Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Dünya Ekonomisinden Kısa Kısa (10 Kasım 2015)

Uluslararası Tuzla Havalimanı’nın Hayvansal Ürün Kargo Taşımacılığı Şartlarını Yerine Getirdiği Açıklandı

Uluslararası Tuzla Havalimanı’nın, hayvansal ürünleri ihraç imkanı tanınan havalimanları listesine alınması için tüm teknik şartları yerine getirdiği açıklandı.

Tuzla Havalimanı Genel Müdürü Rifet Karasalihoviç’in konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Bosna Hersek Bakanlar Konseyi’nin önümüzdeki günlerdeki  toplantılarından birisinde, kargo trafiğine imkan sağlayacak Nihai Karar’ın alınmasının beklendiği ifade edildi.

Ayrıca açıklamada, Bosna Hersek’in nüfus açısından en büyük kantonu konumundaki Tuzla ile Viyana arasında tarifeli seferlerin başlatılması çalışmalarının sürdüğü bildirildi.

Bosna Hersek Federasyonu’nun 2016 Yılı Bütçesinin 1.28 Milyar Avro Olacağı Açıklandı

Bosna Hersek Federasyonu’nun önümüzdeki yıl bütçesinin, 1,28 milyar Avro’ya çıkacağı açıklandı. Federasyon Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Jelka Miliçeviç’in yaptığı açıklamada, vergi gelirlerindeki artış nedeniyle bütçe gelirlerinin %10’a kadar artacağı belirtilerek,

devam eden kredi taksit ve faizlerinin ödemesi ve önceden alınan ertelemeli kredilerin vade dönemleri nedeniyle, önümüzdeki dönemde yeni borçlanmalar konusunda temkinli davranılacağı ifade edildi.

Kaynak: FENA Haber Ajansı
Yayımlayan: Saraybosna Ticaret Müşavirliği

Defense and Security 2015 Fuarı

2-5 Kasım 2015 tarihleri arasında Tayland’ın Bangkok kentinde IMPACT Exhibition and Convention Centre Hall 6-8’de “Defense and Security” Fuarının 7.’si düzenlenmiştir. Bakanlığımızca milli katılımı desteklenen söz konusu fuara 40’ın üzerinde ülkeden 340’t an fazla firma katılım sağlamıştır. Fuara bu yıl 13 binin üzerinde ziyaretçinin iştirak etmiş olduğu belirtilmektedir.

Defense and Security 2015 fuarına Orta Anadolu İhracatçıları Birliği (OAİB) tarafından Milli Katılım organizasyonu gerçekleştirilmiştir. Bahse konu fuara ülkemizi temsilen savunma sanayi sektöründe faaliyet gösteren 11 firma katılım sağlamıştır. Türk Pavilyonuna muhtelif ülke ve bölgelerden gelen iş adamlarınca ve çok sayıda üst düzey resmi heyetçe ziyaret gerçekleştirilmiştir. Firmalarımız dışında Savunma Sanayi Müsteşarlığınca da fuara katılım sağlanmıştır.

Rusya Binek Otomobil ve Hafif Ticari Araç Pazarı Ekim Ayında %38,5 Küçüldü

Association of European Businesses (AEB) verilerine göre, Rusya’da 2015 yılı Ekim ayında binek otomobil ve hafif ticari araç satışları 2014 yılı Ekim ayına göre %38,5 azalarak, 129.958 adet olarak gerçekleşmiştir.

AEB verilerine göre, 2015 yılı Ocak-Ekim döneminde ise binek otomobil ve hafif ticari araç satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre %33,6 azalarak 1.322.681 adet olarak gerçekleşmiştir.

Rusya binek otomobil ve hafif ticari araç pazarında 2015 yılı Ekim ayında en çok satılan araç markası olarak Lada, KIA, Hyundai, Renault ve VW ilk beş sırada yer almakta olup, en çok satılan ilk beş model ise Hyundai Solaris, Lada Granta, KIA Yeni Rio, VW Polo, Renault Duster’dir.

2015 yılı Ocak-Ekim dönemi itibariyle ise en çok satılan araç markası olarak Lada, KIA, Hyundai, Renault, Toyota ilk beş sırada yer alırken, en çok satılan ilk beş model ise Lada Granta, Hyundai Solaris, KIA Yeni Rio, VW Polo ve Renault Logan’dır.

Kaynak: Association of European Businesses
Yayımlayan: Moskova Ticaret Müşavirliği

Kuveyt’te çalışan yabancı işçiler

Kuwait Times gazetesinde yeralan bir haberde, Kuveyt Kamu İşgücü İdaresi’nin yabancı çalışanların Kuveyt’teki özel sektör kuruluşlarında istihdam edilmelerine sınırlama getirmek amacıyla, yabancı ülkelerin vatandaşları için anılan sektöre yönelik çalışma izinleri düzenlemeyi durdurmayı öngördüğü, bu kapsamda, yaklaşık bir yıl aradan sonra yabancılarla ilgili sözkonusu kısıtlamanın yeniden yaşama geçirileceği belirtilmektedir.

Haberde, Kuveyt’e son altı ay zarfında 10 binden fazla yabancı işçinin giriş yaptığı vurgulanarak, adıgeçen İdare’nin ülkenin demografik ve sosyal yapısının istikrarının korunması saikiyle bu kararı aldığı kaydedilmekte ve resmi istatistiklere göre 2,8 milyon yabancının Kuveyt’in nüfusunun yüzde 68,8’ini teşkil ettiğine ve halen Kuveyt’te kamu kuruluş ve işletmelerinde 323 bin 422 Kuveyt vatandaşının yanı sıra 138 bin 227 yabancı çalışmaktayken, özel sektörde ise 92 bin 481 Kuveytli’ye karşılık 1 milyon 329 bin 860 yabancı çalışan istihdam edildiğine dikkat çekilmektedir.

Kaynak            : Kuwait Times
Yayımlayan     : Kuveyt Ticaret Müşavirliği

Yunanistan’da Büyük Grev

Yunanistan’ın başlıca işçi ve memur konfederasyonları (ADEDY ve GSEE) 12 Kasım Perşembe günü 24 saatlik ortak greve gideceklerini duyurmuşlardır. Yunanistan’ın uluslararası kreditörleriyle imzaladığı ekonomik tedbirler paketi ile getirilen dayatmalara karşı protesto amacını güden grev nedeniyle, Atina metrosu 24 saat hizmet durduracak olup, hafif raylı trenler sadece 10.00-16.00 saatleri arasında, şehir içi otobüsler ise 9.00-21.00 saatleri arasında çalışacaktır. 24 saat boyunca eczaneler kapalı olacak, hastanelerde ise sadece acil durumlarda hizmet verilecektir.

Ayrıca Yunan Limanları Çalışanları ve Yunan Denizcilik Federasyonları yaptıkları açıklamalarda, Perşembe günkü greve, bütün denizcilik birimleri ile katılacaklarını, bu nedenle Yunan limanlarının ve gemilerinin 24 saat süreyle  hizmet vermeyeceğini duyurmuşlardır. (Kathimerini- 10.11.2015)

Atina Ticaret Müşavirliği

Avrupa Komisyonu’ndan İspanya’ya bütçe açığı konusunda uyarı geldi.

2015 yılına ilişkin kamu bütçe açığı tahminlerinin %4,5 olarak revize dilmesi  Avrupa Birliği’nin ilgili kurumlarında da endişe yarattı. (2015 için  İspanya hükümetince öngörülen bütçe açığı hedefi %3 idi ) Avrupa Komisyonu İspanya’yı kamu bütçe açığı hedeflerinin tutturulabilmesi için önlemler alınması gerektiği yönünde uyardı. Komisyon tarafından yıl başında GSYH’nın %4,2’si oranında gerçekleşmesi öngörülen kamu bütçe açığı tahmini son raporla %4,7 olarak güncellendi.

Kaynak: http://www.elcorreo.com/bizkaia/economia/201511/05/bruselas-ahonda-herida-deficit-20151105102112.html
Yayımlayan:Madrid Ticaret Müşavirliği

ERTUĞRUL Filminde Türk Ürün Tanıtımları

Tokyo-Türk ve Japon dostluğunun temellerini oluşturan 1890 tarihli Ertuğrul faciasını ve yine bu dostluğu pekiştiren İran’dan Japon çalışanların 1985 yılında THY uçağı ile kurtarılması olaylarını anlatan “KAINAN 1890” adlı Türk-Japon yapımı film Aralık 2015’te Japonya’da vizyona girecek.

1 Aralık 2015 tarihinde galası yapılacak olan film, 5 Aralık 2015 tarihinden itibaren Japonya’da 300 sinemada götsreime girecek. Filmin kısa bir süre sonra da Türkiye’de vizyona girmesi planlanmaktadır.

Tokyo Ticaret Müşavirliği, filmin gösterime girmesi dolayısıyla ortaya çıkacak olumlu tanıtım imkanlarından yararlanmak amacıyla film etkinliklerinde Türk ürünlerinin tanıtımına yönelik faaliyetler planlayarak yapımcı firma ile işbirliği halinde çalışmaktadır. Bu kapsamda, Türk havlusunun tanıtımı için Denizli İhracatçı Birliklerine gayet şık bir tasarımla, film biletleri ile birlikte dağıtılmak üzere havlu-mendil yaptırılırken, İstanbul İhracatçı Birliklerine Türk lokumu ve Türk kahvesi, Ege İhracatçı Birliklerine Türk zeytinyağı ve kuru meyveler, Karadeniz İhracatçı Birliklerine Fındık numuneleri hatırlatılmış olup, tanıtımlarda kullanılmaktadır.

Film artistlerinin Japonya genelinde televizyonlara çıkacakları tanıtım programlarında, çekilişle seyircilere Türk ürünleri paketleri verilecektir.

Tokyo Tıcaret Musavirliği
Kaynak: Tokyo Ticaret Müşavirliği

IEA 2015 Dünya Enerji Görünümü Raporunu Yayınladı

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), küresel enerji talebinde 2013-2040 yıllarında üçte bir artış bekliyor. IEA tarafından yayımlanan 2015 Dünya Enerji Görünümü Raporu’na göre, petrol fiyatları 2020 yılında 80 dolar seviyesine yükselecek. Rapora göre, düşük petrol fiyatlarının uzun süre devam etmesi tüketicilerin lehine olacak ancak bu durum aynı zamanda, az sayıdaki düşük maliyetli petrol üreticilerine bağımlılığı artıracağı için enerji güvenliği kaygılarını ortaya çıkaracak. Yatırımın düşmesiyle petrol fiyatlarında ani yükselişler olabilecek, küresel petrol talebi ise 2020 yılına kadar günlük 900 bin varil artışla 2040 yılında günlük 103,5 milyon varile çıkacak. Küresel enerji talebinde 2013-2040 yıllarında üçte bir artış gerçekleşecek, bu artış gelişmekte olan ülkelerden kaynaklanacak. 2040’ta Hindistan’ın petrol ithalatı Avrupa Birliği ülkelerini geçecek, Çin’in ithalatı ise ABD’nin 5 katına çıkacak. 2040’ta Hindistan, Çin’i geçerek en büyük enerji tüketicisi olacak. Enerji arzında yenilenebilir enerji, 2040’a kadar öne çıkacak. 2030’un başlarında kömürü geçerek elektrik enerjisi üretiminde en büyük kaynak olacak. 2040’a kadar yenilenebilir enerji kaynaklı elektrik üretimi, Avrupa Birliği ülkelerinde yüzde 50, Çin ve Japonya’da yüzde 30, ABD ve Hindistan’da ise yüzde 25’e yükselecek.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Yayınlayan: Ekonomi Bakanlığı, Ekonomik Araştırmalar ve Değerlendirmeler Genel Müdürlüğü

Makineleşme İsviçre’de İşsizliğe Neden Olacak

Gelecek 20 yılda makineleşme ile bazı işler kaybedilecek. Son 25 yılda yeni işler oluşturulabilmişken, Deloitte firmasının raporuna gelecek 25 yılda bazı işler makinelre devredilecek. İnsanların kalifiye seviyesi ile makineleşme arasında orantı var. İnsanlar daha kalifiye oldukça makine ile yer değiştirme daha düşük oluyor. Bu her işin aynı olmasa da özellikle muhasebe ve mali müşavirlerin çok iyi eğitimli olmasının yanısıra yüzde 95’i de otomatik hale geliyor. Bunun yanısıra bazı işler ise daha az eğitim seviyesi istemesine rağmen makine ile yer değiştirmesi zor gözüküyor. Çocuk bakıcılığı ile tıbbi asistan gibi. Raporun sonuç bölümünde insanların yaratıcılığa, sosyal iletişime ve müşteri hizmetlerine önem vermesi gerektiği vurgusu yapılıyor.

Kaynak: www.swissinfo.ch
Yayınlayan: Bern Ticaret Müşavirliği

Japonya 2016 Yılında Kurumlar Vergisi Oranlarını Düşürecek

Tokyo-Japonya’nın 2016 yılında Kurumlar Vergisi oranlarını düşürmeyi planladığı açıklandı.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Japon ekonomisinin durgunluktan çıkması için alınacak diğer önlemlerin yanısıra, Kurumlar Vergisi oranlarını da %20 seviyelerine çekmeyi planladıklarını açıkladı.

Yomiuri Uluslararası Ekonomi Topluluğu’na konuşan Başbakan Abe, ayrıca 2015 mali yılı için 3 Trilyon Yenlik ek bütçe çıkaracaklarını belirtti.

Tokyo Ticaret Müşavirliği
Kaynak: Japon Basını ve Tokyo Ticaret Müşavirliği

Exit mobile version