Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

İSEDAK 31. Toplantısı, Yüksek Düzeyli Uzmanlar Toplantısı İle Başladı

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın daimi başkanlığını yürüttükleri, 57 üye ve 5 gözlemci üyesi olan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi’nin (İSEDAK) 31. Toplantısı, bugün yapılan Yüksek Düzeyli Uzmanlar Toplantısı ile başladı. Kur’an tilaveti ile başlayan toplantıda ülke temsilcileri İSEDAK gündeminde yer alan konular hakkında müzakereler yaptı. Yüksek Düzeyli Uzmanlar Toplantısı yarın kapanış oturumu ile sona erecektir.

Toplantının ikinci gününde yan etkinlik olarak (24 Kasım 2015 Salı) İSEDAK Proje Finansmanı çerçevesinde proje uygulayan ülkelerin temsilcileri, başarılı projeler hakkında sunumlar gerçekleştirecektir.

Toplantının üçüncü gününde  (25 Kasım 2015 Çarşamba) Bakanlar Oturumu Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın açış konuşması ile başlayacaktır. Üçüncü gün çalışmaları Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın Heyet Başkanlarını kabulünün ardından Bakanlar Çalışma Oturumu ile sona erecektir.

İSEDAK 31. Toplantısı dördüncü gün çalışmaları (26 Kasım 2015 Perşembe) yapılacak olan özel oturumlar ile devam edecektir.

 “Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin Ve 2015 Sonrası Kalkınma Gündeminin Uygulanması: Sürdürülebilir Kalkınmanın Finansmanı” temalı özel oturumda, 2015 sonrası Kalkınma Gündemi çerçevesinde, İİT üyesi ülkelerin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin (SDGs) uygulanmasında karşılaşmaları muhtemel finansman sorunları ve bu sorunlara dönük geliştirilebilecek çözüm önerileri ele alınacaktır. BM Hükümetlerarası Sürdürülebilir Kalkınma Finansmanı Uzmanları Komitesi Eş Başkanı Sayın Büyükelçi Pertti MAJANENB’in moderatörlüğünde yapılacak olan oturuma; Bangladeş Finans ve Planlama Devlet Bakanı Sayın Muhammad Abdul MANNAN,  İslam Kalkınma Bankası Başkanı Sayın Ahmed Mohammed ALI, Nijerya Maliye Eski Bakanı Sayın Mansur MUHTAR ve Dünya Bankası İslami Finans Geliştirme Merkezi Başkanı Sayın Zamir IQBAL konuşmacı olarak katılacaklardır.

Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin ve 2015 Sonrası Kalkınma Gündeminin İzlenmesi için Veri Açığının Kapatılması” temalı ikinci özel oturumda ise, İslam Ülkelerinin Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin uygulanması aşamasında veri ve izleme konusundaki mevcut sorunlar konuşulacak ve sağlıklı bir izleme mekanizması için gerekli olan veri toplama ve izleme sistemleri tartışılacaktır. Moderatörlüğünü BM Kalkınma Programı İstanbul Bölgesel Merkezi Baş Danışmanı Sayın Ben SLAY’ın yapacağı oturumun konuşmacıları, BM İstatistik Bölümü Başkan Yardımcısı Sayın Keiko OSAKI-TOMITA, Kamerun İstatistik Enstitüsü Başkanı Sayın Joseph TEDOU ve Oxford Yoksulluk ve İnsani Gelişim İnisiyatifi Araştırmacısı Dr. Bouba HOUSSEIN olacaktır.

31. İSEDAK Toplantısı dördüncü gün çalışmaları “Sürdürülebilir Kalkınma için İşbirliği ve Ortaklık: STKlar ve Özel Sektörün Katılımı” temalı özel oturumla devam edecektir..  Söz konusu oturumda; Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin etkin şekilde uygulanması kapsamında İİT kuruluşları ve üye ülkeler arasındaki işbirliğinin nasıl geliştirilebileceği tartışılacaktır. Özel oturumun moderatörlüğünü  Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) MENA-OECD Yönetişim Programı Başkanı Sayın Carlos CONDE yapacaktır. Oturuma Körfez Vakfı Başkanı Dr. Amal HAMIDALLAH, Afganistan Çocuk Eğitimi ve Bakımı Kurumu Kurucusu ve Başkanı Sayın Andeisha FARID, Malezya Küçük ve Orta İşletmeler Birliği CEO’su Dato Hafsah HASHIM ve Küresel İslami Yardım  CEO’su Dr. Mohamed ASHMAWEY konuşmacı olarak katılacaklardır.

31. İSEDAK Toplantısı Bakanlar Kapanış Oturumu ile sona erecektir.

Kaynak: Kalkınma Bakanlığı

Exit mobile version