Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Gelir ve Kurumlar Vergisi Birleşecek – Vergi Kanunlarında Önemli Düzenlemeler Gelecek

Talha APAK
Yeminli Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
Alomaliye.com Yayın Kurul Başkanı
t.apak@apakymm.com
apakymm@gmail.com

64 üncü hükümet tarafından Meclise sunulan hükümet programının ‘’İstikrarlı ve Güçlü Ekonomi’’ başlığını taşıyan dördüncü bölümünde mali disiplin, kayıtdışılığın azaltılması, kamu sermayeli şirketler ve özelleştirme ile tasarruflar konularında atılacak adımlara yer verildi.

Buna göre; gelir ve kurumlar vergisi kanunları birleştirilerek, yeni Gelir Vergisi Kanunu’nun çıkarılacağı belirtilen programda, söz konusu düzenleme ile yüksek teknolojiye dayalı ihracatı ve bu kapsamdaki yatırımları destekleyecek vergi teşvikleri getirileceği ifade edildi.

Kayıtdışılığın azaltılması, yatırım ve üretim üzerindeki yüklerin hafifletilmesi ve mükerrerliklerin önlenmesi amacıyla Damga Vergisi Kanunu’nun gözden geçirileceği belirtilen programda, ekonomik ve sosyal politikalara uyum sağlamak ile sade ve daha kolay uygulanabilir hale getirmek amacıyla yeni Vergi Usul Kanunu’nun çıkarılacağı kaydedildi.

Temel olarak; kamu gelirlerinin sağlıklı ve sürekli kaynaklardan çağdaş yöntemlerle elde edilmesi amaçlanmış, vergi ödeyenlerden daha fazla vergi almak değil, vergi tabanını genişletmek suretiyle gelirlerin kalitesini arttırmak hedeflenmiştir. (*)

Tasarı özetle, aşağıdaki düzenlemeleri içermektedir. Buna göre Tasarıda;

Görüldüğü üzere; 64 üncü hükümet programı çerçevesinde hazırlanarak kamuoyuna açıklanan, özellikle vergi mevzuatı olmak üzere birçok konuda önemli düzenlemeler içeren çalışmanın yasalaşmadan önce, mükelleflerin sosyal ve ekonomik durumları ile piyasa koşullarının dikkatte alınarak uygulanabilir/sürdürülebilir bir düzenleme olması çok önemlidir.

Toplumun beklentisi ise; geçmiş hükümetlerin beyanlarında veya programlarında taahhüt edildiği halde yerine getirilemeyen bazı vaadlerin artık eksiksiz yerine getirilmesi ve uygulanmasının ciddi bir şekilde eksiksiz ve aksamadan takip edilerek, vergi adaletinin tartışmasız tesis edilmesidir.

Başta meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının da çalışmaları yakından takip ederek gerekli öneri ve beklentileri siyasilere ileterek katkıda bulunmaları ise büyük bir ihtiyaçtır.

Bize göre de;

Hükümet tarafından yapılması taahhüt edilen yukarıdaki düzenlemelerin çok gerekli ve yerinde olduğudur. Ancak, Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi Kanunu’nun birleştirilmesi uygulamada çok ciddi sıkıntılara yol açacağı, bunun yerine mevcut kanunların basitleştirilmesi/sadeleştirilmesi ve geçici madde uygulamasına son verilerek yerine kalıcı ve uygulanabilir hükümlere yer verilmesi gereklidir. Ayrıca, uygulamada çok ciddi sorunlara yol açan kurumların kar payı dağıtımında geçerli olan %15 gelir stopajının %10 veya makul bir seviyeye çekilmesi sağlanmalıdır.  

(*) Kaynak : TÜRMOB Bilanço Dergisi, Aralık 2015

Exit mobile version