrıca dünya ekonomisinin %20’sini oluşturan 3 ülke arasında serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin hızlandırılması kararı alındı.

Tokyo Ticaret Müşavirlği

Kaynak: Japon Basını ve Tokyo Ticaret Müşavirliği

Japon Ekonomisinde 3. Çeyrekte Daralma Bekleniyor

Tokyo-Japonya’nın önde gelen 10 ekonomik araştırma enstitüsünün tahminleri, Japon ekonomisinde Temmuz-Eylül dönemini kapsayan 3. Çeyrekte daralma yaşanacağına işaret etmektedir.

Japon ekonomisinde 3. çeyrekteki daralma beklentisinin %0,2 seviyesinde tahmin edildiği ve 2. çeyrekteki %1,2 oranındaki daralmaya oranla daha makul kabul edildiği yorumları yapılırken, ekonominin resmen resesyona da girmiş olacağına vurgu yapılmaktadır.

16 Kasım tarihinde Kabine Ofisi tarafından açıklanması beklenen 3. çeyrek verilerindeki küçülmenin, açıklamada, Çin başta olmak üzere yükselen piyasalardaki olumsuzlukların neden olarak gösterilebileceği belirtilmektedir.

Tokyo Ticaret Müşavirlği

Kaynak: Japon Basını ve Tokyo Ticaret Müşavirliği

Exit mobile version