Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Dünya Ekonomisinden Kısa Kısa (05 Kasım 2015)

Hollanda ekonomisi %2 büyüyecek

Avrupa Komisyonu, Rabobank ve ING Bank tarafından yayımlanan verilerde Hollanda ekonomisinin küresel geçici ekonomik dalgalanmalara rağmen iç talepte yaşanan iyileşmeye bağlı olarak büyümeye devam edeceği öngörülmektedir. Avrupa Komisyonu Hollanda ekonomisinin 2015 yılında %2, 2016 ve 2017 yıllarında ise sırasıyla %2,1 ve %2,3 büyüyeceğini tahmin etmektedir. İç talep kaynaklı büyümenin istihdam verilerine de olumlu yansıyacağını belirten Komisyon, işsizlik rakamının 2016 ve 2017’de %6,6 ve %6,3 olarak gerçekleşmesinin beklendiğini ifade etmektedir.

Yayımlayan: Deventer Ticaret Ataşeliği

Kaynak: www.dutchnews.nl

Batıwest Fuarı

19-24 Ekim 2015 tarihleri arasında Cezayir’in Oran kentinde düzenlenen 14 farklı ülkeden 320 fuar katılımcısının  ve 20.000 fuar ziyaretçisinin katılımının öngörüldüğü Batıwest Yapı İnşaat, İnşaat ve Malzeme fuarına 20 Türk firması iştirak etmiştir. Ekonomisi petrol gelirlerine dayanan Cezayir ekonomisinin içinden geçtiği süreç sebebiyle, fuar ziyaretçi sayısı az olmasına rağmen ihracatçı firmalarımızın bir çoğu ürünlerine distribütör veya alıcı bulma imkanı elde etmiştir.

Kuveyt konut fiyatları

Arab Times gazetesinde yeralan bir haberde, Kuveyt’teki konut fiyatlarında yaşanan artışa ilişkin olarak yapılan bir araştırma neticesinde, ortalama bir Kuveytli ailenin ev sahibi olabilmesi için yaklaşık 30 yıl boyunca tasarruf yapması gerektiğinin ortaya çıktığı kaydedilmektedir.

Haberde, araştırma sonuçlarına göre sıradan bir Kuveytli ailenin aylık gelirinin ortalama 3.512 KD (11.500 Dolar) olduğu, ev fiyatlarının  ise ortalama 424 bin Kuveyt Dinarı’na ( yaklaşık 1.4 milyon Dolar) yükseldiği, bu çerçevede bir Kuveytli’nin ev sahibi olabilmek için yıllık gelirinin %9.8’ini biriktirmesi gerektiği, bu oranın İngiltere’de %5, ABD ve İsviçre’de ise %3.2 olduğu bildirilmektedir.

Haberde ayrıca, ev sahibi olmak için halihazırda Devlete resmi başvuru yapmış 118 bin kişinin bulunduğu belirtilmekte ve her yıl 17.500 yeni konut ihtiyacının ortaya çıktığı aktarılmaktadır.

Kaynak            : Arab Times

Yayımlayan     : Kuveyt Ticaret Müşavirliği

Dünya İslami Finans Konferansı

Kuwait Times gazetesinde yer alan bir haberde, Emir Şeyh Sabah’ın himayesinde Kuveyt Merkez Bankası ile Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından tertip edilen “Dünya İslami Finans Konferansı”nın 11 Kasım 2015 tarihinde Kuveyt’te düzenleneceği kaydedilmektedir.

Kaynak            : Kuwait Times

Yayımlayan     : Kuveyt Ticaret Müşavirliği

Kuveyt’in günlük petrol üretim miktarı

Kuwait Times gazetesinde yeralan bir haberde, Kuveyt Petrol Şirketinin (KOC) yaptığı açıklamada, 2014-2015 Mali Yılı sonu itibariyle ülkenin günlük petrol üretiminin (bpd) 2.8 milyon bpd olarak gerçekleştiği kaydedilmektedir.

Haberde, 2.9 milyon bdp olarak hesaplanan günlük petrol üretiminde yaşanan 140 bin bdp’lik düşüşte Kuveyt-Suudi Arabistan sınırındaki tarafsız bölgede bulunan ve iki ülke tarafından ortak işletilen Wafra ve Khafji petrol sahalarının (günlük 200 bin bpd) üretime kapatılmasının etkili olduğu kaydedilmektedir.

Kaynak            : Kuwait Times

Yayımlayan     : Kuveyt Ticaret Müşavirliği

Yunan Limanlarında Grev

Yunan Denizcilik Federasyonu’nun 2 Kasım 2015, Pazartesi günü tüm limanlarda başlattığı 48 saatlik grev, 4 Kasım Çarşamba günü 48 saat süreyle uzatılmıştır. Yunan Denizcilik Federasyonu’ndan yapılan açıklamada; 5 yıl süren birinci ve ikinci memorandumlarda denizci haklarının zarar gördüğü, üçüncü memorandumla da Denizcilik Emekli Sandığının yok edildiği belirtilerek greve gidileceği duyurulmuştur. Böylece, tüm Yunanistan’da grev süresince liman hizmetleri durdurulmuştur. Grevin, 6 Kasım 2015, Cuma sabahı saat 6’ da sona ermesi beklenmektedir.

Atina Ticaret Müşavirliği

Litvanya’dan ABD’ye Et İhracatı Başlıyor

Uzun bir dönem sonra, ABD Tarım Bakanlığı ülkelerine Litvanya’dan et ürünleri thal edilmesine izin vermişti.  Söz konusu izin sonrasında, somut bir adım atıldı ve ihracat izni verilen 9 Litvan şirketin isimlerinin yer aldığı liste yayınlandı.

Konuya ilişkin olarak açıklama yapan Başbakan Algirdas Butkevicius, bunun Litvan Hükümetinin, kurumlarının ve diplomatlarının önemli bir başarısı olduğunu ifade etti.

Kaynak         : ELTA

Yayımlayan : Vilnius Ticaret Müşavirliği

St. Petersburg Rusya’nın İnşaat Başkenti Oluyor

Konut satışları hacmi açısından Rusya’da ilk beş inşaat şirketi arasında üç St. Petersburg şirketi bulunuyor. Bunlar LSR Group, Setl Group ve Etalon Şirketler Grubu’dur.

Rusya İstatistik Kurumu’nun (Rosstat) verdiği bilgilere göre, 2015 yılının ilk dokuz ayında Rusya Federasyonu Bölgeleri arasında,  St. Petersburg ve Leningrad Bölgesi konut inşaatı hacmine göre dördüncü ve beşinci sırada yer almaktadır.

Kriz nedeniyle Rusya’nın birçok bölgesinde konut inşaatı azalmaktadır. İnşaat şirketlerinin değerlendirmelerine göre, konut satışlarında 2015 yılında 2014 yılına kıyasla yüzde 40-50 oranında düşüş yaşandı.

Kaynak: Delovoy Petersburg Gazetesi

Yayımlayan: St. Petersburg Ticaret Ataşeliği

İspanya Yatırım Ortamı Raporu

ICEX  İspanya Yatırım Ajansı ve Rekabetçilik Merkezi (ICC) tarafından hazırlanan “ İspanya Yatırım Ortamı Barometresi” başlıklı rapora  göre, halihazırda İspanya’da yatırımı bulunan yabancı şirketler 2015-2018 döneminde bu yatırımlarını sürdürmeyi veya artırmayı öngörmekteler.  Yatırımcı yabancı firmaların %91’i ise anılan dönemde sağladıkları istihdamda artış yapmayı planlıyor. (2014 yılındaki raporda bu oran %87 idi)  Sözkonusu rapora göre yatırımcılar açısından en cazip sektörler altyapı-inşaat ve nitelikli insan kaynakları gerektiren hizmetler sektörü olup; İspanya’nın halihazırda gelişmiş ve daha da gelişmesi öngörülen hızlı tren ağı, ülkede bulunan eğitimli işgücü ve dünya listelerinde ilk sırada yer alan işletme okullarının bu tercihler üzerinde etkili olduğu belirtiliyor.

Kaynak: http://www.eleconomista.es/economia/noticias/7106367/10/15/Economia-El-94-de-las-empresas-extranjeras-preve-aumentar-o-mantener-la-inversion-en-Espana-en-2015.html

Yayımlayan: Madrid Ticaret Müşavirliği

Norveç: Petrolün 50 ABD Dolara satışının Norveç ekonomisini iyi seviyelere getireceği ileri sürüldü

110 ABD doları seviyelerinde seyrederken 30-40 seviyelerini gören ham petrolün satış fiyatı Norveç ekonomisini olumsuz etkilemiş, sektörde daralmaya ve istihdam kısıtlamasına  neden olmuş, sektörler arasında olumsuz etki yaratarak, ekonominin küçülmesine neden olmuştur. Bu durum düşük üretim maliyeti olan  kuyulara öncelik verilmesine ve yeni teknoloji imkanlarını kullanarak aynı maliyetle daha fazla üretim yapılmasına  sektörü yönlendirmiştir. Nordea Pazar Analisti Kjetil Olsen konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede; ham petrol varil fiyatlarının 50 ABD doları seviyelerinden işlem görmesinin Norveç ekonomisini oldukça iyi seviyelere getireceğini bildirmiştir.  Olsen’e göre iki yıl önce bu fiyat seviyesinin ekonomide krize yol açacağını herkesin söyleyebildiğini, ancak gelinen noktada Norveç ekonomisinde kriz yaşanmadığını, ekonominin düşük petrol fiyatlarından etkilenmediğini, dalga etkisinin diğer sektörlerde düşük hissedildiğini, emlak piyasasının canlılığını devam ettirdiğini bildirerek, bunun iki nedeninin olduğunu, birincisinin;  düşük petrol fiyatlarının düşük Norveç Kronuna yol açtığı, bu durum  Norveç ihracat sanayine olumlu etki yaratmıştır. İkinci nedenin de Johan Sverdrup petrol bölgesinin Norveç kıta sahanlığındaki diğer petrol bölgelerine yapılan yatırımı azaltmıştır.

Bilindiği üzere Johan Sverdrup petrol bölgesinde üretim maliyetleri düşüktür. 40 ABD doları seviyesinden yapılacak satışların karlı olacağı ileri sürülmektedir.

Kaynak: Dagens Næringsliv

Yayımlayan: Oslo Ticaret Müsavirligi

Norveç: Emlak sektörü canlılığını koruyor

Norveç İstatistik Kurumunun açıkladığı verilere göre; 2015 yılının üçüncü çeyreğinde emlak sektöründeki yaşanan artış devam etmektedir. Özellikle tatil evleri satışlarında bir önceki üç aylık döneme göre parasal olarak % 14 artış yaşanmıştır. Üçüncü çeyrekte toplamda 50.200 adet transfer gerçekleştirilmiş, bu amaçla NOK 18,5 milyar tutarında hesaplardan para aktarılmıştır. 2014 yılının üçüncü çeyreğine göre NOK 8,4 milyarlık bir artış görülmektedir. En fazla para transferi tatil evleri satın alınması için yapılmıştır. Bu dönemde 3.800 tatil evi satışı gerçekleşmiştir. Bir tatil evi için aktarılan para miktarı ortalama NOK 1,6 milyondur.

2015 yılının üçüncü çeyreğinde toplam olarak 25.200 adet konut satışı yapılmıştır. En yüksek konut satışı ortalama fiyatı NOK 5,2 milyonla Oslo bölgesinde gerçekleşmiştir.

Kaynak: ssb. no

Yayımlayan: Oslo Ticaret Müsavirligi

Moody’s: Bulgaristan Bankacılık Sektörü 2014 Yılı Krizinden Sonra Yavaş Yavaş Toparlanma Yolunda

Moody’s Yatırım Hizmetleri Başkan Yardımcısı Constantinos Kypreos, Bulgaristan bankacılık sektörünün KTB bankası iflası ile yaşanan krizin ardından yavaş yavaş toparlanmaya başladığını savundu.

Bulgaristan’dan sorumlu araştırmacı Marco Zaninell, mevcut hükümetin başlattığı reformların 2014 yılı olumsuz etkilerini dengeleyeceğini açıkladı.

Kypreos’a göre, özellikle özel sektörün ülke GSYİH’sının % 110’u na ulaşan ve Güneydoğu Avrupa ortalamasının 3 katı olan borçlanma seviyesi nedeniyle Bulgaristan’da bankaların çalışma koşullarının oldukça  zor olduğunu söyledi.

Kypreos, 2015 yılı için tahmin edilen ekonomi büyümesi % 1.7 oranında olacağını ve ülke potansiyelinin altında gerçekleşeceğini aktardı. Kypreos, önümüzdeki yıl için ekonomik büyümenin biraz daha yüksek olacağını sözlerine ekledi.

Kaynak:http://www.novinite.com/articles/171644/Moody%E2%80%99s%3A+Bulgaria%E2%80%99s+Banking+Sector+Is+on+Slow+Path+to+Recovery+After+2014+Crisis

Yayımlayan: Sofya Ticaret Müşavirliği

MENA (Ortadoğu-Kuzey Afrika) Bölgesinde Sağlık Alanındaki Harcamaların 2020 Sonu İtibariyle 144 Milyar Dolara Ulaşması Bekleniyor

Al Masah Capital’in tahminlerine göre, MENA bölgesi sağlık harcamalarının, son 10 yılda yaşanan hızlı yükleşi devam ettirerek, 2020 yılı sonunda 144 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bölgede, 2003 yılında 30,4 milyar dolar olan kamu sektörü sağlık harcamalarının, 2013 yılı sonunda 95,8 milyar dolara ulaştığı görülmektedir.

Körfez ülkeleri bölgenin toplam sağlık harcamalarının 52%’sini gerçekleştirmekle birlikte, bu ülkelerin 2003 yılında 15,5 milyar dolar olan sağlık harcamalarının, 2013 yılında 49,8 milyar dolara ulaştığı görülmektedir. Tüm ekonomik göstergeler MENA bölgesinde ve bu bölgenin lokomotifi olan Körfez ülkelerinde sağlık harcamalarının düzenli ve hızlı bir şekilde artmaya devam edeceğini göstermektedir.

Kaynak:Saudi Gazzette

Yayımlayan:Cidde Ticaret Ataşeliği

Hindistan Hükümeti Volkswagen Grubuna Yazılı Bildirim Yaptı

Hindistan Otomotiv Araştırma Derneği’nin (ARAI) VW grubu araçları üzerinde yapmış olduğu test sonuçlarında Hindistan’daki dizel araçların emisyon değerlerinde laboratuvar değerleri ile farklılık olduğu sonucu açıklandı.

Test sonuçlarını bekleyen Hindistan Hükümeti tarafından, son gelişmeler üzerine gruba kendilerini açıklaması ve teknik olarak savunması için yazılı bildirim yapıldığı ve 15-21 gün süre verildiği belirtildi.

Grubun Hindistan’da gelişmelere göre cezai işlem, para cezası ve araçları geri çekme gibi yaptırımlar ile karşılaşabileceği düşünülüyor.

Kaynak: Times of India

Yayımlayan: Mumbai Ticaret Ataşeliği

Çin H.C. KİT Reformu ve KİT’lerin Elindeki Hastane ve Okulların Durumu

Çin H.C. gazetesi China Daily’de yer alan bir haberde, Başbakan Li Keqiang tarafından başkanlık edilen Hükümet toplantısında uzun zamandır gündemde olan kamu sermayeli şirket (KİT) reform hazırlıklarının hızlandırılacağı, “zombi” şirket olarak nitelenen firmaların yeniden yapılandırılacağı, planlı ekonomi döneminde güçlü KİT’lerce açılmış olan hastane ve okul gibi “tarihi yük” olarak nitelenen kamu hizmetlerinden kurtulmalarının sağlanacağı ve kaynakların piyasalarca dağıtımını sağlayacak sistemlerin kurulmasının hedeflendiği ifade edilmektedir.

Kaynak : China Daily http://www.chinadaily.com.cn/business/2015-11/05/content_22373651.htm

Yayımlayan: Pekin Ticaret Müşavirliği

Umman Bankalarının Görünümü “Olumsuz”

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Umman Sultanlığı’ndaki bankaların görünümünün “negatif” olduğunu belitti.

Banka bu gelişmenin başlıca nedenleri olarak;  bankaların  işlem yaptıkları çerçevenin  petrol fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak zayıflamasını ve geri dönüşümü olmayan kredilerdeki artışa parelel olarak bankaların toplam  varlıklarda oluşması beklenen olumsuz gelişmeler olarak gösterdi.

Kuruluş aynı zamanda Umman bankalarınca sağlanan kredilerin ağırlıklı bir bölümünün gayrımenkul piyasasındaki  projelere dönük olmasını ve kredi sağlanan ekonomik alanlarda çeşitlendirmenin görece sınırlı kalmasını da ayrı bir risk faktörü olarak belirtti.

Kaynak: http://www.cpifinancial.net/
Yayımlayan: Muskat Ticaret Müşavirliği

Malezya’nın Devam Eden Dış Ticaret Fazlası, Sağlıklı Temellerin Göstergesidir

Ekonomide yaşanan olumsuz gelişmelere karşın 216 aydır devam etmekte olan dış ticaret fazlası, ülkenin sağlıklı ve güçlü temelleri olduğunun bir göstergesidir.

Uluslararası Ticaret ve Sanayi II. Bakanı yaptığı açıklamada, Malezya’nın aylık ihracatının 66 milyar Rm iken ithalatının 56 milyar Rm olduğunu belirtmiştir.

FACIT@INTRADE and Malaysia Fashion Week (MFW) 2015’in açılışındaki konuşmasında, 1997 de yaşanan küresel krizden bu yana dış ticaret açığı vermediklerini söyledi.

Kaynak : http://www.theborneopost.com/2015/11/05/malaysias-continued-trade-surplus-proves-healthy-fundamentals/
Yayımlayan: Kuala Lumpur Ticaret Müşavirliği

Exit mobile version