Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Dünya Ekonomisinden Kısa Kısa (04 Kasım 2015)

Dünya Bankası Doing Business Avusturya Raporu

Dünya Bankası 2016 yılı Doing Business (İş Yapma Endeksi) raporuna göre, Avusturya iş yapma kolaylığı açısından 21. sırada yer aldı. 189 ülkenin değerlendirildiği rapor, şirket kurma kolaylığı, inşaat izinlerinin alınması, elektriğe ulaşım, tapu siciline kayıt, kredi alma, azınlık pay sahibi yatırımcılarının korunması, vergilerin ödenmesi, sınır ötesi ticaret, sözleşmelerin uygulanması ve iflasın çözümü olmak üzere toplam 10 kategorideki değerlendirmeler sonucunda oluşturuldu.

Doing Business raporuna göre, 28 üyeli Avrupa Birliği`nde Avusturya 9. sırada yer aldı. Değerlendirmenin yapıldığı 10 kategoride Avusturya:Sözleşmelerin uygulanması: 6., Sınır ötesi ticaret: 1., İflasın çözümü: 18., Elektriğe ulaşım: 17., Tapu siciline kayıt: 26., İnşaat izni almak: 47., Azınlık pay sahibi yatırımcılarının korunması: 36., Şirket kurulumu: 106., Vergilerin ödenmesi: 74., Kredi alma: 59. sırada yer aldı.

Kaynak: www.doingbusiness.org

Yayımlayan: Viyana Ticaret Müşavirliği

Moldova Karayolları Dünya Sıralamasında En Kötü Ülkeler Arasında

Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayımlanan 2015-2016 yılı Küresel Rekabetçilik Raporuna göre, Moldova 140 ülke arasından karayolu altyapısı en kötü ülkeler arasında 2,4 puan ile 133. Sırada yer alarak, Moritanya, Haiti, Myanmar, Mozambik gibi ülkelerin gerisinde kalmıştır.

Bilindiği üzere, Moldova karayolları altyapısını geliştirebilmek adına büyük ölçüde yabancı yardım ve finansman desteğine ihtiyaç duymakta, önemli karayolu projeleri söz konusu yardım ve finansman imkanları ile gerçekleştirilmektedir.

Yakın zamanda, Dünya Bankası “Yerel Yolların İyileştirilmesi Projesi” kapsamında, 300 km’lik yolun onarımı için Moldova’ya 80 milyon ABD Doları tutarında finansman sağlanmasına karar vermiştir.

Kaynak: http://www.realitatea.md (04/11/2015)

Yayımlayan: Kişinev Ticaret Müşavirliği

Google, Hindistan’da “Büyük Online Alışveriş Festivalini” Bırakıyor

Google Salı günü yaptığı açıklamada, Hindistan’ın ABD’de düzenlenen büyük popülariteye sahip ‘Cyber Monday’ indirimlerine karşılık olarak düzenlenen Büyük Online Alışveriş Festivalini (GOSF) artık düzenlemeyeceğini belirtti. Google’ın Hindistan Sanayi Direktörü Nitin Bawankule yaptığı yazılı açıklamada, Hindistan’ın çok sayıda gelişme kayededen ve başarılı e-ticaret şirketlerine sahip olduğunu ve bu şirketler tarafından birçok indirim günlerinin gerçekleştirildiğini, bu nedenle kullanıcıların bu indirimlerden yararlanmak için 12 ay beklemelerine gerek kalmadığını ifade etti. Google’ın hesaplamalarına göre, söz konusu festivalin düzenlendiği ilk yıl olan 2012’de Hindistan’da internet kullanıcısı sayısı 130 milyon ve online alışveriş yapan kişi sayısı 8 milyondur. Online alışveriş sektörünün değeri de 2 milyar dolardır. 3 sene sonraya geldiğimizde ülkede 350 milyon internet kullanıcısı ve 50 milyon alışveriş yapan kişi bulunmaktadır. 2016 yılında ise rakamın 100 milyona ulaşması sektör büyüklüğünün ise 10 milyar dolara ulaşması beklenmektedir.

Kaynak:  Thehindu sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.

Yayınlayan: Ekonomi Bakanlığı, Ekonomik Araştırmalar ve Değerlendirme Genel Müdürlüğü

İspanya, Küba’nın kısa vadeli borçlarını yeniden yapılandırmayı kabul etti.

İspanya ve Küba arasında 2 Kasım 2015 Pazartesi günü imzalanan anlaşmalar ile Küba’nın İspanya’ya olan 201 milyon Avro tutarındaki kısa vadeli borçlarının yeniden yapılandırılması, enerji , inovasyon ve endüstriyel üretim konularında işbirliği yapılması hususlarında mutabakata varıldı. Smzkonusu borcun refinansmanı, %50,25 oranında hissesi devlete ait bir finansman kuruluşu olan CESCE tarafından üstlenildi.

Kaynak: http://www.elmundo.es/espana/2015/11/03/5637f44cca4741b1358b463a.html

Yayımlayan: Madrid Ticaret Müşavirliği

Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te, 5-6 Kasım 2015 tarihlerinde Uluslararası Yatırım Forumu düzenlenecek

Cumhurbaşkanı İslam Karimov’un bizzat girişimiyle 5-6 Kasım 2015 tarihlerinde Taşkent’te  Uluslararası Yatırım Forumu düzenlenecek. Özbekistan Dışişleri Bakanlığı Basın Hizmetinden yapılan açıklamaya göre, 2 gün devam edecek uluslararası yatırım forumuna Güney Kore, Almanya, ABD ve Türkiye başta olmak üzere 33 ülkeden 250’in üzerinde şirket, ekonomik ve finans kuruluşlarının 560’tan fazla yetkilisi iştirak edecek ve yaklaşık 40 yatırım anlaşmasının imzalanması öngörülmektedir. Forum kapsamında Özbekistan’ın yatırım potansiyeli, yabancı yatırımcılara satılması öngörülen büyük işletmeler, yabancı yatırımcıların Özbekistan’daki faaliyetleri konusunda birikmiş deneyimler hakkında bilgi verilecek olup yerli ve yabancı yatırımcılar arasında ilişkilerin kurulması ve yeni işbirliği hedeflenmektedir.

Kaynak: www.UzA.uz, Halk Sözü

Yayımlayan: Taşkent Ticaret Müşavirliği

Danimarka İş Yapma Kolaylığında Avrupa’nın En İyi Ülkesi

Dünya Bankası’nın 2016 yılı İş Yapma Kolaylığı raporunda, Danimarka Singapur ve Yeni Zelanda’nın ardından dünyada en iyi üçüncü ülke, Avrupa’da ise birinci oldu.

Dışişleri Bakanı Kristian Jensen, Danimarkalı ve yabancı iş çevreleri için uygun ve etkin bir ortam yaratılmasının öncelikleri arasında yer aldığını, yabancı yatırımcıların dünyada iş ortamı olarak en iyi üçüncü ülke olan Danimarka’da yatırımlarını artırmalarını beklediğini söyledi.

Forbes dergisi, Aralık 2014’te iş yapma kolaylığı sıralmasında, Danimarka’yı dünyanın en iyi ülkesi olarak belirlemişti.

Kaynak: The Local

Yayınlayan: Kopenhag Ticaret Müşavirliği

2014 Yılında En Çok Vergi Ödeyenler Listesinde,Finlandiya Oyun Endüstrisi Şirketleri En Üst Sırada Yer Aldı

2 Kasım 2015 tarihinde açıklanan ve Finlandiya’da yıllık olarak en fazla ödenen vergi bilgilerinin yer aldığı listede, ülkedeki oyun endüstrilerinin ağırlığı ortaya çıktı. Oyun sektöründe faaaliyet gösteren SuperCell şirketi tasarımcısı Lasse Louhento,  6.1 milyon avro ( 6.72 milyon $) kazancı ve % 52 oranında ödediği vergi ile söz konusu listenin en yüst sırasında yer aldı.

Helsinki merkezli oyun şirketi, ülkede kurumlar vergisini en çok ödeyen şirket olarak açıklanırken, listenin ikinci sırasında uluslararası ilaç şirketi Bayer ve üçüncü sırasında ise Fnlandiya orman endüstrileri devi UPM yer aldı.

Kaynak: Finland Times Gazetesi

Yayınlayan: Helsinki Ticaret Müşavirliği

Deutsche Bank 200 Milyon Dolar (182 Milyon Avro) Ceza Ödeyecek

Federal Almanya’nın en büyük finansal kuruluşu Deutsche Bank New York’taki şubesinde ABD’nin İran ve Suriye’ye yaptırımlarını ihlal etmesi gerekçesiyle 200 milyon dolar ceza ödeyecek. Bu çerçevede, mezkur Banka’nın Newyork Finansal Hizmetler Denetim Kurumu (DFS) ve ABD Federal Rezerv Kurulu ile bu hafta içerisinde bir uzlaşmaya varması bekleniyor. Ancak bu tatsız olay Deutsche Bank için anılan uzlaşma neticesinde dahi tam olarak çözümlenmiş olmayacak. Nitekim söz konusu ihlal başta Adalet Bakanlığı olmak üzere diğer Kurumları da ilgilendiren boyutları ile henüz incelenmemiş durumda.
Kaynak: Berliner Zeitung

Yayımlayan: Berlin Ticaret Müşavirliği

Yunanistan’a yapılacak 2 milyar Euro’luk nakdi yardım

Avrupa Ekonomik ve Parasal İlişkiler Komisyonu Başkanı Pierre Moscovici, Atina’ya yaptığı ziyarette, Yunanistan’a yapılacak 2 milyar Euro’luk nakdi yardımın gönderilebilmesi için, anlaşmalar gereği alınması gerekli tedbirlerin Yunanistan tarafından halen alınmadığını ifade etmiştir. Sözkonusu nakdi yardımın yapılabilmesi için 9 Kasım tarihine kadar Yunanistan’ın;

  1. Devlete borcu olanların borçlarının 100 taksitte ödenmesine dair koşulların yeniden düzenlenmesi,
  2. İlk kez ev sahibi olanların mortgage ödemelerindeki gecikme nedeniyle uygulanacak ipotek,
  3. Jenerik ilaçlar için en düşük fiyat skalası,
  4. Özel eğitimde %23 KDV uygulamasını bertaraf edecek oranda başka tedbirlerin alınması konularını çözüme kavuşturması gerekmektedir.

(Kathimerini)

Atina Ticaret Müşavirliği

Norveç: Vergi Adaleti Sıralamasına Norveç 53. sırada

Finansal gizlilikten kaynaklanan vergi adaleti ağında (Tax Justice Network) Norveç’in 102 ülke içerisinde 53. sırada olduğu açıklandı. Diğer Nordik ülkelerinden İsveç 56. Sırada ,Danimarka 83. Sırada bulunmaktadır. EFTA ülkelerinden İsviçre 1. Sırada yer almaktadır. Nordik ülkeleri dışındaki   AB ülkelerinin ön sıralarda yer aldığı listede, Nordik ülkelerinin ve Norveç’in alt sıralarda yer almasının nedeni olarak firma sahipleri hakkında şeffaflığın yeterince oluşmadığı, firmalara gerekli güvenin verilemediği   ve AB’nin bu konudaki mevzuatının  bağlayıcılığının olmadığı ileri sürülmektedir.

Firmalara gerekli güvenin verilememesinin, vergi adaletinin sağlanması ve kamu maliyesi ve bütçe disiplini konularında  sıkıntılara yol açtığı ileri sürülmektedir.

Kaynak: Aftenposten

Yayımlayan: Oslo Ticaret Müsavirligi

İslami Finansa Evet

Kuala Lumpur’da düzenlenen 11 inci Dünya İslam Ekonomi Forum’u nun açılışındaki konuşmasında Malezya Başbakanı, Malezya’da müslümanlardan daha çok gayri müslimlerin islami finans araçlarını kullandığını söyledi.

2008 yılında küresel düzeyde yaşanan finansal krizin, İslami Finans sektörünün güçlenmesine katkı sağladığını ifade etti.

Malezya’nın sadece sukuk ihracında değil (dünya genelindeki sukuk ihracının % 57’si Malezya tarafından gerçekleştirilmiş), aynı zamanda islami finansın gelişmesi için uygun ortamın oluşması ve şeriata uygun ürün geliştirilmesi konularında da liderlik yaptığını belirtti.

Londra’da geçen yıllarda düzenlenen Dünya İslam Ekonomi Forumu sonrası, müslüman olmayan İgniltere, Hong Kong ve Lüksemburg gibi bazı ülkelerinde sukuk uygulamasına başladıklarını vurguladı.

Dünya İslami Mega Bankası için kurulması için bazı girişimler olduğu ancak henüz gerçekleştirilemediğini, ancak Türkiye ve Endonezya’nın bu konuda gayret sarfettiğini vurguladı.

Kaynak : http://english.astroawani.com/business-news/malaysia-can-continue-sharing-islamic-finance-experience-world-78762

http://www.thestar.com.my/News/Nation/2015/11/04/Yes-to-Islamic-finance-Najib-More-nonMuslims-in-Malaysia-using-model/

http://english.astroawani.com/business-news/world-islamic-mega-bank-should-become-reality-despite-challenges-najib-78760

Yayımlayan: Kuala Lumpur Ticaret Müşavirliği

Yunan National Bank of Greece, Finansbank’taki hisselerini satıyor.

National Bank of Greece, Yunan bankaları üzerinde yapılan stres test sonucu ortaya çıkan sermaye açığını kapatmak üzere Finansbank’t aki hisselerinin tamamını satmaya karar verdiğini duyurmuştur.

National Bank of Greece’in, stres test sonucunda ortaya çıkan “Başlangıç Senaryosu”na göre Kasım ayı sonunda 1.6 milyar Euro’luk sermaye artırımı yapması, ilaveten 780 milyon Euroluk tahvil takas planından elde etmesi beklenmektedir. Buna karşılık, Yunan bankanın stres testin ortaya koyduğu “Olumsuz Senaryo” uyarınca; 4.6 milyar Euro artırması gerekmektedir. Dolayısıyla, 2.3 milyar Euro’luk sermaye açığını, Finansbank’ın satış işlemleri tamamlandığında ödenmek üzere, Yunan Mali İstikrar Fonu’ndan temin edeceği tahmin edilmektedir.

National Bank of Greece’in önümüzdeki günlerde, Finansbank’ın satışı da dahil olmak üzere, detaylı bir ihtiyaç planını Avrupa Merkez Bankası’na sunması beklenmektedir.

Analistler, Finansbank’ın muhasebe değerinin 3 milyar Euro’ya yaklaştığını, dolayısıyla satış bedelinin bu rakamın biraz üstünde olacağını ifade etmektedirler.

(Kathimerini)

Atina Ticaret Müşavirliği

OPEC Üretimi Ekim Ayında Düştü

Reuters anketine göre, OPEC’in petrol üretimi Suudi Arabistan ve Irak gibi önde gelen ülkelerin üretimini düşürmesi ile birlikte Ekim ayında bir önceki aya göre düşüş gösterdi.

OPEC ülkeleri hala pazar paylarını korumak için rekora yakın seviyede üretim yapıyorlar. Dolayısıyla üretimdeki azalma fiyatları desteklemek için kasıtlı olarak gerçekleşmemiştir.

OPEC ve danışmanların verilerine göre, organizasyonun petrol arzı Eylül ayındaki 31,76 milyon varil/günden Ekim ayında 31,64 milyon varil/güne düştü. Rakamlar, 31 Ekim üretimini kapsamıyor. Bu ayki düşüşe rağmen, OPEC üretimini, Kasım 2014’den bu yana, neredeyse 1,5 milyon varil artırdı. Bu ayki üretim, 1997 yılında başlayan Reuters kayıtlarına göre en yüksek üretimin gerçekleştiği Temmuz ayından (31,88 milyon varil/gün)  çok da farklı değil.

Kaynak: nationalmirroronline web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.

Yayınlayan: Ekonomi Bakanlığı, Ekonomik Araştırmalar ve Değerlendirme Genel Müdürlüğü

Hong Kong: Perakende Satışlarda % 6,4 Düşüş

2015 Yılı Eylül ayında perakende satışlarda % 6,4 oranında düşüş, yıllık bazda ise % 3,1 oranında düşüş kaydedilmiştir.

Mücevher, saat ve değerli hediye satış değerlerinde % 22.9 oranında düşüş yaşanırken, hazır giyimde %12,3 ilaç ve kozmetikte ise % 0,6 oranında azalma kaydedilmiştir.

Diğer taraftan Temmuz ayında süpermarket ürünlerinin satışlarında % 1,7 gıda, alkol ve tütün ürünlerinde ise % 22,8 oranında artış kaydedilmiştir.  Yapılan açıklamada, yıllık bazdaki gerilemenin gelen turist sayısındaki yavaşlama ile menkul kıymetler borsasındaki dalgalanmaların tüketici üzerindeki kısmı etkisi olarak açıklanmıştır.

Kaynak: Census and Statistics Department

Yayımlayan: Hong Kong Ticaret Ataşeliği

Exit mobile version