Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Dünya Ekonomisinden Kısa Kısa (7 Kasım 2015)

Basra, Uluslararası Petrol, Gaz ve Altyapı Yatırımını Çekmek İçin Bölgesel Kalkınma Şirketi Kuruyor

Irak’ın gaz rezervlerinin %70’ini, petrol rezervlerinin ise %59’u nu barındıran Basra, kilit sektörlerde yatırım fırsatı sunuyor ve yatırımcıların Irak’a gelmesi için güvenli bir çevre sağlıyor.

Irak’ın ekonomi başkenti olan şehrin siyasi otoritesi-Basra Konseyi, petrol, gaz ve altyapı başta olmak üzere kilit sektörlerde doğrudan yabancı sermaye girişini sağlamak için Bölgesel Kalkınma Şirketi kurulacağını açıkladı.

Basra, Petrol, Gaz ve Altyapı Konferansında yapılan konuşmalarda, Basra Konseyi ve Basra Valiliği yetkililerince, yeterince iyi kullanılmayan ve rezervi azalan petrol ve gaz sahalarının geliştirilmesi için plan yapıldığı belirtildi.

ABD Enerji Bilgileri İdaresi (EIA) tarafından yapılan açıklamaya göre, Basra tek başına dünyanın 12’nci en büyük gaz rezervine sahip, petrol açısından da çok önemli bir Bölge.

Merkezi hükümet, halihazırda, verimli olarak işletilmeyen ve kapasiteyi artırmak için işleticilerin yeni yatırım yapmaya yanaşmadığı Maysan Vilayetindeki sahalara ilave olarak Zubair, Rumaila (kuzey ve güney), Batı Qurna, Majnoon ve Siba sahalarıyla Al-lahis, Nahur Umr, Ratawi, Toba, Suba ve Sinbad sahalarının geliştirilmesi için bazı çalışmalar yapıyor. Basra Şirketi de bu sahaların küresel oyunculara açılması ve sahaların uluslararası standartlara kavuşturulması için çalışmayı hedefliyor.

Kaynak: Ibitimes 07/11/2015

Irak’ın Ekim Ayı Petrol İhracı Düştü
Irak Petrol Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, Ekim ayında ortalama günlük 2,7 milyon varil petrol ihraç edildi. Eylül ayında günlük ortalama ihracatın 3.052 milyon varil olduğu dikkate alındığında, geçen aya göre ihracat miktarı %11,53 oranında azaldı.Miktarsal azalma, Körfez bölgesindeki mevsimsel olumsuzluklara ve Ceyhan Limanına yapılan sevkiyatların durdurulmasına bağlanıyor. Öte yandan, Ceyhan Limanına SOMO kontrolü dışında Kürdistan Bölgesel Hükümeti tarafından petrol sevk edilmeye devam ediliyor.Öte yandan, söz konusu satıştan 3,32 milyar ABD Doları gelir elde edildi. Buna göre, ortalama varil fiyatı 39,56 Dolar olarak gerçekleşti.
Kaynak: Reuters

Kuzey Petrol Şirketi: Ceyhan’a Petrol Sevkiyatı Devam Ediyor

Irak Kuzey Petrol Şirketinden bir yetkilinin yaptığı açıklamaya göre, CMerkezi Hükümet Petrol Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya rağmen Ceyhan’daki terminale petrol akışı devam ediyor.

Kuzey Petrol Şirketi Kerkük, Baba, Karkar, Kabbaz ve Jambour sahalarında günlük 167.000 varilden fazla petrol üretiyor ve bunun 150.000 varili ihraç edilmek üzere Ceyhan Limanına gönderiliyor.

Yetkili ayrıca, Kerkük’ün kuzeyinde Kürdistan bölgesinin kontrolü altında bulunan Bai Hassan petrol sahasından geçen yılın Haziran ayından bu yana 150.000 varil petrol elde ediliyor.

Yetkiliye göre, Kürdistan ve Kerkük bölgesinde petrol üretimi ve ihracı durmadı ancak Petrol Bakanlığı Ceyhan’a yapılan sevkiyatı SOMO üzerinden hesaplamayı durdurdu, günlük 600.000 varile kadar Ceyhan’a petrol gönderilmeye devam ediliyor.

Petrol Bakanlığı üç gün önce, Kürdistan Bölgesel Hükümetinin petrol anlaşmasını ihlal ettiği gerekçesiyle, Ceyhan Limanına petrol ihracatını durdurduklarını açıklamıştı.

Kaynak: NINA

Hırvatistan’ın Brüt Dış Borcu 49 Milyar Avro’yu Aştı

Hırvat Merkez Bankası’nın son açıklamış olduğu verilere göre ülkenin dış borcu 2015’in Temmuz ayında 49,2 milyar Avro’ya ulaştı ve bu değer ülke GSYİH’nın %113,8’ine denk geliyor. Kaynak: Hırvat Merkez Bankası, Hina Haber Ajansı Yayınlayan: Zagreb Ticaret Müşavirliği

Hırvatistan’ın İhracatı 2015’in İlk Sekiz Ayında %10,9 Oranında Arttı

Geçici olarak açıklanan dış ticaret verilerine göre, Hırvatistan’ın ihracatı 2015’in Ocak-Ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yerel para olan Hırvat Kuna’sı cinsinden %10,9 oranında artarken, ithalat ise yine yerel para cinsinden aynı dönemde %6,8 oranında arttı. Hırvatistan’ın Euro cinsinden ihracatı ise 2015’in ilk sekiz ayında ihracat %0,9 artarken, ithalat aynı dönemde %6,5 oranında artış gösterdi. 2015’in ilk sekiz ayında Hırvatistan’ın AB’ ye ihracatı %16,1 artış gösterirken, aynı dönemde AB’den ithalat %10,8 oranında arttı. Hırvatistan toplam ihracatının %67’sini AB’ye gerçekleştirmekte. Kaynak: Hırvat İstatistik Kurumu, Hina Haber Ajansı Yayınlayan: Zagreb Ticaret Müşavirliği

Rusya’da 2015 Yılında Sanayi Üretiminin Yüzde 4,2 Oranında Düşeceği Tahmin Ediliyor

European Bank for Reconstruction and Development tarafından hazırlanan yıllık tahminlere göre, tüketim ve yatırımların azalması ve petrol fiyatlarındaki ciddi düşüş nedeniyle, Rusya’da 2015 yılında sanayi üretiminin yüzde 4,2 oranında azalacağı bildiriliyor. 2016 yılında ise yüzde 1,2 oranında düşüş bekleniyor.

Rapora göre, ekonomideki yapısal sorunlar ve Batı’nın yaptırımları, gelecek yılı da etkileyecek.

Rusya İstatistik Kurumu’nun (Rosstat) verdiği bilgilere göre ise, Ocak –Eylül ayları arasında Rusya’da sanayi üretimindeki düşüş yüzde 3,2 oranında gerçekleşti. Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı’nın tahminlerine göre, 2015 yılında sanayi üretimindeki düşüş yüzde 3,3 oranında olacak. 2016 yılında ise yüzde 0,6 oranında artış bekleniyor.

Kaynak: Delovoy Petersburg Gazetesi

Yayımlayan: St. Petersburg Ticaret Ataşeliği

Türkiye’den Bosna Hersek Savunma Sanayisine 3,3 Milyon TL Hibe Edildiği Açıklandı

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Arasındaki Askeri-Mali İşbirliği Anlaşması’nın düzenlenmesi amacıyla müzakerelerinin başlaması ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Arasındaki Mali Yardımının Uygulama Protokolü ile ilgili Kararnamenin Bosna Hersek Bakanlar Konseyi tarafından onaylandığı açıklandı.

Yapılan açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti’nin 3,3 milyon TL’nin, Türk Savunma Sanayisi ürünlerine  öncelik verilmek suretiyle alımı için Bosna Hersek’e hibe edildiği belirtildi. Söz konusu Kararname’nin yasal prosedürün tamamlanması için Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi’ne sunulduğu, Bosna Hersek tarafından  imzacı olarak da Milli Savunma Bakanı’nın önerildiği ifade edildi.

Kaynak: Anadolu Haber Ajansı

Yayımlayan: Saraybosna Ticaret Müşavirliği

Bosna Hersek’te Küçük Ölçekli HES’ler Alanında Büyük Yatırım İmkanları Bulunduğu Açıklandı

Bosna Hersek’te son 15 yılda küçük ölçekli hidroelektrik santrallerinin (HES) inşası için yaklaşık 200 lisansın verildiği, bundan 40 adedinin faaliyete geçtiği, 40 adedinin faaliyete geçme konusunda çalışmalarının sürdüğü; bununla birlikte kalan projelerin gerçekleşme statülerinin belirsizliğini koruduğu belirtildi.

Yabancı Yatırımları Tanıtım Ajansı (FIPA) tarafından yapılan açıklamada, Bosna Hersek’in hidro enerji potansiyelinin oldukça yüksek seviyede olduğu, bu çerçevede 6.000 MW kurulum gücü ve 100.000 GWh üretim potansiyeli ile Avrupa’da sekizinci sırayı aldığı vurgulandı.

Toplam maliyeti 70 milyon Avro olan özel mülkiyetteki 40 Mini HES’in kurulum gücünün 50 MW, yıllık üretimi ise 195 GWh olduğu ayrıca belirtilen açıklamada, son yıllarda ülkenin iki entitesinde uygulamaya geçirilen mevzuat  değişikliklerine göre, üretilen elektrik enerjisinin alım fiyatlarının (feed-in tarifelerinin) devlet tarafından garantilenmiş olduğu ifade edildi.

Kaynak: Akta Haber Portalı

Yayımlayan: Saraybosna Ticaret Müşavirliği

Avrupa Komisyonu, Finlandiya İçin Zayıf Büyüme Tahmini Yaptı

Avrupa Komisyonu’ nun 5 Kasım tarihinde açıkladığı ekonomik büyüme tahmininde; Fin ekonomisinin diğer avrupa birliği  ülke ekonomilerine kıyasla geri kalmaya devam edeceği belirtildi.

Avrupa Komisyonu tahminine göre ülke ekonomisi gelecek yıl % 0,7 oranında büyüyecek ve büyüme Avro bölgesi içinde yanlızca Yunanistan’ın ekonomisinden daha iyi gerçekleşecek. Avrupa Ekonomik İşler, Vegilendirme ve Gümrük Birliği Komiseri Pierre Moscovici verdiği basın açıklamasında, Avrupa ekonomisinin iyileşme sürecinde olduğu ve bölgede 2016 yılı içerisinde ekonomik büyümenin artmasının, işsizlik ve bütçe açığının düşmesinin beklendiği belirtildi.

Yapılan açıklamada Finlandiya’nın diğer temel rekabetçi ülkelere oranla zayıf rekabeti ve ülkenin önemli sanayilerindeki yeniden yapılandırma konularının ülkenin büyüme perspektifini etkilediği belirtilerek, Rusya ekonomisindeki zorlukların, Finlandiya ekonomisini de ayrıca etkilediği dile getirildi.

Avrupa Komisyonu ekonomik büyümede şu an yaşanan sıkıntıların sebepleri arasında, hükümetin halen yapısal reformları uygulama sürecinde olması ve bütçe kesintisi uygulamalarına devam edilmesi gösterildi.

Kaynak: Finland Times Gazetesi

Yayınlayan: Helsinki Ticaret Müşavirliği

Exit mobile version