Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Yetişkin Nüfusun %53’ü Potansiyel Girişimci Özelliklerine Sahip

Dünyanın en kapsamlı girişimcilik projesi olan ve girişimciliğin ekonomik büyüme sürecindeki önemini ortaya koyan Küresel Girişimcilik Monitörü’nün (Global Entrepreneurship Monitor-GEM) 2014 Türkiye sonuçları açıklandı. KOSGEB öncülüğünde, Türk Ekonomi Bankası’nın (TEB) desteği ve Yeditepe Üniversitesi’nin akademik katkılarıyla gerçekleştirilen Küresel Girişimcilik Monitörü 2014 yılında Türkiye’de girişimcilik potansiyelinin arttığını gözler önüne serdi.

Küresel Girişimcilik Monitörü 2014 Türkiye sonuçlarına göre, toplam yetişkin nüfusun %53’ü potansiyel girişimci özelliklerine sahip. Bu da ülke nüfusunun yarısından fazlasının potansiyel girişimci olduğunu gösteriyor.

31 binden fazla kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları Türkiye’de her 100 kişiden 35’i 3 yıl içinde girişimcilik faaliyetinde bulunmayı hedeflediğini gösterdi. Bu oran geçtiğimiz yıla kıyasla 3 puanlık bir artışı da ortaya koydu. 18-64 yaş arasındaki yetişkin nüfusun %39,8’i yeni bir işe başlamak için fırsat oluşacağına inanıyor. Toplam yetişkin nüfusun %53’ü potansiyel girişimci özelliklerine sahip. Bu da ülke nüfusunun yarısından fazlasının potansiyel girişimci olduğunu gösteriyor.

Araştırma sonuçları, KOSGEB Başkan Yardımcısı Yusuf Keskin, TEB KOBİ Bankacılığı Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz ile Yeditepe Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Esra Karadeniz’in katılımıyla düzenlenen bir basın toplantısı ile açıklandı.

KOSGEB Başkan Yardımcısı Yusuf Keskin, “Girişimciliğin geliştirilmesi konusunda KOSGEB olarak, 1990 yılından bu yana etkin çalışmalar yapmakla birlikte, girişimcilik potansiyelimizin ortaya çıkartılması, girişimciliğin yaygınlaştırılması ve başarılı işletmelerin kurulması için gerek düşünce tarzımızda gerekse uygulamalarımızda sürekli yenilenerek bütün imkânlarımızı seferber etmeye devam ediyoruz ” dedi.

Yusuf Keskin, Türkiye’nin GEM çalışmalarına 2006 yılından bu yana katıldığını, bu çerçevede KOSGEB’in ülkemizdeki girişimciliği geliştirme faaliyetlerinin öncüsü olarak GEM çalışmalarında da etkin rol aldığını belirtti.

KOSGEB Başkan Yardımcısı Yusuf Keskin; “2011-2014 yılları GEM çalışmaları Başkanlığımız öncülüğünde yürütülmüştür. 2011-2012 yılları araştırması sadece Türkiye geneli girişimcilik endeksinin oluşturulmasına yönelik gerçekleştirilmiş olup, 2013 yılı araştırmasıyla il ve bölge bazlı endeks çalışmaları yapılmıştır. Bu çerçevede yapılan anket sayısı 2.500’den 33.000’e yükseltilerek 2013 Türkiye araştırması yapılmış ve ilk defa bölgesel bazda girişimcilik endeksi çıkarılmıştır. Karşılaştırmalı analiz yapılmasına imkân vermek amacıyla, 2014 yılı içinde aynı metot kullanılarak 31.000’den fazla anket yapılmıştır. GEM projesine katılan ülkeler arasında en fazla anket yapan ve 26 bölge düzeyinde araştırma yapan tek ülke Türkiye olmuştur.”dedi.

Yusuf Keskin, KOSGEB’in bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da girişimcilik ile ilgili araştırmalarda ve girişimcilerimizi desteklemede öncü olma misyonunu sürdürmeye devam edeceğini vurguladı.

Exit mobile version