Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Sektör Bilançoları İstatistikleri

Türkiye ekonomisini şekillendiren temel sektörlerden reel sektörde faaliyet gösteren firmalara ilişkin gelişmelerin izlenmesi ve kamuoyuna bu alanda kapsamlı ve düzenli bilgi sağlanması amacıyla 1990 yılından bu yana firmaların gönüllü katılımı, işbirliği ve desteği ile yıllık mali tablo verilerinden yararlanılarak “Sektör Bilançoları” çalışması hazırlanmaktadır.

Reel sektörde faaliyet gösteren firmalara ait veriler, ülkemiz ekonomisindeki genel eğilimlerin ve uygulanan ekonomik politikaların etkilerinin izlenmesi açısından karar alıcılar ve kamuoyu tarafından yakından takip edilmektedir. Bu doğrultuda, Bankamız bünyesinde yürüttüğümüz Bilanço Merkezi çalışmaları kapsamında hazırlanan “Sektör Bilançoları” yayınımızı kamuoyunun bilgisine sunuyoruz. Çalışma, verilerin kullanıcılara en etkin ve hızlı şekilde ulaştırılması amacıyla TCMB internet sitesinde yayınlanmaktadır.

Türkiye Resmi İstatistik Programı kapsamında olan Sektör Bilançoları, imalat ve imalat dışı sektörler olmak üzere iki ayrı veri grubunu kapsamakta ve firmaların finansal tablolarını temel almaktadır. Bu sayıda, 18 ana sektör ve 30 alt sektörde faaliyet gösteren 10376 firmanın 2012–2014 yıllarına ilişkin finansal tabloları derlenmiştir. Toplulaştırılmış sektör bilançolarının yanı sıra, ilgili sektördeki firmaların sayısı, hukuki durumları, sektör riski ve ölçek dağılımı gibi kimlik bilgileri ile aktif, pasif ve öz kaynak yapısını içeren yapısal göstergelere de yer verilmektedir.

Bu değerli veri setinin hazırlanmasında bilgilerini paylaşan ve yakın işbirliği sağlayan katılımcı firmalar ve bankalara, gayretli çalışmalarından ötürü emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür eder, yayınımızın kullanıcılara faydalı olmasını dilerim.

Ankara, Kasım 2015

Erdem BAŞÇI

Başkan

TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI

Sektör Bilançoları’2015 (2012-2014) ISBN 978-605-4911-32-5

Sektör Bilançoları 2015

Exit mobile version