Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Dünya Ekonomisinden Kısa Kısa (03 Kasım 2015)

Bosna Hersek’te İşsizlik Oranının Hafif Düşüşte Olduğu Açıklandı

Bosna Hersek’te Eylül sonu itibariyle İstihdam Kurumu’nda 539.703 kişinin iş bulmak amacıyla kayıtlı olduğu açıklandı.

Anılan Kurumdan yapılan açıklamada, bir önceki aya göre işsizlerin sayısının  %0,22 oranında (1.183 kişi) azaldığı; Bosna Hersek Federasyonu’nda işsizlik oranının %0,10 (378 kişi), Republika Sırpska Entitesi’nde %0,52 (718 kişi) ve Brçko Bölgesi’nde ise %0,72 (87 kişi) azalma gerçekleştiği ifade edildi.

Eylül ayında 5.925 çalışanın iş ilişiğinin kesildiği, işverenlerin ise 4.893 kişinin istihdam edilmek üzere İstihdam Kurumu’na başvurduğu belirtildi. İş arayanların %51,71’lik kısmının (279.076 kişi) kadınlardan oluştuğu ayrıca ifade edildi.

Diğer taraftan, Bosna Hersek İstatistik Kurumu verilerine göre, 2015 yılı Ağustos ayı itibariyle ülkede 419.204’ü erkek, 293.357’si kadın  olmak üzere toplam çalışan sayısının 712.561 olduğu belirtildi.

Kaynak: İndikator.ba Haber Portalı

Yayımlayan: Saraybosna Ticaret Müşavirliği

 

Bosna Hersek Federasyonu Hükümeti’nin Yeni Bir Vergi Reformu Hazırladığı Açıklandı

Yeni Toplu İş Sözleşmeleri’nin imzalanmasından sonra, Bosna Hersek Federasyonu Hükümeti’nin vergiler alanında yeni bir reform hazırladığı açıklandı. Öngörülen yeni uygulamada, yemek ücreti, ikramiye, servis ücreti, yıldönümü ödülleri gibi aylık ücreti olarak nitelendirilmeyen ödemelerin, vergilendirmeye tabi tutulacağı belirtildi. Sendikaların, bu uygulamadan işçilerin olumsuz etkilenebileceği yönünde kaygılarının bulunduğu açıklamada ifade edildi.

Çalışanlarını, asgari primlerinin ödendiği asgari ücretle çalıştıran, ayrıca yemek ve diğer benzer ücretler adı altında ödemelerde bulunan işverenlerin, söz konusu reformun yürürlüğe girmesi ile birlikte bu uygulamaya son vermek durumunda kalacakları bildirildi.

Bosna Hersek Federasyonu Başbakanlık Mali Danışmanı Goran Miraşçiç’in yaptığı açıklamada, günlük yemek ücretinin işçilerin aylık ücretinin ortalama %1-2 seviyesinde bulunduğu, aylık 80-160 Avro tutarında bu kapsamda ödeme yapılabildiği, diğer ücretlerin de vergi matrahına dahil edilmesi ile birlikte, vergi matrahının önemli seviyede yükselebileceği ifade edildi.

Kaynak: Bosna Hersek Federasyonu Radyo ve Televizyon Kanalı

Yayımlayan: Saraybosna Ticaret Müşavirliği

 

Ukrayna’nın döviz ve altın rezervi arttı.

Ukrayna Merkez Bankası’nın Açık Piyasalar Bölüm Başkanı Sergey Ponomarenko, Ekim ayında Ukrayna’nın döviz ve altın rezervlerinin 13 milyar doları geçtiğini açıkladı.

Ukrayna’nın bir televizyon kanalına konuşan Ponomarenko, “ Ukrayna’nın döviz ve altın rezervleri 13 milyar doları geçti. Bu yılın sonunda ise bu tutar 15 milyar doları geçmeli” dedi.

Ponomarenko, Ekim ayında Ukrayna Merkez Bankası’nın yaklaşık 300 milyon doları satın aldığını bildirdi.

Geçen ay Merkez Bankası’nın rezervlerinde yaklaşık 27 ton altın bulunduğu açıklandı.

Daha önce Ukrayna Merkez Bankası’nın Başkanı Valeriya Gontaryova, 2015 yılın sonuna kadar döviz ve altın rezervlerin 15-18 milyar dolara artabileceğini belirtmişti.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı

http://qha.com.ua/tr/ekonomi/ukrayna-nin-doviz-ve-altin-rezervleri-aciklandi/140293/

 ABD, Ukrayna’ya 1 milyar dolarlık bir kredi daha verecek

Amerika Birleşik Devletleri, Ukrayna’ya 1 milyar dolarlık bir kredi daha vermeye hazır olduğunu açıkladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile görüşen ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker, ABD’nin Ukrayna’ya daha önce 2 milyar dolarlık kredi verdiğini hatırlattı.

“Amerika Birleşik Devletleri, Ukrayna’nın yatırım koşullarını iyileştirme, küresel ekonomiye entegrasyonu ve ekonomik gelişmesine geçiş çabalarını desteklemeye hazır” diyen Pritzker, “Bahsekonu destek kapsamında ABD Devlet Başkanı ve Kongre, gelecek ay Ukrayna’y a üçüncü bir milyarlık garanti vermeye niyetli” diye bildirdi.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı

http://qha.com.ua/tr/ekonomi/abd-ukrayna-ya-1-milyar-dolarlik-bir-kredi-daha-verecek/140220/

Aktaran: Odesa Ticaret Ataşeliği

Hollanda’da gayrimenkul yatırımları artıyor

Hollandalı gayrimenkul yatırım danışmanlığı firması CBRE tarafından yayımlanan bir raporda, dünyada gayrimenkul yatırımlarının 2007 yılından bu yana en iyi dönemini yaşadığı, 2015 yılı ilk yarısı itibariyle dünyada toplam 370 milyar avroluk bir gayrimenkul yatırımı yapıldığı, ABD’deki büyümenin %31, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’daki büyümenin ise %5 düzeyinde gerçekleştiği, toplam yatırımın %74’ünün ise ABD, İngiltere ve Almanya’ya yöneldiği belirtilmektedir.

Söz konusu raporda devamla, Hollanda’ya 2015 yılı ilk yarısında bir önceki yıla göre %3,3 artışla 4.18 milyar avroluk bir yatırım yapıldığı, Hollanda’nın dünyada 12. sırada yer aldığı, toplam yatırımların %36’sının Amsterdam merkezli olduğu, yabancı yatırımcıların son olarak Crowne Plaza Hotel, Hema şirketinin ana merkezi ve Holiday Inn otellerini satın aldığı vurgulanmaktadır.

Yayımlayan: Deventer Ticaret Ataşeliği

Kaynak: www.cbre.nl

Ingredients Middle East 2015 Fuarı

27-29 Ekim 2015 tarihleri arasında Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai kentinde “Ingredients Middle East 2015” fuarı düzenlenmiştir. Esas olarak 1996 yılından bu tarafa Şubat ayı içinde düzenlenmekte olan Gulfood adlı gıda fuarından 2008 yılında doğmuş ve Gulfood ile aynı zamanda gerçekleştirilmekte olan bu fuar, ilk defa geçtiğimiz yıl, gıda paketleme ve gıda teknolojileri sektörüne yönelik olarak “ Gulfood Manufacturing” adı ile Kasım ayında gerçekleştirilmeye başlanan fuar ile eş zamanlı hale getirilmiş ve bu senede de Ekim ayının sonunda yapılmıştır. Toplamda 8. kez, Ekim-Kasım döneminde ise 2. kez düzenlenmiş olan fuara ülkemizden milli katılım organizasyonu gerçekleştirilmiş olup aynı zamanda bu fuar, bireysel katılımı Bakanlığımızca desteklenen fuarlar arasında yer almıştır. Fuara toplam 40 ülkeden 409 firma katılım sağlamış ve çatı niteliğinde olan Gulfood Manufacturing adlı fuar organizasyonu ile birlikte yaklaşık 30.000 ziyaretçi sayısına ulaşılmıştır.

Fuardaki milli katılım organizasyonumuz, Selten Uluslararası Fuar ve Aksesuarları Ticaret Ltd. Şti. tarafından organize edilmiştir. Fuara, Milli Katılım Organizasyonu kapsamında ülkemizden gıda hammadde ve katkı maddeleri alanlarında faaliyet gösteren 28 firma katılım sağlamıştır. Ayrıca, ülkemizden 4 firma ise bireysel olarak katılım sağlamıştır. Milli pavyonumuza Suudi Arabistan, Filistin, Pakistan gibi yakın coğrafyadaki ülkelerin yanı sıra Angola, Somali, Eritre gibi Afrika ülkelerinden de ziyaretçiler ilgi göstermiştir.

 

Çin H.C. Tarafınca Geliştirilen Dar Gövdeli Yolcu Uçağı

Çin H.C. gazetesi China Daily’de yer alan bir haberde, Çin tarafınca geliştirilen, COMAC (Commercial Aircraft Corporation of China) adlı kamu sermayeli şirket tarafından üretilen ve Airbus A320 ve Boeing 737’ye rakip olacağı ifade edilen C919 adlı dar gövdeli yolcu uçağına destek olmak amacıyla ülkemizde bulunan Tekstilbank’ı satın alan ICBC adlı kamu sermayeli bankanın leasing kolu olan ICBC Financial Leasing Co. adlı firma tarafından 45 adet C919 siparişi verildiği ifade edilmektedir.

Kaynak : China Daily http://www.chinadaily.com.cn/business/2015-11/03/content_22352252.htm

Yayımlayan: Pekin Ticaret Müşavirliği

Bangladeş, Ham Jüt İhracatına 1 Aylık Bir Yasaklama Getirdi

Bangladeş Hükümeti, yurtiçi torba ve çuval üretiminin gereksinim duyduğu jüt ipliğini sağlamak için  ham jüt ihracatına 3 Kasım 2015 tarihinden geçerli olmak üzere, bir aylık bir süre için yasak koydu. Bangladeş Tekstil ve Jüt Bakanlığından bir yetkili, cari jüt sezonunda yurtiçi jüt fiyatlarının; yurtiçi ve yurtdışından gelen yüksek talep ve Temmuz-Eylül dönemindeki aşırı yağışların rekolteyi düşürmesinden dolayı, yüksek seyrettiğini belirtti. Aynı yetkili ayrıca, Bangladeş’te jütün yasadışı stoklanması ve jüt kaçakçılığı ile mücadele edileceğini de ifade etti. Bangladeş Jüt Departmanının (DOJ) verilerine göre, ülkenin yıllık ham jüt üretimi yaklaşık 7,5 milyon balya olup, bunun 6 milyon balyası yurtiçinde tüketilmekte, 1,5 milyon balyası ise ihraç edilmektedir.

Kaynak: The Financial Express

Yayımlayan: Dakka Ticaret Müşavirliği

 

Umman Menkul Kıymetler Borsası Endeksi III

Umman Sultanlığı Muskat Menkul Kıymetler Borsası MSM30 Endeksi  2 Ekim  2015 tarihinde 5,938  puandan kapandı.

En çok işlem gören hisse senetleri arasında ilk sırayı Bank Nizwa ve Bank Muscat hisseleri alırken, Al Anwar Holdingi en fazla değer kazanan ve HSBC Bankası da en fazla değer kaybeden hisse senedi oldu.

CPI Financial firmasının ağ sayfasında yayınlanan başka bir habere göre, hisselerin toplam piyasa değeri 20 Milyar ABD Doları seviyesinde bulunuyor.

Ekim ayı başı itibariyle endekste oluşan düşüş oranı yıllık % 8.7 seviyesinde bulunuyor. Söz konusu azalmanın önemli bir bölümü Ağustos ayında meydana geldi. Özellikle petrol fiyatlarında düşüş ve Umman’ın önemli bir ihracat ortağı konumunda bulunan ÇHC ekonomisindeki olumsuz görünüm, Borsanın arzu edilen seviyeye ulaşmasın önündeki başlıca engeller olarak gösteriliyor.

Kaynak: Times of Oman

Yayımlayan: Muskat Ticaret Müşavirliği

 

İngiltere, AB’de İşletme Kurmanın En Kolay Olduğu Ülke Seçildi

Londra merkezli düşünce kuruluşu The Legatum Institute, her yıl yayımladığı Refah Endeksi (Prosperity Index) kapsamında İngiltere’y i girişimciler için Avrupa Birliği’ndeki en iyi ülke olarak belirledi. İngiltere, işletme kurma maliyeti ve girişimcileri destekleyici yasal ortam sayesinde küresel anlamda da listenin en üst sıralarında yer aldı.

The Legatum Institute, İngiltere’yi girişimci dostu olarak tarif ederken, ülkenin ortalama 66 Sterlin’le işletme kurmak için dünya çapında en ucuz üçüncü ülke olduğunu açıkladı. Enstitü, ayrıca İngiltere ekonomisinin görece başarısının dünyanın refah düzeyi en yüksek ülkelerden biri olmasında etkili olduğunu bildirdi.

Kaynak        : The Financial Times

Yayımlayan : Londra Ticaret Müşavirliği

Exit mobile version